Πέθανε σήμερα, το πρωί, στο νοσοκομείο, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Βουνάτσος, σκορπώντας τη θλίψη στο ιστορικό κόμμα και όχι μόνο
Σε ηλικία 82 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ο Δημήτρης Βουνάτσος, έπειτα από μακρά νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο εκλιπών είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ μετά από ένα σοβαρό αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία για τη Λέσβο. Διετέλεσε για πολλά χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια του νησιού, ενώ η πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση σφραγίστηκε από τη θητεία του ως αιρετού νομάρχη και, αργότερα, ως πρώτου δημάρχου του ενιαίου Δήμου Λέσβου.
Γόνος μιας ιστορικής πολιτικής οικογένειας του νησιού, ήταν γιος του Φωκίωνα Βουνάτσου, ενός διακεκριμένου δικηγόρου που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση στη Λέσβο και υπήρξε βουλευτής της ΕΔΕ, καθώς και δήμαρχος Πλωμαρίου. Ο Δημήτρης Βουνάτσος ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του, σπουδάζοντας Νομικά και ασκώντας το δικηγορικό επάγγελμα. Ήταν παντρεμένος με τη Μυρσίνη Κουντούρη.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως απλός στρατιώτης κατά τα έτη 1968-1970.
Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Εκλέχθηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής, διετέλεσε πρόεδρος στο κλιμάκιο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ) και ήταν ιδρυτικός πρόεδρος του Συλλόγου Λεσβίων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος σημαντικών πολιτικών φοιτητικών οργανώσεων, όπως η Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών (ΔΑΣ)-114, η Οργάνωση Νέων Ενώσεως Κέντρου (ΟΝΕΚ) και η Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (ΕΔΗΝ), αποτελώντας ένα προβεβλημένο στέλεχος της ιστορικής “Γενιάς του 114”. Στη συνέχεια, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα επίπεδα των οργανώσεων βάσης του κόμματος.
Η πολιτική του σταδιοδρομία απογειώθηκε το 1981, όταν εξελέγη πρώτος βουλευτής Λέσβου. Κατάφερε να επανεκλεγεί σε όλες τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 1985, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 1989, το 1990 και το 1993, υπηρετώντας συνολικά για 15 χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια, στράφηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου το 1999 εξελέγη Νομάρχης Λέσβου ως επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ». Στις εκλογές του 2002, ο συνδυασμός του έλαβε ένα σημαντικό ποσοστό 48,50%, αναδεικνυόμενος σε αξιωματική αντιπολίτευση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου. Στις νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2006, και πάλι ως επικεφαλής του ανεξάρτητου αυτόνομου συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», εκλέχθηκε τρίτη δύναμη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Η κορύφωση της πορείας του στην τοπική αυτοδιοίκηση ήρθε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, όταν, ως επικεφαλής του ανεξάρτητου αυτόνομου συνδυασμού «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ- ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ», εξελέγη πρώτος δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Λέσβου με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 57,8%.
Θρήνος στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε πρώην βουλευτής και ιδρυτικό στέλεχος
Η απώλεια του Δημήτρη Βουνάτσου αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην πολιτική ζωή της Λέσβου. Η πολύχρονη προσφορά του στο νησί και η αφοσίωσή του στα κοινά αναγνωρίζονται από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με το ορθόδοξο εορτολόγιο, στις 8 Απριλίου τιμάται η μνήμη σημαντικών μορφών της χριστιανικής…
Οι έρευνες γύρω από τον τραγικό θάνατο του τρίχρονου Άγγελου στο Ηράκλειο συνεχίζονται με εντατικούς…
Σημαντική ανησυχία έχει προκληθεί στις ευρωπαϊκές αγορές έπειτα από την ανίχνευση επικίνδυνων ξένων υλικών σε…
Από χρυσή πρωταθλήτρια στην Πάτρα πόρνη πολυτελείας... Ποιά είναι η διάσημη αθλήτρια, που άλλαξε καριέρα…
Απίστευτο.. Επιστήμονες ανακάλυψαν και «δεύτερη καρδιά» στο ανθρώπινο σώμα, που τροφοδοτεί την κυκλοφορία του αίματος…
Γιατί τα παλιά διπλώματα οδήγησης είναι ροζ; Η άγνωστη ιστορία που ξεκινάει πριν από το…