ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Πλειστηριασμοί – Έτσι ‘στραγγαλίζουν’ τους δανειολήπτες τα funds: Πήρε δάνειο 100.000 ευρώ και τώρα χρωστάει 270.000!

Πλειστηριασμοί: Χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται σε απελπισία, καθώς οι πιέσεις των εισπρακτικών είναι αφόρητες την ώρα που οι αυξήσεις στις δόσεις των δανείων «τρομάζουν».

Χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται σε απελπισία! Καθώς οι αυξήσεις των δόσεων των δανείων «τρομάζουν», ενώ πολλοί εξ αυτών δυσκολεύονται να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Την ίδια ώρα οι πιέσεις των εισπρακτικών και οι μέθοδοι πίεσης που χρησιμοποιούν μοιάζουν αφόρητες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός δανειολήπτη που κατήγγειλε στο Open πως ενώ πήρε δάνειο ύψους 100.000 ευρώ το 2009, έχει βρεθεί να χρωστά 270.000 χιλιάδες, ενώ για να του ρυθμίσουν το δάνειο του ζητούν… προκαταβολή ίση με το πόσο του δανείου που είχε λάβει.

«Για ένα δάνειο που πάρθηκε με κεφάλαιο της τάξης των 100.000 ευρώ το 2009. Η τράπεζα με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου είπε ότι το δάνειο σας και αυτή τη στιγμή με τους τόκους είναι στα 270 χιλιάρικα και εμείς για να το ρυθμίσουμε χρειαζόμαστε 100 χιλιάρικα προκαταβολή και μετά να περάσουμε σε δόσεις. Μετά το 2012 – 2013 κόπηκε η δουλειά στο 1/5 και δεν μπορέσαμε να αποπληρώσουμε βάση αυτών που εισπράτταμε όταν υπήρχε δουλειά, πριν τα μνημόνια. Το 2012 – 2013 εκεί γύρω έγινε η τελευταία πληρωμή. Όχι, δεν έχω κάποια απάντηση είμαστε στην αναμονή, περιμένω».

Έχουν απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας

Μιλώντας στο Open, ο δικηγόρος Χαμπίμπ Ουίλιαμ, εξήγησε πως λειτουργούν οι εισπρακτικές. «Ασκούν αφόρητη ψυχολογική πίεση στον δανειολήπτη. Καθημερινές οχλήσεις σε ακατάλληλες ώρες για κάποια συναινετική προσημείωση. Οι απαιτήσεις των εταιρειών διαχείρισης είναι, μάλιστα, εκτός πραγματικότητας. Απαιτούν τεράστια ποσά εφάπαξ.

Την ίδια ώρα οι αυξήσεις των δόσεων στα δάνεια «τρομάζουν! Με αποτέλεσμα, μάλιστα, ακόμα και οι μέχρι σήμερα συνεπείς δανειολήπτες να αδυνατούν να πληρώσουν.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης μικρές καταναλωτικές οφειλές, με τα funds να έχουν ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και διάρκεια εξόφλησης 20 έτη. Η δόση του Ιουνίου του 2022 ήταν 560 ευρώ.

Στα τέλη Ιανουαρίου έφτασε τα 667 ευρώ, τον Φεβρουάριο 695 και η νέα δόση, του Μαρτίου θα έφτανε τα 720. Το σύνολο της αύξησης της μηνιαίας δόσης είναι μέσα σε μόλις λίγους μήνες 160 ευρώ! Κάτι που σημαίνει πως η ετήσια επιβάρυνση φτάνει τα 1.920 ευρώ.

Back to top button