Χορηγούμενο
EΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη στον προστατευόμενο μάρτυρα της Novartis, «Μάξιμο Σαράφη», για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης!

Πώς δρούσαν οι «σωτήρες» που «δάγκωναν» επιχειρηματίες

Χορηγούμενο
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του πρώην στελέχους επικοινωνίας της Novartis, που έχει «φωτογραφηθεί» ως ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μαξιμος Σαράφης», αλλά και έξι ακόμα ατόμων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας.

Ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης που εμφανίζεται ως εγκέφαλος, αρνείται τις κατηγορίες. Και υποστηρίζει πως η δραστηριότητα της εταιρείας – που εμφανίζεσαι να έκανε απάτες με δάνεια – είναι πραγματική. Αλλά και πως τα δάνεια δεν απείχαν πολύ από την εκταμίευση, κάνοντας λόγο για χρονοβόρα διαδικασία.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τρεις κατηγορούμενοι και αναζητούνται τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Οι κατηγορούμενοι οδηγούνται στον ανακριτή για να ζητήσουν προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος ζήτησε και πήρε προθεσμία για το ερχόμενο Σάββατο, προκειμένου να απολογηθεί.

Πώς δρούσαν οι «σωτήρες» που «δάγκωναν» επιχειρηματίες

Ανθρώπους του «επιχειρείν» που είχαν ανάγκη δανεισμού για την επιχείρησή τους στόχευε το κύκλωμα που διέπραττε απάτες. Στο οποίο κατηγορείται ότι συμμετείχε ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, «Μάξιμος Σαράφης».

Οι αστυνομικοί εκτός από τον «Σαράφη» συνέλαβαν ακόμα δύο Έλληνες. Οι οποίοι φέρονται να δρούσαν μαζί του τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, εμφανίζονταν ως οι «σωτήρες» τους από τις δυσχερείς οικονομικές διεθνείς συνθήκες. Οι οποίες είχαν εκμηδενίσει την πιστοληπτική τους ικανότητα. Και επακόλουθα τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πως έριχναν στην παγίδα τα θύματά τους

Συγκεκριμένα, αναζητούσαν επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να λάβουν κάποιο δάνειο. Πλην όμως δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρότειναν λοιπόν ως εναλλακτική λύση την απευθείας δανειοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, για την οποία παρουσίαζαν στα θύματά τους φανταστικές περιπτώσεις επιτυχούς δανειοδότησης άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, για να είναι απόλυτα πιστευτοί, είχαν αναπτύξει έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό, ο οποίος λειτουργούσε ανασταλτικά σε περίπτωση ανακάλυψης της παράνομης δράσης τους, Καθώς, κατά περίπτωση, ενεργοποιούσαν διαφορετικό «εργαλείο», το οποίο καθησύχαζε τον εκάστοτε αμφισβητία και παρείχε στην οργάνωση πίστωση χρόνου.

Η αδίστακτη δράση τους

Ενδεικτικά, ο μηχανισμός αυτός περιελάμβανε δημιουργία ιστοσελίδων, δημιουργία λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, δημιουργία εταιρειών «ασφάλισης δανείων» με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργία και διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατάρτιση και διάθεση πλαστών πιστοποιητικών, οπτικό υλικό σε υποτιθέμενα γραφεία με πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου της ανύπαρκτης εταιρείας κι άλλες ευρηματικές ενέργειες.

Το κέρδος από την προαναφερθείσα εγκληματική δραστηριότητα προέρχονταν κυρίως από την είσπραξη, από τα θύματα, της αμοιβής του αρχηγικού μέλους, ως άμεσου εκπροσώπου της ανύπαρκτης εταιρείας στη χώρα μας, καθώς και των χρημάτων που «απαιτούνταν» για την ασφάλιση του υποτιθέμενου δανείου και των συνεπαγόμενων φόρων προς τη «φορολογική Αρχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Η εγκληματική οργάνωση

Πιο αναλυτικά, ηγετικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης κατείχε συλληφθέν μέλος με μακροχρόνια επαγγελματική σταδιοδρομία, ως σύμβουλος επιχειρήσεων, marketing, επενδύσεων κ.λπ.

Μέσω του εύρους του κοινωνικού και επαγγελματικού του κύκλου, αναζητούσε υποψήφιους δανειολήπτες, συνήθως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους θέση ή την ανάγκη τους για άμεση επιχειρηματική ανάπτυξη, παρουσίαζε ως εναλλακτική λύση τη δανειοδότησή τους απευθείας από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, της οποίας εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος στη χώρα μας.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες, εμφανίζονταν ως συνεργάτες του αρχηγικού μέλους και ως γνώστες των ιδιαίτερων συνθηκών των οικονομικών συναλλαγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και δη της ανύπαρκτης εταιρείας. Ένας από αυτούς μάλιστα, για να ενισχύσει την εικόνα της αυθεντίας, ισχυριζόταν ότι ζούσε στη χώρα επί σειρά ετών. Ή πως η σύζυγός του εργαζόταν στην εν λόγω ανύπαρκτη εταιρεία αντίστοιχα. Αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή, έτοιμος να δώσει λύσεις σε όποιο πρόβλημα ανέκυπτε.

Η πλαστογραφία των εγγράφων και οι κατηγορούμενοι

Επίσης, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην πλαστογραφία των εγγράφων που χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση. Καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν σφραγίδες εταιρειών και προσώπων, μήτρα σφραγίδας με αποσπώμενα ψηφία-ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, εντυπώματα υπογραφών, διάφορες εκτυπώσεις logo εταιρειών και υπογραφών στελεχών, τεμάχια χάρτου σφραγίδων εταιρειών και υπογραφών στελεχών τους επικολλημένα σε κόλλες Α4 κ.λπ.

Από τους συγκατηγορούμενους, τρεις (3) αλλοδαποί εμφανίζονταν ως στελέχη της ανύπαρκτης εταιρείας και καθησύχαζαν τα θύματα σε περίπτωση αμφιβολιών για το έγκυρο της διαδικασίας. Ενώ η τέταρτη συγκατηγορούμενη, διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της ανύπαρκτης εταιρείας και προκειμένου το όλο εγχείρημα να φανεί ακόμα πιο αληθοφανές. Τα μέλη της οργάνωσης είχαν συστήσει και ασφαλιστικές εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων κατατίθονταν από τα θύματα, τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν στα έξοδα δανείου.

Όλη η διαδικασία λάμβανε χώρα κατόπιν υποδείξεων του αρχηγικού μέλους και των συνεργών του. Οι οποίοι σε διάφορες φάσεις της εγκληματικής τους δράσης παρέδιδαν στα θύματά τους πλαστογραφημένα έγγραφα, παραστατικά και πιστοποιητικά. Με τα οποία τους έπειθαν για το έγκυρο και νόμιμο των δραστηριοτήτων τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. Ενώ οι έρευνες, για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας, συνεχίζονται.»

Θύμα του «Μάξιμου Σαράφη» γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας – Τι είπε ο ίδιος στην ΕΛ.ΑΣ.

Συνολικά 15 ήταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα υποψήφια θύματα του κυκλώματος που διέπραττε απάτες, εκ των οποίων εφτά ταυτοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα της απάτης είναι ιδιοκτήτης γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας. Έμπορος τυριού, εταιρία με ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρία στον κλάδο του τουρισμού και λογιστικό γραφείο.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, «Μάξιμος Σαράφης», περιγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ. ως «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης. Φέρεται να έκανε τα ραντεβού με τους πελάτες σε γραφείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους. Ο ίδιος πάντως -κατά πληροφορίες- αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους στις απάτες. Ενώ φέρεται να έχει αναφέρει στους αστυνομικούς ότι «αν υπάρχει απάτη, τότε είμαι και εγώ θύμα αυτής της απάτης».

Ως συνεργοί του «Σαράφη» κατηγορούνται Έλληνας που οι αστυνομικοί τον περιγράφουν ως τον «πλαστογράφο» της υπόθεσης. Ένας ακόμα κάτοικος Αθηνών, μία Κύπρια που εμφανίζεται στην πατρίδα της ως δικηγόρος, ένας Ινδός και ακόμα δύο αλλοδαποί (που δεν έχουν ταυτοποιηθεί και εκτιμάται ότι είναι Ινδοί).

Ο «Σαράφης», ο οποίος ζει στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Φέρεται από την ΕΛ.ΑΣ. να λάμβανε χρήματα σε τραπεζικό του λογαριασμό. Σημειώνεται ότι αρκετά από τα θύματα έμαθαν από τους αστυνομικούς ότι έπεσαν θύματα απάτης. Και έμειναν έκπληκτα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε καταγγελία στις Αρχές. Η εταιρία που είχε ιδρύσει ο «Σαράφης» και οι συνεργοί του διατηρούσε επίσημη ιστοσελίδα. Η οποία έδινε την «αίσθηση» της σοβαρής επιχείρησης.


Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button