Ποιος ήταν ο Θανάσης Καρβέλας; Η άγνωστη ιστορία του Έλληνα μετανάστη (Tom Carvel) που εφηύρε το παγωτό μηχανής (soft serve) στην Αμερική, χάρη σε ένα σκασμένο λάστιχο το 1934.
Πριν γίνει ο Tom Carvel, συνώνυμο του μαλακού παγωτού στις ΗΠΑ, υπήρξε ο Θανάσης Καρβέλας, ένα τετράχρονο παιδί από την Αθήνα. Έφτασε με τους γονείς του στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όπως χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Ο νεαρός Θανάσης, με ανήσυχο πνεύμα, δοκίμασε πολλές δουλειές, αλλά πάντα αναζητούσε κάτι δικό του. Κάπου ανάμεσα στα όνειρα της μετανάστευσης και την ανάγκη για επιβίωση, ο Θανάσης Καρβέλας υιοθέτησε το αμερικανικοποιημένο όνομα Tom Carvel και, χωρίς να το γνωρίζει, ετοιμαζόταν να αφήσει το όνομά του στην γαστρονομική ιστορία της Αμερικής.
Η στιγμή που άλλαξε την ιστορία του παγωτού ήρθε το καλοκαίρι του 1934. Ήταν Memorial Day, μια ζεστή μέρα με καύσωνα, και ο νεαρός Κάρβελ πουλούσε παγωτό από το φορτηγάκι του στις γειτονιές. Μια άτυχη στιγμή, ένα σκασμένο λάστιχο, τον ανάγκασε να σταματήσει δίπλα σε ένα εργαστήριο κεραμικής.
Καθώς περίμενε βοήθεια, το παγωτό του άρχισε να λιώνει. Αυτό που για οποιονδήποτε άλλο πωλητή θα ήταν καταστροφή, για τον ευρηματικό Κάρβελ μετατράπηκε σε ευκαιρία. Ζήτησε να συνδεθεί στο ρεύμα και άρχισε να πουλάει το ημίλιωτο μείγμα επί τόπου. Οι περαστικοί δοκίμασαν το προϊόν και ενθουσιάστηκαν. Το μαλακό, βουτυράτο παγωτό («soft serve») είχε μία εντελώς νέα, πρωτόγνωρη υφή. Μέσα σε δύο ημέρες, είχε πουλήσει όλο το φορτηγό παγωτού.
Αντιλαμβανόμενος την αξία του σταθερού σημείου πώλησης και του νέου προϊόντος, ο Κάρβελ αγόρασε το κτίριο της τυχαίας ανακάλυψης και το μετέτρεψε στο πρώτο του roadside παγωτατζίδικο. Το 1936 έκανε το αποφασιστικό βήμα: κατοχύρωσε τη δική του πατενταρισμένη μηχανή παραγωγής μαλακού παγωτού. Η μηχανή αυτή, που έφτιαχνε το παγωτό απευθείας μπροστά στον πελάτη, ήταν μια τεχνολογική καινοτομία για την εποχή, γνωστή ως «miracle machine».
Θεϊκό, σπιτικό, παγωτό «μηχανής» – Η μυστική συνταγή για να το φτιάξετε στο σπίτι
Το 1947, ο Τομ Κάρβελ έκανε άλλη μία επιχειρηματική πρωτοπορία: δημιούργησε το Carvel Ice Cream franchise, το πρώτο franchise παγωτατζίδικων στην Αμερική. Σε μόλις τέσσερα χρόνια, άνοιξαν πάνω από 100 καταστήματα στις ΗΠΑ. Ο Κάρβελ έγινε γνωστός και για τις καινοτόμες τούρτες παγωτού σε σχήματα (όπως φάλαινες και Αγιοβασίληδες), που έγιναν αμερικανικό γαστρονομικό φετίχ.
Όταν ο Τομ Κάρβελ πέθανε το 1990, η εταιρεία του είχε μεταμορφωθεί σε έναν τεράστιο όμιλο, αφήνοντας πίσω της μια κληρονομιά που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί απολαμβάνουν το παγωτό. Όλα ξεκίνησαν από έναν Έλληνα μετανάστη που αρνήθηκε να αφήσει μια ατυχία να γίνει αποτυχία.
Το απρεπές σχόλιο του Χάρι στη Μέγκαν Μαρκλ ενώ μαγείρευε μπροστά στις κάμερες που προκάλεσε…
Η μπασκετική «οικογένεια» της ΑΕΚ δοκιμάζεται από μια μεγάλη απώλεια, καθώς έφυγε από τη ζωή…
Η 4η Δεκεμβρίου τιμάται η Αγία Βαρβάρα. Ανακαλύψτε τον βίο της Μεγαλομάρτυρος από τη Νικομήδεια,…
Ανακαλύψτε τον Δημήτρη Καρβέλα, τον μεγαλύτερο και «άγνωστο» αδερφό του Νίκου Καρβέλα, ο οποίος έζησε…
Δημοκρατικοί βουλευτές έδωσαν στη δημοσιότητα αδημοσίευτες φωτογραφίες και βίντεο από το νησί Little St. James…
Νέα ανάλυση δεδομένων (2024) αποκαλύπτει ότι πάνω από το 50% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν σε…