Ποιός είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας; Τα μυστικά και η άγνωστη ζωή του… Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, με την έντονη προσωπικότητά του, συχνά θέμα συζήτησης στο χώρο του μπάσκετ, ανεξαρτήτως από το αν κάποιος είναι φίλος του αθλήματος. Η στάση του και οι αντιδράσεις του, είτε δικαιολογημένες είτε όχι, έχουν επανειλημμένα τον φέρει στο επίκεντρο της προσοχής.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε στις 28 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της ήττας του Ολυμπιακού από την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, όταν ο Έλληνας τεχνικός έγινε στόχος επίθεσης από οπαδό. Σύμφωνα με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο Μπαρτζώκας να προσεγγίσει έναν συνεργάτη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, προφανώς για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για ύβρεις που φέρεται να εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Εν μέσω της έντασης, ένας οπαδός της Παρτιζάν εμφανίστηκε και κινήθηκε επιθετικά προς τον προπονητή του Ολυμπιακού. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός κατήγγειλε το περιστατικό με την ανάρτηση, δηλώνοντας ότι ο συγκεκριμένος οπαδός έφτασε μέχρι το κέντρο του γηπέδου και επιτέθηκε στον Μπαρτζώκα. Επιπλέον, η ομάδα ενημέρωσε άμεσα τον κομισάριο του αγώνα και την Ευρωλίγκα για την ενέργεια αυτή, ενώ ανάρτησε φωτογραφία του εμπλεκόμενου οπαδού στα κοινωνικά δίκτυα.
Το περιστατικό αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους, ιδίως σε διοργανώσεις υψηλού επιπέδου, όπως η Ευρωλίγκα. Η διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά των διοργανωτών και οι συνέπειες για τους εμπλεκόμενους αναμένονται με ενδιαφέρον.
Ανεξάρτητα από τις συνθήκες, το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για ψυχραιμία και σεβασμό σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού, τόσο από τους θεατές όσο και από τους ίδιους τους συντελεστές του αθλήματος.
Γεώργιος Καραϊσκάκης: Ο άγνωστος τάφος του και οι θησαυροί στο γήπεδο του Ολυμπιακού
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν μεγάλωσε μέσα σε ανέσεις. Η ζωή του σημειώθηκε από τις διώξεις και τους αγώνες του πατέρα του, Ανδρέα Μπαρτζώκα, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στις ιδέες της Αριστεράς. Ο Ανδρέας, καταγόμενος από το Κεντρικό Άρτας, ήταν απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και ενεργός αντιστασιακός, γνωστός για την αφοσίωσή του στις ιδέες του, κάτι που του κόστισε φυλακίσεις, εξορίες και συνεχείς διώξεις από το μετεμφυλιακό κράτος.
Το 1955, ως πολιτικός κρατούμενος στη φυλακή των Βούρλων, συμμετείχε σε μια τολμηρή απόδραση. Με περιορισμένα μέσα, ο ίδιος και άλλοι σύντροφοι του έσκαψαν ένα τούνελ μήκους 18 μέτρων, που τους οδήγησε στην ελευθερία. Ωστόσο, η απόδρασή τους δεν είχε διάρκεια, καθώς οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του Ανδρέα, συνελήφθησαν και επέστρεψαν στις φυλακές.
Η ζωή του Ανδρέα συνέχισε να είναι γεμάτη δοκιμασίες. Η χούντα του 1967 τον στόχευσε και πάλι, με αποτέλεσμα νέες φυλακίσεις και εξορίες, αυτή τη φορά στη Γυάρο και τη Λέρο. Εκεί, ο μικρός τότε Γιώργος, μόλις πέντε ετών, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τον πατέρα του, βιώνοντας τον πόνο της απουσίας του από την οικογενειακή ζωή. Αυτές οι εμπειρίες διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του νεαρού Γιώργου, ο οποίος μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου οι αγώνες για τις ιδέες και η επιμονή στις αξίες ήταν καθημερινότητα.
Μετά τη Μεταπολίτευση, η οικογένεια βρήκε μια ηρεμία, ενώ ο Ανδρέας παρέμεινε ενεργός πολιτικά, συμβάλλοντας στη οργάνωση συναυλιών της Μίκης Θεοδωράκη και διατηρώντας επαφές με σημαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς, όπως ο Ηλίας Ηλιού και ο Μανώλης Γλέζος. Σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, απορροφώντας τις αξίες της ανθρωπιάς, του ήθους και της πνευματικής καλλιέργειας.
Η κληρονομιά του πατέρα του άφησε ανεξήγητο σημάδι στον Γιώργο. Έχει δηλώσει πως κατανοεί βαθιά τις επιλογές του Ανδρέα, κι αν αυτές κόστισαν στην οικογένεια. Όταν ο Ανδρέας έφυγε από τη ζωή το 2015, ο Γιώργος, παρά τη θλίψη του, εκπλήρωσε πρώτα το επαγγελματικό του καθήκον ως προπονητής. Όπως ο ίδιος αναφέρει, η μεγαλύτερη κληρονομιά που του άφησε ο πατέρας του ήταν ο ανθρωπισμός και η πίστη στις αρχές του, αξιώσεις που τον συντροφεύουν μέχρι σήμερα, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του πορεία.
Ο επαγγελματισμός είναι το χαρακτηριστικό που συνοδεύει τον Γιώργο Μπαρτζώκα, σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν καλά. Ο 48χρονος προπονητής του Ολυμπιακού έχει χτίσει μια λαμπρή καριέρα, ξεκινώντας από χαμηλά και ανεβαίνοντας σταδιακά όλες τις βαθμίδες του ελληνικού μπάσκετ. Ο Φανατικός υποστηρικτής του Ολυμπιακού από νεαρή ηλικία, ήταν παρών στις μεγάλες στιγμές της ομάδας, όπως στο τελικό του Παρισιού το 2010 και ως σχολιαστής στη NOVA το 2012, όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε την Ευρωλίγκα. Η προσωπική του στιγμή δόξας ήρθε όταν σήκωσε το αγαπημένο τρόπαιο με την ομάδα του, μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς.
Η πορεία του ήταν γεμάτη εμπειρίες. Ξεκίνησε από τις τοπικές ομάδες, όπως αυτές της Πεύκης, της Κηφισιάς και του Ηράκλειου, προπονούσε μίνι, γυναικεία, παιδικά και εφηβικά τμήματα. Από ανοιχτά γήπεδα μέχρι κλειστά γυμναστήρια, ο Μπαρτζώκας πέρασε από κάθε θέση στον πάγκο του Αμαρουσίου, προετοιμάζοντας τον εαυτό του για τα μεγάλα σαλόνια του μπάσκετ. Προπονητικά βήματα έκανε σε ομάδες όπως η Ολύμπια Λάρισας και ο Πανιώνιος, με τον οποίο κέρδισε τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή της Α1 το 2010, αφήνοντας πίσω μεγάλους προπονητές, όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Η κορυφαία αναγνώριση της αξίας του ήρθε όταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους του μπάσκετ, πρότεινε τον Μπαρτζώκα για τη διαδοχή του στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο Σέρβος προπονητής είχε δει στο πρόσωπο της Έλληνας τεχνικού έναν ικανό συνεχιστή της επιτυχίας της ομάδας. Η επιλογή του δικαιώθηκε, καθώς ο Μπαρτζώκας ανέδειξε την ομαδικότητα και την πειθαρχία, μεταμορφώνοντας την ομάδα σε σύνολο υψηλότερου επιπέδου.
Αν και αρχικά ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανακάλυψε την κλίση του στο μπάσκετ χάρη σε έναν έφορο του Γ.Σ. Αμαρουσίου. Σε ηλικία 12 ετών, ο πιτσιρικάς από το Μαρούσι άφησε την ποδοσφαιρική μπάλα για την πορτοκαλί και από εκεί ξεκίνησε μια καριέρα γεμάτη πάθος, σκληρή δουλειά και επιτυχίες.
Η φυσική του έφεση στο σκοράρισμα έκανε τον Γιώργο Μπαρτζώκα να ξεχωρίζει, καθώς συγκαταλεγόταν στους κορυφαίους σκόρερ τόσο στη Β’ Εθνική όσο και στην Α2, όπου αγωνίστηκε με τη φανέλα του Αμαρουσίου. Μαζί με τον νεοτέρο του κατά δύο χρόνια, ο Κώστας Πεππέ, δημιούργησε ένα εξαιρετικό δίδυμο στη ρακέτα, οδηγώντας το Μαρούσι στην άνοδο από τη Β’ Εθνική στην Α2. Στην ίδια ομάδα έπαιζαν και άλλοι σημαντικοί παίκτες, όπως οι Κολοβέρος, Καλοζύμης, Μπιρνιάκος, Θεοφανέλλης (ο οποίος έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δισκογραφικών Εταιρειών), Βρεττάκος (που κατέληξε στέλεχος στην ΑΒ Βασιλόπουλος) και Μακριδάκης (ο οποίος έφυγε για σπουδές στις ΗΠΑ).
Αυτή η γενιά μεγάλωσε με τις εμπνεύσεις της προηγούμενης μεγάλης ομάδας του Αμαρουσίου, που είχε αστέρες όπως οι Δαρίβας, Φωσσές και Αραποστάθης. Οι ομάδες της εποχής βασίζονταν σε παιδιά της γειτονιάς. Το σχολείο, η παρέα και η ομάδα ήταν κομμάτι της ίδιας καθημερινότητας. Σπάνια έβλεπες τότε παίκτες από άλλες περιοχές να αγωνίζονται στο Μαρούσι, στο Παγκράτι ή στο Περιστέρι. Η σύνδεση της ομάδας με τη γειτονιά και τις φιλίες έδινε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στις ομάδες.
Ο Μπαρτζώκας κατάφερε να εξελιχθεί σε βασικό πρωταγωνιστή της πρώτης ομάδας, αλλά η καριέρα του επισκιάστηκε από σοβαρούς τραυματισμούς. Το 1988 υπέστη τον πρώτο του σοβαρό τραυματισμό και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1992, ήρθε ο δεύτερος – αυτή τη φορά στο άλλο πόδι, με την ρήξη χιαστού. Εκείνη την περίοδο ετοιμαζόταν να μεταγραφεί στον Πρωτέα, μια ομάδα που διεκδίκησε την άνοδό της στην Α1, αλλά οι τραυματισμοί τους κράτησαν μακριά από τα παρκέ για πάντα.
Αν και οι τραυματισμοί έβαλαν τέλος στην αγωνιστική του καριέρα, δεν τον απομάκρυναν από το άθλημα που αγαπούσε. Αισθανόταν ότι δεν μπορούσε να αποδώσει όπως παλιά, και έτσι αποφάσισε να αποσυρθεί από την δράση. Ήδη, όμως, είχε αρχίσει να ασχολείται με την προπονητική, αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση των τμημάτων υποδομής του Αμαρουσίου, όπου έβαλε τα θεμέλια για τη σπουδαία καριέρα που ακολουθούσε στους πάγκους.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κρατά χαμηλούς τόνους όσον αφορά την προσωπική του ζωή και σπάνια δίνει αφορμές για σχόλια. Ωστόσο, σε μια σπάνια στιγμή μακριά από τις επαγγελματικές του περιορισμούς, ο φακός τον αποθανάτισε με τη σύζυγό του και την κόρη του.
Παρά το απαιτούμενο πρόγραμμά του, τον χρόνο του προπονητικού του απασχολεί και το προσωπικό του, στην οποία δίνει προτεραιότητα. Η σύζυγος της Αθηνάς και η κόρη της Ανδριάννας κατέχει την κορυφαία θέση στη ζωή του, ενώ ο ίδιος φροντίζει να είναι ιδιαίτερα προστατευτικός απέναντί τους, δείχνει έμπρακτα την αγάπη και τη στήριξή του.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε ηλικία μόλις 22 ετών, αναλαμβάνοντας κυρίως ομάδες των βορείων προαστίων της Αθήνας, όπως η Πεύκη, το Ηράκλειο, τα Βριλήσσια και η Κηφισιά. Η πρώτη του μεγάλη ευκαιρία ήρθε το 2003, όταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης του πρότεινε τη θέση του βοηθού προπονητή στο Μαρούσι, την ομάδα με την οποία είχε αγωνιστεί ως παίκτης. Παράλληλα, εργαζόταν ως διευθύνων σύμβουλος του Κλειστού Γυμναστηρίου του Αγίου Θωμά. Κατά τη θητεία του, το Μαρούσι είχε επιτυχίες, όπως η δεύτερη θέση στο FIBA Europe League και η πορεία στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2006.
Το 2006 ο Μπαρτζώκας ανέλαβε την Ολύμπια Λάρισας, κάνοντας το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής στην ομάδα της Α1 Εθνικής. Υπό την καθοδήγησή του, η ομάδα εξασφάλισε δύο φορές τη συμμετοχή της στα play-offs και πέτυχε την παρθενική έξοδο στην ευρωπαϊκή οργάνωση (EuroCup). Μετά τη Λάρισα, το 2009 επέστρεψε στο Μαρούσι ως πρώτος προπονητής, οδηγώντας την ομάδα στο Top 16 της Euroleague και στην τρίτη θέση της Α1, κατακτώντας το βραβείο του καλύτερου προπονητή για τη σεζόν 2009-10.
Το επόμενο βήμα του ήταν ο Πανιώνιος, όπου συνέχισε να αναδεικνύει νεαρά ταλέντα και να παρουσιάσει ανταγωνιστικό μπάσκετ, με αποκορύφωμα την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα το 2011-12. Αυτή η πορεία τον οδήγησε στον πάγκο του Ολυμπιακού το 2012, σε μια εποχή γεμάτη προσδοκίες και πιέσεις. Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό, οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση της Euroleague το 2013, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας προπονητής που το πετυχαίνει.
Μετά την οθόνη αυτή πορεία, ο Μπαρτζώκας γνώρισε προκλήσεις, όπως η παρουσία του το 2014 λόγω έντασης με οπαδούς. Ωστόσο, συνέχισε να καταξιώνεται διεθνώς, αναλαμβάνοντας τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, την οποία οδήγησε στο Final Four της Euroleague το 2016. Στη συνέχεια, έγινε ο πρώτος Έλληνας που ανέλαβε την Μπαρτσελόνα, ενώ εργάστηκε και στη Χίμκι, με την οποία κατέγραψε σημαντικές επιτυχίες στη Ρωσία.
Η επιστροφή του στον Ολυμπιακό το 2020 σηματοδότησε μια νέα εποχή επιτυχιών. Υπό την ηγεσία του, η ομάδα κατέκτησε διαδοχικά Κύπελλα Ελλάδας, Πρωταθλήματα και Σούπερ Καπ, ενώ καθιερώθηκε ως μία από τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague. Η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα του ανέδειξαν σε κορυφαίο προπονητή της Ευρωλίγκας, επιβεβαιώνοντας την ικανότητα του να οδηγεί τις ομάδες του στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Τα κατοικίδια γνωρίζουν ότι πεθαίνουν και μας αποχαιρετούν με ένα συγκλονιστικό δικό τους τρόπο... Τι…
Μόνο για τολμηρούς: Γεύμα στον αέρα κρεμασμένοι πάνω από ορμητικούς καταρράκτες που κόβουν την ανάσα…
Αλωνίζουν οι Τούρκοι: Παρενόχλησαν μέχρι και εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Φαρμακονήσι γιατί θεώρησαν πως είναι...…
Ο Άγιος Στέφανος υπήρξε ο πρώτος διάκονος της χριστιανικής Εκκλησίας και πρωτομάρτυρας του Χριστιανισμού. Ένας…
Ξεκινά η μείωση των ωρών εργασίας με τον ίδιο μισθό με ανατρεπτικό νόμο που αλλάζει…
Ξέσπασε ο Σταμάτης Γονίδης: Ο λόγος που έφυγε από το σπίτι του και οι άγριοι…