Ως «πατριάρχης» της οικογένειας Καρνέση, περιγράφεται ο Σπύρος Καρνέσης, ο οποίος ξεκίνησε από το «μηδέν» για να φτιάξει μια εφοπλιστική αυτοκρατορία με έδρα τη Γλυφάδα. Έδρα, που ο έμπιστός του μέχρι πριν κάποια χρόνια, Αιγύπτιος Αριστείδης Ελ Μπαράι, αιματοκύλησε την περασμένη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, η οικογένεια Καρνέση, υπήρξε μια φτωχή οικογένεια, στην οποία ανήκε ένα κρεοπωλείο στην Ελευσίνα. Ο Σπύρος Καρνέσης, με πάθος και φιλοδοξία, κατάφερε να πάρει υποτροφία για τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, ενώ στη συνέχεια πήγε στην Αγγλία για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Ναυτικό Δίκαιο.
Θήτευσε πλάι στην οικογένεια Μαρτίνου η οποία τον τοποθέτησε διευθυντή σε μια από τις εταιρείες της. Όταν ο Σπύρος Καρνέσης ένιωσε ότι πατά στα δικά του πόδια, κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις και πήρε τα πρώτα δύο πλοία.
Τι αποκαλύπτει μάρτυρας με γνώση της οικογενειακής ιστορίας στον Alpha και το TLive…
«Οι άνθρωποι ήταν πάρα πολύ φτωχοί. Στην Ελευσίνα έμεναν. Είναι αυτοδημιούργητος ο καπετάν Σπύρος. Έγινε καπετάνιος, άρχισε να δουλεύει και κάποια στιγμή αγόρασε ένα μικρό καράβι και έκανε στη συνέχεια μια εταιρεία. Κρεοπωλείο στην Ελευσίνα. Σωστά, σωστά. Μετά πήρε τον αδερφό του τον Προκόπη και μετά τις δύο αδερφές»
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Alpha, φρόντισε να σπουδάσουν οι τρεις αδελφές του στην Ιατρική (Αγγελική), στη Φαρμακευτική (Μαρία) και στη Νομική (Δέσποινα), έπειτα της βοήθησε να πάνε και στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές. Ακόμα και τον τέταρτο αδερφό, τον Προκόπη που ήταν βοηθός στο κρεοπωλείο του πατέρα τους, τον πήρε δίπλα του στο Λονδίνο για να μάθει τη γλώσσα.
Τους πήρε την εταιρεία αλλά ως υπαλλήλους
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιβάλλον του… Σπύρου Καρνέση, ο εφοπλιστής από την πρώτη στιγμή, πήρε κοντά του τα αδέρφια του και στη ναυτιλιακή εταιρεία. Όχι όμως ως συνιδιοκτήτες αλλά ως «καλά αμειβόμενους υπαλλήλους».
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της οικογένειας πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Η εταιρεία γιγαντώθηκε με την αγορά φορτηγών πλοίων και δεξαμενόπλοιων με τον στόλο να αριθμεί πριν λίγα χρόνια 35 πλοία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του TLive, ο Σπύρος Καρνέσης είχε απόλυτη εμπιστοσύνη και είχε προσλάβει τις δύο αδερφές και τον γαμπρό του, οι οποίοι «έτρεχαν» την εταιρεία και αμείβονταν πάρα πολύ ικανοποιητικά. Αλλά μιλάμε για μισθούς.
Όταν όμως τα παιδιά του Σπύρου μεγάλωσαν και θέλησε να τα βάλει στην επιχείρηση, τότε τα αδέρφια του είπαν για πρώτη φορά ότι «δεν είμαστε υπάλληλοι, είμαστε εταίροι». Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα πλοία και οι μετοχές ανήκουν στον Σπύρο Καρνέση, το μόνο που ανήκει στη Δέσποινα είναι η διαχειρίστρια εταιρεία που ήταν στο όνομά της. Αυτό συμβαίνει σε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες.
Πως δουλεύουν οι ναυτιλιακές;
Συγκεκριμένα, όπως εξηγούσε αναλυτής στον Alpha «Οι ναυτιλιακές δουλεύουν ως εξής… Υπάρχει μια εταιρεία η οποία ανήκει στους εφοπλιστές, δημιουργείται μια δεύτερη εταιρεία που οι μετοχές ανήκουν στην πρώτη εταιρεία και υπάρχει και μια τρίτη εταιρεία αυτή που διαχειρίζεται το πλοίο. Έτσι το πλοίο αγοράζεται από τη δεύτερη εταιρεία και διαχειρίζεται από την Τρίτη.
Πλοιοκτήτρια είναι η δεύτερη εταιρεία, μέτοχος της δεύτερης εταιρείας είναι η πρώτη εταιρεία και τελικοί μέτοχοι οι πλοιοκτήτες. Σ’ αυτό το σύμπλεγμα, πολλές φορές οι εφοπλιστές χρησιμοποιούν ανθρώπους εμπιστοσύνης».
Ο «εμφύλιος πόλεμος» στα δικαστήρια
Στην οικογένεια υπάρχει μια εμφύλια δικαστική διαμάχη για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι αδελφές του, Δέσποινα και Μαρία, αλλά και ο γαμπρός του, προσέφυγαν στη… Δικαιοσύνη διεκδικώντας 325 εκατ. δολάρια από τον Σπύρο Καρνέση.
Όπως ισχυρίζονται στην αγωγή, πρόκειται για μετρητά από τα αδιανέμητα κέρδη της εταιρείας που είχαν τοποθετηθεί σε κοινούς λογαριασμούς και όπως υποστηρίζουν, τα ιδιοποιήθηκε ο επικεφαλής του ομίλου.
Από την άλλη πλευρά, ο… Σπύρος Καρνέσης υποστηρίζει ότι τα ποσά του ανήκαν και ότι οι αδελφές και ο γαμπρός του ήταν υπάλληλοι της εταιρείας. Στην αγωγή συμπεριέλαβαν και το ιδιόχειρο σημείωμα του Σπύρου Καρνέση για να υποστηρίξουν ότι δεν ήταν απλοί υπάλληλοι της εταιρείας.
Χορηγούμενο