ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποντιακά ωτία: Αφράτα και λαχταριστά

Η αυθεντική συνταγή

Published by
Συντακτική Ομάδα

Αυτή η συνταγή για ποντιακά ωτία είναι μια εύκολη και οικονομική επιλογή για ένα γλυκό σνακ ή πρωινό. Επίσης τα ποντιακά ωτία έχουν μια ιδιαίτερη γεύση και υφή, που θυμίζει ντόνατς ή λουκουμάδες, και είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι σας.

Υλικά:

4 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1/3 φλιτζάνι σπορέλαιο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες ή ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2-3 πρέζες αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Καθώς και 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί περισσότερο)
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Κανέλα και ζάχαρη ή μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ζύμη:
Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέστε το στα υγρά υλικά και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Επίσης αν η ζύμη κολλάει, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
Χωρίστε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και πλάστε τα σε στρογγυλά μπαλάκια.
Μετά αφήστε τα μπαλάκια να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά.

Σχηματισμός:
Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε κάθε μπαλάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο.
Κόψτε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες και μετά σε ρόμβους.
Κάντε μια μικρή τρύπα στο κέντρο κάθε ρόμβου και περάστε μια άκρη της ζύμης μέσα από την τρύπα για να σχηματίσετε τα ωτία.

Τηγάνισμα:
Ζεστάνετε άφθονο λάδι σε ένα τηγάνι.
Κατόπιν τηγανίστε τα ωτία σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Έπειτα αφαιρέστε τα ωτία από το τηγάνι και τοποθετήστε τα σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
Σερβίρισμα:
Στη συνέχεια πασπαλίστε τα ωτία με κανέλα και ζάχαρη ή περιχύστε τα με μέλι.

Μυστικά για επιτυχία:

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Επιπλέον τ ο λάδι πρέπει να είναι αρκετά ζεστό για να τηγανιστούν τα ωτία σωστά.
Επίσης μην τηγανίζετε τα ωτία σε πολύ δυνατή φωτιά, γιατί θα καούν εξωτερικά και θα παραμείνουν άψητα στο εσωτερικό.
Αφήστε τα ωτία να στραγγίσουν καλά σε απορροφητικό χαρτί πριν τα σερβίρετε.
Ωστόσο μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αρωματικά στη ζύμη, όπως μαστίχα ή μαχλέπι.
Καλή απόλαυση!

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Κίνδυνος απάτης: Οι τράπεζες προειδοποιούν για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας

Οι τραπεζικές κάρτες, που ξεκίνησαν τη δεκαετία του '50, έχουν γίνει πλέον απαραίτητο εργαλείο στην…

37 λεπτά ago

Το «καυτό» σχόλιο του Κέντρικ Ναν για την πέμπτη μεταγραφή της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ BC ανακοίνωσε επίσημα το μεσημέρι της Τετάρτης (13/08) την πέμπτη της μεταγραφή για…

50 λεπτά ago

Τζούρισιτς εκτός: Μεγάλο πλήγμα για τον Παναθηναϊκό ενόψει Σαχτάρ

Ο Παναθηναϊκός θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Φίλιπ Τζούρισιτς στη δύσκολη ρεβάνς με τη Σαχτάρ…

6 ώρες ago

Αυτές οι τροφές μπορούν να πυροδοτήσουν κρίσεις ημικρανίας: Τι δείχνουν οι έρευνες

Οι ημικρανίες είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως ο…

7 ώρες ago

Έρχεται η «Σελήνη του αίματος»: Ολική έκλειψη Σελήνης στις 7 Σεπτεμβρίου του 2025

Τον Σεπτέμβριο του 2025, ο ουρανός θα φιλοξενήσει ένα σπάνιο και εντυπωσιακό θέαμα: μια ολική…

7 ώρες ago

Δεκαπενταύγουστος: Τα μοναδικά έθιμα που αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της χώρας

Ο Δεκαπενταύγουστος, η Κοίμηση της Θεοτόκου, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Με…

7 ώρες ago