Δημοσίευμα του βελγικού RTBF, καταπιάνεται με το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας με τίτλο «Στην Ελλάδα, στο όνομα της Αφροδίτης, κάντε μωρά!».
Το δημοσίευμα τονίζει ότι η υπογεννητικότητα έχει φτάσει σε ανησυχητικό σημείο, ενώ η ακρίβεια, που ξεπερνά πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εντείνει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο και ότι από το 2020, η συντηρητική κυβέρνηση χορήγησε μπόνους 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση.
Ωστόσο, μία κοινοβουλευτική περίοδο αργότερα, το μέτρο απέχει πολύ από το να είναι επαρκές.
Ο δείκτης γονιμότητας, σύμφωνα με την Eurostat, έχει αυξηθεί στο 1,43 μέχρι το 2021.
Το ποσοστό γεννήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 90 ετών.
Ερωτηθείσα από τη Le Figaro, η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, παραδέχτηκε με ανησυχία ότι οι γεννήσεις συνεχίζουν να μειώνονται.
Οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ότι με αυτούς τους ρυθμούς, ο ελληνικός πληθυσμός θα συνεχίσει να μειώνεται, χάνοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2050.
Το να έχεις παιδιά είναι πολύ καλό, αλλά πρέπει να είστε σε θέση να τα ταΐζετε σωστά. Και εκεί είναι το πρόβλημα. Οι Έλληνες μόλις τώρα ανακάμπτουν από την κρίση λιτότητας που τους επέβαλε η Ευρώπη.
Οι καθημερινές δυσκολίες δεν έχουν εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα, η τιμή του βρεφικού γάλακτος είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη.
Συγκριτικά, 800 γραμμάρια γάλακτος σε σκόνη για παιδιά κάτω των 6 μηνών από τη Nestle πωλούνται 27 ευρώ σε σούπερ μαρκετ και φαρμακεία, έναντι 14 ευρώ στη Γαλλία και 18 ευρώ στο Βέλγιο.
Το ίδιο ισχύει για τις πάνες.
Η Ελλάδα, όπως η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν μείωση των γεννήσεων. Οι αριθμοί είναι τόσο χαμηλοί που το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο.
Αναφορά γίνεται και στο υψηλό κόστος τοκετού… Και σχολιάζεται ότι σε πολλά ακριτικά και περιφερειακά μέρη δεν υπάρχει μαιευτήριο ούτε καν γυναικολόγος.
Επομένως, οι γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν για να βρουν γιατρό και να γεννήσουν το παιδί τους… Κάτι που συνεπάγεται επιπλέον κόστος.
Παρατίθενται επιπλέον δηλώσεις της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη ότι το κυβερνητικό σχέδιο έχει στόχο «αφενός να δώσουμε στα ζευγάρια τα μέσα να υποδεχτούν ένα νεογέννητο, αφετέρου, μακροπρόθεσμα, η ενίσχυση και η αύξηση των μισθών στοχεύουν να προσπαθήσουν να φέρουν πίσω τους περίπου 450.000 Έλληνες ηλικίας κάτω των 40 ετών που πήγαν στο εξωτερικό, τη δεκαετία της κρίσης, για να βρουν δουλειά».
Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι οι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ότι με αυτούς τους ρυθμούς… Ο ελληνικός πληθυσμός θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, χάνοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2050.
Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…
Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…
Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…
Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin Που θα φτάσει η τιμή του στο 2025; Οι Προβλέψεις…
Άγιο Όρος Στο φως το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για να προστατεύονται από τον καρκίνο…