Η ταραμοσαλάτα είναι μια δημοφιλής ελληνική σαλάτα που προερχόμενη από την παράδοση της ελληνικής κουζίνας, αποτελεί ένα δροσερό και γευστικό σνακ ή ορεκτικό.
Υλικά:
400 γρ. μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί
120 γρ. ταραμά λευκό
Χυμό από 2 λεμόνια
1/2 κρεμμύδι
1 κ.σ. άνηθο
400 γρ. καλαμποκέλαιο
80 γρ. νερό
Ταραμοσαλάτα μπορείς να φτιάξεις με πατάτα, με ψωμί αλλά και χωρίς ψωμι! Όλες τους είναι φανταστικό συνοδευτικό για την λαγάνα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!
Εκτέλεση:
Για την εύκολη λευκή ταραμοσαλάτα με ψωμί, κόβουμε σε κομμάτια το μπαγιάτικο ψωμί και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Αρχικά σκεπάζουμε το ψωμί με μπόλικο νερό και βάζουμε πάνω ένα βάρος ώστε να είναι βυθισμένο και να απορροφήσει νερό.
Στη συνέχεια μουλιάζουμε και την κόρα του ψωμιού γιατί δίνει έξτρα νοστιμιά.
Μουλιάζουμε το ψωμί στο νερό για 20 λεπτά.
Μετά το στραγγίζουμε καλά σφίγγοντας το στα χέρια να φύγει όλη υγρασία.
Έπειτα το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες.
Η υγρασία στην αρχή της διαδικασίας θα κόψει την ταραμοσαλάτα μας. Ενώ η υγρασία στο τελείωμα του χτυπήματος θα βοηθήσει ώστε να γίνει απαλή.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε κομμάτια και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τον ταραμά.
Χτυπάμε το μίγμα, να πολτοποιηθεί πλήρως και να ομογενοποιηθεί καλά. Ώσπου στο τέλος να μην βλέπουμε καθόλου ψωμί ή κομμάτια κρεμμυδιού.
Προσθέτουμε τον φρέσκο στυμμένο χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά το μίγμα μέχρι να πολτοποιηθεί.
Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το λάδι.
Όσο πιο πολύ χτυπάμε το μίγμα τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα.
Στο τέλος προσθέτουμε το νερό σταδιακά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Πασπαλίζουμε την ταραμοσαλάτα με ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε.
Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο έξτρα χυμό λεμονιού για πιο όξινο αποτέλεσμα.
Λίγο λάδι απαλό στην ταραμοσαλάτα δίνει έξτρα νοστιμιά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του λαδιού με ελαιόλαδο.
Επίσης η ταραμοσαλάτα σπιτική με ψωμί της Αργυρώς συντηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο σκεύος με καπάκι για αρκετές ημέρες.
Ανακατέψτε καλά πριν το σερβίρισμα.
Ωστόσο σερβίρουμε κουταλιές ταραμοσαλάτας σε ένα πιάτο και με το κουτάλι απλώνουμε την ποσότητα.
Ραντίζουμε με λίγο λάδι και σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα πάντα δροσερή.
Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Χορηγούμενο