Φυσικά ώριμες ντομάτες
Μάθετε τα 10 μυστικά για να αναγνωρίζετε τις φυσικά ώριμες ντομάτες. Μην αγοράζετε άγευστες και «ποτισμένες» με χημικά ντομάτες – Οδηγός για γεύση και υγεία.
Οι ντομάτες αποτελούν τη βάση της ελληνικής κουζίνας, από τη χωριάτικη σαλάτα μέχρι τα γεμιστά. Ωστόσο, η νοστιμιά που θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια τείνει να εξαφανιστεί. Πολλές από τις επιλογές που βρίσκουμε στα ράφια σήμερα έχουν υποστεί τεχνητή ωρίμανση με χημικά. Η επιλογή για φυσικά ώριμες ντομάτες δεν είναι μόνο ζήτημα γεύσης, αλλά κυρίως υγείας, καθώς οι φυσικοί καρποί είναι πλούσιοι σε λυκοπένιο και βιταμίνη C.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η εξωτερική εμφάνιση. Οι φυσικά ώριμες ντομάτες έχουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, το οποίο όμως δεν είναι απόλυτα ομοιόμορφο. Συχνά θα δείτε πιο ανοιχτόχρωμους τόνους κοντά στο κοτσάνι. Αντίθετα, οι χημικά ωριμασμένες ντομάτες μοιάζουν «ψεύτικες», με ένα υπερβολικά γυαλιστερό και τέλεια μοιρασμένο κόκκινο χρώμα.
Στην αφή, μια φυσική ντομάτα είναι ελαστική και μαλακή. Αν τη νιώθετε υπερβολικά σκληρή ή αν είναι μαλακή απέξω αλλά «ξύλινη» μέσα, τότε πιθανότατα έχει κοπεί άγουρη και ωρίμασε βίαια σε αποθήκες με αέρια.
Αν η ντομάτα δεν μυρίζει «ήλιο και χώμα», τότε κάτι δεν πάει καλά. Το άρωμα είναι ο πιο αλάνθαστος κριτής. Οι τεχνητά ωριμασμένες ντομάτες είναι συνήθως άοσμες. Επίσης, κοιτάξτε το κοτσάνι: στις φυσικές είναι πράσινο, γερό και ευωδιαστό, ενώ στις χημικά επεξεργασμένες είναι συχνά ξερό, καφετί και άοσμο.
Μόλις κόψετε την ντομάτα, η διαφορά είναι χαοτική. Οι φυσικά ώριμες ντομάτες έχουν παχύρρευστο χυμό, πολλούς σπόρους και μεθυστική μυρωδιά. Αν το εσωτερικό είναι νερουλό, οι σπόροι ελάχιστοι και η σάρκα έχει σκληρές ίνες κοντά στη φλούδα, κρατάτε μια ντομάτα που ωρίμασε με χημικά μέσα. Η γεύση μιας αληθινής ντομάτας είναι ένας συνδυασμός γλυκύτητας και οξύτητας, ενώ η «χημική» είναι άγευστη, θυμίζοντας πλαστικό.
Η φύση έχει το δικό της ρολόι. Οι πραγματικά νόστιμες ντομάτες ευδοκιμούν το καλοκαίρι. Αν βρείτε «τέλειες» ντομάτες τον χειμώνα, είναι βέβαιο ότι προέρχονται από εντατικές καλλιέργειες θερμοκηπίου. Προτιμήστε τις λαϊκές αγορές και τους μικρούς παραγωγούς. Μια ντομάτα με άνισο σχήμα ή μικρές ατέλειες είναι συχνά η πιο αγνή και θρεπτική επιλογή.
Πώς από τις ντομάτες γεννήθηκαν οι πατάτες; Απίστευτη ανακάλυψη
Τέλος, θυμηθείτε τη διάρκεια ζωής. Οι φυσικά ώριμες ντομάτες χωρίς συντηρητικά χαλάνε σε λίγες ημέρες. Αν μια ντομάτα παραμένει «αψεγάδιαστη» στο ψυγείο σας για δύο εβδομάδες, αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη χημικής επεξεργασίας. Εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας για να προστατεύσετε την υγεία σας και να απολαύσετε την αληθινή γεύση της Ελλάδας στο πιάτο σας.
Ακολουθούν 3 παραδοσιακές ελληνικές συνταγές που είναι οι απόλυτοι «κριτές» της ποιότητας της ντομάτας. Σε αυτές τις συνταγές, αν η ντομάτα δεν είναι φυσικά ώριμη και γλυκιά, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ το ίδιο.
Το μυστικό εδώ είναι να αφήσετε τη ντομάτα να «πιει» τα υγρά της και να μελώσει πριν μπουν τα αυγά.
Τι θα χρειαστείτε: 3-4 μεγάλες φυσικά ώριμες ντομάτες (τριμμένες), 4 αυγά, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και (προαιρετικά) λίγη φέτα.
Η εκτέλεση: Βάζετε την τριμμένη ντομάτα στο τηγάνι με το λάδι σε μέτρια φωτιά. Την αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και να μείνει μόνο με το λαδάκι της. Τότε ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε μέχρι να σφίξουν.
Γιατί αυτή η συνταγή: Αν η ντομάτα είναι χημικά επεξεργασμένη, θα βγάλει πολύ νερό και η γεύση της θα είναι όξινη ή άτονη. Η φυσική ντομάτα θα δώσει μια γλυκιά, παχύρρεστη σάλτσα.
Εδώ η ντομάτα δεν είναι απλώς το «δοχείο», αλλά η πηγή της γεύσης για όλο το ρύζι.
Το μυστικό: Χρησιμοποιήστε τη σάρκα από τις ντομάτες που αδειάσατε, χτυπήστε τη στο μπλέντερ και προσθέστε τη στη γέμιση με το ρύζι, μαζί με μπόλικο δυόσμο και μαϊντανό.
Η λεπτομέρεια: Πριν βάλετε το ταψί στον φούρνο, περιχύστε τα γεμιστά με επιπλέον φρέσκο χυμό ντομάτας και ελαιόλαδο.
Γιατί αυτή η συνταγή: Η φυσική ντομάτα θα «ποτίσει» το ρύζι με τα σάκχαρά της, κάνοντάς το λουκούμι. Η «πλαστική» ντομάτα θα αφήσει το ρύζι άγευστο και σκληρό.
Η συνταγή που αποθεώνει τη σάρκα και το άρωμα της ντομάτας.
Τι θα χρειαστείτε: 4-5 ώριμες ντομάτες (ψιλοκομμένες με το μαχαίρι, όχι τριμμένες), 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, μπόλικο δυόσμο, λίγο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλάτι και πιπέρι.
Η εκτέλεση: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι κουταλιά-κουταλιά.
Γιατί αυτή η συνταγή: Επειδή οι ντομάτες μπαίνουν ψιλοκομμένες, η υφή τους είναι το παν. Η φυσικά ώριμη ντομάτα θα βγάλει όλο το άρωμα του καλοκαιριού στο τηγάνι.
Η οικογένεια του Παναθηναϊκού βυθίστηκε στο πένθος, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κακαράκης,…
Μια σημαντική «οικονομική ανάσα» έρχεται για χιλιάδες νοικοκυριά λίγο πριν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ο ΟΠΕΚΑ…
Μαύρη μέρα για το ποδόσφαιρο του Ισημερινού και τη Barcelona Sporting Club, καθώς ο 33χρονος…
Παναθηναϊκός: Με «φόρα» από την Πόλη κόντρα στην πρωτοπόρο Χάποελ Τελ Αβίβ Μετά το…
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο καιρικής σταθερότητας και υψηλών για την εποχή πιέσεων, το σκηνικό…
Με την παράδοση ενός 30χρονου άνδρα στις αρχές της Καλαμάτας, φαίνεται να συμπληρώνεται το παζλ…