O εμπορικός «πόλεμος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μεταφέρεται στο Λιμάνι του Πειραιά… Το σκληρό παζάρι και ο Ιβάν Σαββίδης
Με την έναρξη της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η γεωπολιτική σκακιέρα αποκτά νέες εντάσεις, με την αντιπαλότητα μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας να επεκτείνεται και στο ελληνικό έδαφος. Οι επιπτώσεις αυτής της αντιπαλότητας φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τα ελληνικά λιμάνια, καθώς οι ΗΠΑ επιχειρούν να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, η επιλογή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ως νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2024 δεν ήταν τυχαία. Φαίνεται πως ο Πρόεδρος Τραμπ της ανέθεσε ένα κρίσιμο καθήκον: τη μείωση της κινεζικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο των ελληνικών λιμενικών υποδομών.
Ένα κεντρικό στοιχείο της αμερικανικής στρατηγικής είναι ο περιορισμός της παρουσίας της κινεζικής εταιρείας Cosco, η οποία διαχειρίζεται σημαντικό μέρος του λιμανιού του Πειραιά, του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου. Οι ΗΠΑ ασκούν εδώ και καιρό έντονη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να απομακρύνει την Cosco από τον Πειραιά, θεωρώντας το λιμάνι ως την κύρια πύλη εισόδου κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, οι ΗΠΑ φέρονται να επιδιώκουν την ανάληψη του ελέγχου των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως της Καβάλας, τα οποία θεωρούν στρατηγικής σημασίας λόγω της εγγύτητάς τους στην Ευρώπη και της σύνδεσής τους με τον προωθούμενο από τις ΗΠΑ διάδρομο IMEC (Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης), έναν ανταγωνιστικό εγχείρημα του κινεζικού Δρόμου του Μεταξιού.
Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται πρόθυμη να ανταποκριθεί στις αμερικανικές απαιτήσεις, οι οποίες σε ορισμένα σημεία συμπίπτουν με τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένδειξη αυτής της στάσης αποτελεί η πρόσφατη απόρριψη αιτήματος της Κίνας για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια.
Ωστόσο, το αμερικανικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές υποδομές δεν περιορίζεται στα λιμάνια. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Elliott Management, που συνδέεται με τον δισεκατομμυριούχο φίλο του Τραμπ, Πωλ Σίνγκερ, βρίσκεται κοντά στην απόκτηση μεριδίου στον αγωγό Turk Stream, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Αυτή η κίνηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις των αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων στην ελληνική επικράτεια.
Σκάει «βόμβα»: Η Κίνα έτοιμη για κραχ άνευ προηγουμένου;
Η νέα αυτή φάση της αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας θέτει την Ελλάδα σε μια σύνθετη γεωπολιτική θέση. Ενώ η χώρα επιδιώκει τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η πίεση για την απομάκρυνση της Κίνας και η προώθηση αμερικανικών συμφερόντων ενδέχεται να παραβλέπουν τα ελληνικά οικονομικά και εμπορικά οφέλη. Η απουσία μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής στον τομέα του εμπορίου μπορεί να καταστήσει τη χώρα ευάλωτη σε εξωτερικές παρεμβάσεις, περιορίζοντας την ικανότητά της να αξιοποιήσει πλήρως τους πόρους και τις υποδομές της για την οικονομική της ευημερία.
Η UEFA ανακοίνωσε την διαιτητική ομάδα για τον πρώτο σημαντικό ευρωπαϊκό αγώνα του Παναθηναϊκού τη…
Η Κατερίνα Καραβάτου σπάει τη σιωπή της: Στο φως όλη η αλήθεια για το διαζύγιο…
Γιατί οι γυναίκες όσο μεγαλώνουν κόβουν κοντά τα μαλλιά τους; Το κοντό κούρεμα και τα…
Ο Βασίλης Σαμπράκος επιστρέφει με τη νέα εκπομπή του SPORT24, "Mind Game powered by bwin",…
Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης: Η πανίσχυρη προσευχή για οποιασδήποτε ασθένεια και καλή υγεία Η πεποίθηση…
Το Σάββατο 5 Ιουλίου 2025, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των: Οσίου Αθανασίου του…