Από τις αρχές του 2025, μία νέα γλυκιά μανία έχει σαρώσει ζαχαροπλαστεία και social media: το Lotus Biscoff. Το χαρακτηριστικό βελγικό μπισκότο με τη μοναδική γεύση κανέλας και καραμέλας έχει γίνει το απόλυτο “must” συστατικό σε κάθε είδους γλυκό, από πάστες και τούρτες μέχρι παγωτά και ροφήματα.
Από το Speculoos στο Biscoff
Επίσης η ιστορία του μπισκότου Lotus ξεκινά στο Βέλγιο το 1932, όταν ο αρτοποιός Jan Boone δημιούργησε ένα τραγανό, λεπτό μπισκότο με πλούσια γεύση καραμέλας και μπαχαρικών. Ωστόσο η συνταγή του ήταν εμπνευσμένη από τα παραδοσιακά speculoos, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα της περιοχής, τα οποία χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.
- Όνομα και Φιλοσοφία: Το όνομα «Lotus» επιλέχθηκε για να συμβολίσει την αγνότητα και τη φυσικότητα των υλικών, ενώ το μπισκότο είναι vegan.
- Το «Μπισκότο του Καφέ»: Το μπισκότο έγινε γρήγορα δημοφιλές στα βελγικά καφέ, όπου σερβιριζόταν δίπλα στον καφέ – μια συνήθεια που έγινε σήμα-κατατεθέν της μάρκας παγκοσμίως.
- Rebranding: Από το 1986, το μπισκότο απέκτησε το πιο «διεθνές» όνομα Biscoff (συνδυασμός των λέξεων biscuit και coffee). Το 2020, η εταιρεία αποφάσισε να αφαιρέσει τελείως τη λέξη “speculoos” από τη συσκευασία, κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις στους λάτρεις της παράδοσης στο Βέλγιο και την Ολλανδία.
Η Άνοδος της «Biscoff Mania»
Ωστόσο χάρη στην επιτυχημένη επικοινωνιακή καμπάνια της Lotus Bakeries, το μπισκότο με το νέο του όνομα κατάφερε να γίνει TikTok sensation.
Επιπλέον από το 2024 και μέσα στο 2025, η «Biscoff mania» εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο. Πλέον, όχι μόνο τα μπισκότα, αλλά και το Lotus Biscoff Spread (η αλοιφή με γεύση καραμέλας) χρησιμοποιούνται ευρέως σε:
- Cheesecakes και κορμούς.
- Biscoff lattes και tiramisù.
- Επαγγελματικά ζαχαροπλαστεία και σπιτικές συνταγές.
⚠️ Σημείωση: Παρότι το spread είναι νόστιμο, περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και φυτικών ελαίων, συνιστώντας την κατανάλωση με μέτρο.
Εύκολη Συνταγή για Biscoff Cheesecake (Χωρίς Ψήσιμο)
Επίσης για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την Biscoff μανία στο σπίτι, ακολουθεί μια απλή συνταγή:
| Υλικά | Ποσότητα |
| Μπισκότα Lotus Biscoff | 200 γρ. |
| Βούτυρο λιωμένο | 80 γρ. |
| Τυρί κρέμα | 300 γρ. |
| Κρέμα γάλακτος | 200 ml |
| Lotus spread | 3 κ.σ. |
| Ζάχαρη άχνη | 2 κ.σ. |
| Εκχύλισμα βανίλιας | 1 κ.γ. |
Εκτέλεση:
- Βάση: Θρυμμάτιστε τα μπισκότα, ανακατέψτε τα με το λιωμένο βούτυρο και πιέστε το μείγμα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο.
- Γέμιση: Στη συνέχεια χτυπήστε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, τη βανίλια και 2 κ.σ. Lotus spread. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγί) και ανακατέψτε απαλά.
- Ψύξη: Κατόπιν απλώστε τη γέμιση πάνω στη βάση και αφήστε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
- Σερβίρισμα: Πριν το σερβίρισμα, ζεστάνετε ελαφρώς 1 κ.σ. spread και ρίξτε το πάνω από το cheesecake.
@fitwaffle 4-ingredient Biscoff ice cream #icecream #biscoff #lotusbiscoff #tiktokfood #foodtok ♬ Starstruck – Olly Alexander (Years & Years)
@emijuju Biscoff Cheesecake crust: 1 1/2 cups (180g) Biscoff crumbs 1/3 cup (76g) melted butter 2 tbsp (25g) sugar Combine and then press into the bottom of a lined cake pan. A springform pan is best for this. Bake at 325°F (163°C) for 8-10 minutes. filling: 16 oz (454g) cream cheese 1/2 cup (120g) sour cream or Greek yogurt 1/2 cup (100g) sugar 2 eggs 1 tsp (4g) vanilla 1 cup (170g) white chocolate chips 1/2 cup (125g) Biscoff spread *using a mixer, mix the cream cheese and sugar until combined. then mix in the vanilla, sour cream, and eggs. then melt the white chocolate and biscoff in their own bowls, then gently mix into the cream cheese batter. pour the entire mixture over the crust and drizzle on extra biscoff (optional). bake at 325 for 50-60 min (depending on the size of your pan) and then turn off the oven and let it sit in the oven for another 30 minutes with the oven door slightly open. then cool to room temp and then in the fridge. topping: melted biscoff spread and crushed biscoff (optional) #biscoff #cheesecake #biscoffcheesecake #baketok #recipe ♬ original sound – emijuju
Χορηγούμενο

