ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς το βραδινό φαγητό επηρεάζει την υγεία και τον οργανισμό μας;

Τι ρόλο παίζουν το πότε τρώμε και το τι τρώμε;

Published by
Συντακτική Ομάδα

Πώς το βραδινό φαγητό επηρεάζει την υγεία και τον οργανισμό μας; Τι ρόλο παίζουν το πότε τρώμε και το τι τρώμε;

Πέρα από την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε, ο χρόνος που επιλέγουμε να φάμε αναδεικνύεται σε έναν εξίσου σημαντικό παράγοντα για την υγεία μας. Πλήθος επιστημονικών μελετών υποδεικνύουν ότι το σώμα μας αντιδρά διαφορετικά στα γεύματα ανάλογα με την ώρα της ημέρας, επηρεάζοντας την πέψη, τον μεταβολισμό και, τελικά, ακόμα και την ποιότητα του ύπνου μας.

Πώς το βραδινό φαγητό επηρεάζει την υγεία και τον οργανισμό μας; Τα “Βιολογικά Ρολόγια”

Ο Frank Scheer, PhD, διευθυντής του προγράμματος ιατρικής χρονοβιολογίας στο Brigham and Women’s Hospital, τονίζει πως οι άνθρωποι διαθέτουμε «βιολογικά ρολόγια» που ρυθμίζουν τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά μας. Αυτά τα ρολόγια, γνωστά ως κιρκάδιοι ρυθμοί, καθορίζουν μια 24ωρη λειτουργία που επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της ύπαρξής μας – από τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και τον μεταβολισμό, μέχρι τη θερμοκρασία του σώματος και την έκκριση ορμονών.

Αυτό σημαίνει ότι ένα πανομοιότυπο γεύμα μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό σας, ανάλογα με το πότε το καταναλώνετε. Το σώμα δεν είναι το ίδιο το πρωί με αυτό που είναι το βράδυ.

Η Χρονοδιατροφή και ο Μεταβολισμός

Η έννοια της χρονοδιατροφής (chrononutrition) επικεντρώνεται στην ευθυγράμμιση των γευμάτων με τους εσωτερικούς μας ρυθμούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γευμάτων αργότερα μέσα στην ημέρα συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αντίθετα, η περιορισμένη χρονικά διατροφή (time-restricted eating), που περιλαμβάνει ένα πρώιμο πρωινό και ένα νωρίτερο δείπνο, έχει φανεί να βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την οξείδωση των υποστρωμάτων.

Οι ορμόνες που σχετίζονται με τους κιρκάδιους ρυθμούς, όπως η κορτιζόλη και η μελατονίνη, αλληλεπιδρούν άμεσα με τις ώρες των γευμάτων και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών. Η κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια περιόδων αυξημένων επιπέδων μελατονίνης, δηλαδή κυρίως τη νύχτα, έχει συνδεθεί με πιθανές επιπτώσεις στην ανοχή στη γλυκόζη.

Η διατροφή που «θωρακίζει» τον οργανισμό από ασθένειες και καρκίνο

Επιδράσεις στον Ύπνο και τη Γαστρεντερική Λειτουργία

Η σχέση μεταξύ του χρόνου των γευμάτων και της ποιότητας του ύπνου είναι αμφίδρομη. Η κατανάλωση ενός βαριού γεύματος λίγες ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα πρότυπα ύπνου, καθώς το σώμα βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία πέψης. Αντίθετα, ένα ελαφρύ δείπνο 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση επιτρέπει στον οργανισμό να εισέλθει ομαλά σε κατάσταση χαλάρωσης.

Ποιά είναι η διατροφή που βελτιώνει τη βιολογική ηλικία των κυττάρων;

Επιπλέον, ο γαστρεντερικός μας σωλήνας λειτουργεί με τον δικό του κιρκάδιο ρυθμό. Η κινητικότητα του εντέρου είναι μειωμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι πιο αποτελεσματικές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η διαταραχή αυτών των ρυθμών, όπως η κατανάλωση αργά το βράδυ, μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και δυσφορία.

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχολογία μας;

Συνοψίζοντας, η συνειδητή επιλογή των ωρών των γευμάτων, σε αρμονία με τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και της συνολικής ευεξίας. Το “πότε” τρώμε, λοιπόν, είναι εξίσου σημαντικό με το “τι” τρώμε.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Απίστευτες αποκαλύψεις: Όταν η Χριστίνα Ωνάση συνελήφθη για «πορνεία» στο Παρίσι

Όταν η Χριστίνα Ωνάση συνελήφθη για «πορνεία» στο Παρίσι: Απίστευτες αποκαλύψεις για την άγνωστη πλευρά…

3 ώρες ago

Σπόρτινγκ Λισαβόνας: Ο Ρουί Μπόρζες «πιέζει» για Βαγιαννίδη

Πορτογαλικά δημοσιεύματα φέρουν τον προπονητή της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ρουί Μπόρζες, να επιθυμεί διακαώς τη συνεργασία…

4 ώρες ago

Πύρινος ανεμοστρόβιλος στη Γιούτα: Συγκλονιστικό βίντεο καταγράφει το σπάνιο φαινόμενο

Ένας πύρινος ανεμοστρόβιλος (firenado) καταγράφηκε πρόσφατα στη Γιούτα των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης…

4 ώρες ago

Βαλαντσιούνας στους Νάγκετς, αλλά το μέλλον παραμένει ρευστό: Τι δήλωσε ο ίδιος

Ο έμπειρος σέντερ, Γιόνας Βαλαντσιούνας, αποτελεί πλέον και επίσημα μέλος των Ντένβερ Νάγκετς μέσω ανταλλαγής.…

4 ώρες ago

Οι άγνωστοι μήνες και οι ημέρες στην αρχαία Ελλάδα

Οι άγνωστοι μήνες και οι ημέρες στην αρχαία Ελλάδα, τα Μυστήρια του Αρχαίου Αττικού Ημερολογίου…

8 ώρες ago

Ο Τετέ αλλάζει θέση και «κλειδώνει» στον άξονα του Βιτόρια

Ο Πορτογάλος προπονητής φαίνεται να ανασχεδιάζει το ρόλο του Τετέ, μετατοπίζοντάς τον από τα πλάγια…

9 ώρες ago