Πως βγήκε και τι σημαίνει η φράση πνέω τα λοίσθια;… Η φράση «πνέων τα λοίσθια» είναι μια από τις λιγότερο συνηθισμένες εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ομιλία, παρότι έχει ισχυρό νοηματικό βάρος. Περιγράφει μια κατάσταση ακραίας δυσκολίας, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, με έμφαση στη στιγμή της τελικής εξάντλησης ή του θανάτου.
Η τελευταία έκφραση «πνέων τα λοίσθια» σημαίνει ότι κάποιος βρίσκεται στο τέλος της ζωής του, ότι ψυχορραγεί ή ότι βιώνει τη φάση μιας δύσκολης κατάστασης. Η προέλευση της φράσης βασίζεται στη λέξη «λοίσθιος», ένα αρχαιοελληνικό επίθετο που σημαίνει «ο τελευταίος» ή «ο έσχατος». Έτσι, αυτός που «πνέει τα λοίσθια» είναι κυριολεκτικά κάποιος που αναπνέει τις τελευταίες του πνοές.
Η φράση εμφανίζεται στην Καινή Διαθήκη, συγκεκριμένα στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιον (Μαρκ. Ε’ 21), όπου περιγράφεται η θεραπεία της κόρης του Ιάειρου από τον Ιησού Χριστό. Όταν ο Ιάειρος παρακάλεσε τον Ιησού να θεραπεύσει την κόρη του, ανέφερε ότι «πνέει τα λοίσθια», δηλώνοντας ότι η ζωή της έφτανε στο τέλος. Το θαύμα που ακολούθησε έδωσε νέα πνοή στη ζωή της, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Επιπλέον, η φράση απαντάται και σε έργα του Βυζαντινού ιστορικού Νικηφόρου Γρηγορά… (1295–1360), ο οποίος χρησιμοποίησε γραπτά του για να περιγράψει ακραίες καταστάσεις θανάτου ή εξάντλησης.
Σήμερα, η φράση «πνέει τα λοίσθια» έχει διατηρήσει τη μεταφορική της διάσταση. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει όχι μόνο ανθρώπους αλλά και καταστάσεις που βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει μια εταιρεία που κινδυνεύει με χρεοκοπία ή μια προσπάθεια που πλησιάζει στην αποτυχία.
Αν και ο σύγχρονος κόσμος απέχει πολύ από τις ιστορικές ή θεολογικές αναφορές της φράσης, το νόημά της παραμένει ζωντανό. Αναφέρεται σε στιγμές όπου η ελπίδα φαίνεται χαμένη… Αν και συχνά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «θαύματος» που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.
Η ιστορία της φράσης ο καιρός γαρ εγγύς και οι συμβολισμοί
Παρά την ιστορική της βαρύτητα, η φράση σήμερα χρησιμοποιείται ακόμα και για πιο καθημερινές ή ασήμαντες καταστάσεις, ενίοτε με δόση χιούμορ ή υπερβολή. Από τις πολιτικές αναλύσεις μέχρι τα κοινωνικά σχόλια, η φράση βρίσκει χώρο στη σύγχρονη επικαιρότητα, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητά της.
Αν και οι εποχές άλλαξαν, η φράση εξακολουθεί να υπενθυμίζει ότι, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, υπάρχει χώρος για μια απροσδόκητη ανατροπή, ένα «θαύμα» που μπορεί να αναστήσει την ελπίδα.
«Χείμαρος» η Μέρκελ: Έρχεται το τέλος της Ευρώπης; Οι μεγάλοι κίνδυνοι και η δραματική προειδοποίηση…
Η Ρωσία θέτει σε λειτουργία πυραύλους αέρος με πυρηνική κεφαλή και προκαλεί πανικό σε όλη…
Ποιό είναι το κόλπο για να κάνετε τα μαξιλάρια σας σαν καινούργια; Διώξτε λεκέδες και…
Χαφτάρ και Πούτιν τελειώνουν το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και την κυβέρνηση του τουρκόφιλου Αμντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα...…
Ζώδια που πιάνουν οι κατάρες τους και επηρεάζουν το Σύμπαν... Η εξήγηση της Αστρολογίας πίσω…
Νέος σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη Το βράδυ της Πέμπτης 22 Μαΐου 2025, μια νέα σεισμική…