Πόσο υγιεινό είναι τελικά το σούσι; Τα οφέλη και οι κίνδυνοι… Το σούσι είναι γνωστό για τη μοναδική γεύση και υφή του και περιλαμβάνει συνήθως φρέσκα θαλασσινά, όπως σολομό ή τόνο, τα οποία συνοδεύονται από ρύζι και τυλίγονται σε φύκι νόρι. Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στα θαλασσινά. Το σούσι μπορεί να περιέχει φέτες ομελέτες ή διάφορα λαχανικά, όπως τραγανό αγγούρι, κρεμώδες αβοκάντο και πιπεριές, ενώ συχνά γαρνίρεται με αυγοτάραχο ή σουσάμι για πρόσθετη γεύση.
Συχνά συνοδεύεται από σάλτσες, όπως σόγιας, ponzu, teriyaki ή μαγιονέζα sriracha, οι οποίες προσθέτουν πικάντικη ή γλυκόξινη νότα. Οι κλασικές γαρνιτούρες του περιλαμβάνουν το τζίντζερ τουρσί και το wasabi, που ενισχύουν τη γεύση και δίνουν ένα αναζωογονητικό άγγιγμα σε κάθε κομμάτι.
Πολλοί αναρωτιούνται πόσο υγιεινό είναι το σούσι, καθώς έχει γίνει πλέον δημοφιλής επιλογή. Στην εφημερίδα Telegraph, δύο διατροφολόγοι αναλύουν τα πλεονεκτήματα και τους διαφορετικούς τύπους του σούσι, επισημαίνοντας πώς αυτό μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας.
Μάκη : Κλασικός τύπος σούσι, όπου το ψάρι, το ρύζι και τα λαχανικά είναι τυλιγμένα σε φύκι και στη συνέχεια κόβονται σε μικρά κομμάτια. Οι παραλλαγές του περιλαμβάνουν τα hosomaki, που είναι μικρά κυλινδρικά κομμάτια, και τα chumaki, που είναι μεγαλύτερα και περιλαμβάνουν περισσότερα υλικά.
Uramaki : Το «inside-out» σούσι, όπου το φύκι περιέχει το ψάρι και τα λαχανικά, ενώ το ρύζι το καλύπτει εξωτερικά.
Temaki : Μοιάζει με το maki, αλλά τυλίγεται σε σχήμα κώνου, κανοντάς το πιο εύκολο να πιάσει κάποιος με το χέρι.
Nigiri : Μια λεπτή φέτα ψαριού τοποθετημένη πάνω σε ρύζι, χωρίς τύλιγμα με φύκι.
Sashimi : Φέτες φρέσκου ψαριού, κομμένες πολύ λεπτές και σερβιρισμένες χωρίς ρύζι ή φύκι.
Βόμβα με ορυκτέλαια και βαρέα μέταλλα στο φαγητό μας
Το σούσι προσφέρει διάφορα διατροφικά. Το ψάρι είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι γνωστό ότι προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο, ενώ το ρύζι αποτελεί πηγή υδατανθράκων και ενέργειας. Τα φύκια nori είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, όπως και σε ιχνοστοιχεία που ενισχύουν την ανοσία και την υγεία του θυρεοειδούς.
Τα φρέσκα λαχανικά στο σούσι προσθέτουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ το τζίντζερ και το wasabi, το σούσι, προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακά συνοδεύονται, βοηθώντας στην πέψη.
Με τα προσεκτικά επιλεγμένα υλικά και την ισορροπία των συστατικών, το σούσι αποτελεί μια επιλογή γευστικής και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, για όσους αναζητούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Τα ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες. «Τα ψάρια – ειδικά τα λιπαρά ψάρια – είναι μια από τις πιο πλούσιες διατροφικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων», λέει η Δρ Sarah Brewer, διατροφολόγος και συγγραφέας.
Τα ωμέγα-3 είναι ένα είδος λίπους που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. «Συνήθως λείπουν από τη διατροφή, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, προάγοντας την υγεία της καρδιάς και της εγκεφαλικής λειτουργίας και μειώνοντας τη φλεγμονή», προσθέτει η Kim Pearson, διατροφολόγος.
«Το ψάρι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας , που απαιτείται για την αποκατάσταση των μυών και την προώθηση σταθερών επιπέδων ενέργειας», λέει.
Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας
Τα ψάρια και το τουρσί τζίντζερ είναι πλούσιες πηγές καλίου, ενός πολύτιμου θρεπτικού συστατικού που βοηθά στη ρύθμιση των υγρών στο σώμα και προάγει την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, τα ψάρια περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, προσφέροντας ζωτική ενίσχυση στον μεταβολισμό μας. Ακόμη, το σελίνιο που περιέχει τα ψάρια ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας σημαντική προστασία στις λοιμώξεις και τις φλεγμονές.
Τα ψάρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β, όπως Β6 και Β12, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την καρδιαγγειακή υγεία. Οι βιταμίνες αυτές συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη, ενώ παράλληλα προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, ενός παράγοντα που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
«Το φύκι (nori) που χρησιμοποιείται για το τύλιγμα του σούσι περιέχει βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως ιώδιο και βιταμίνη C», καθώς και βιταμίνη Α (ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού) και Ε (διατηρεί την υγεία του δέρματος και των ματιών», λέει η Pearson. Το ιώδιο βοηθά το σώμα να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες διατηρούν τα κύτταρα μας υγιή, ενώ η βιταμίνη C διατηρεί υγιές δέρμα, αιμοφόρα αγγεία και οστά.
Το wasabi, μια πικάντικη πράσινη ρίζα που προέρχεται από την Ιαπωνία, συχνά συνοδεύει το σούσι με τη μορφή πάστας. Η καυτερή του γεύση οφείλεται σε μια χημική ένωση, γνωστή ως γλυκοσινολικό, η οποία θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Παρόλο που μια πλούσια διατροφή σε γλυκοσινολικά μπορεί να συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνων ασθενειών, η ποσότητα που περιέχεται σε μια μικρή ποσότητα wasabi, όπως αυτή που συνοδεύει το σούσι, δεν είναι ικανοποιητική για να προσφέρει σημαντικά, εξηγεί η Dr Brewer.
«Το τουρσί τζίντζερ, που συχνά σερβίρεται με σούσι, είναι μια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση, ευεργετική για την υγεία του εντέρου», εξηγεί η Pearson. Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση έχει βρεθεί ότι αυξάνει την ποικιλομορφία των μικροβίων που ζουν στο έντερό μας (η οποία έχει συνδεθεί με καλύτερη συνολική υγεία) και μειώνει τη φλεγμονή.
Το ρύζι που χρησιμοποιείται στο σούσι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με διατροφολόγους, σε κάθε μερίδα των 100 γραμμαρίων περιέχονται περίπου 80 γραμμάρια υδατανθράκων, οι οποίοι συμβάλλουν στην αύξηση του σακχάρου. Επιπλέον, το ρύζι για σούσι περιέχει συνήθως πρόσθετη ζάχαρη, καθώς και ρυζόξιδο και αλάτι, για να αποκτήσει τη χαρακτηριστική κολλώδη υφή και ελαφριά γλυκιά γεύση.
Η σάλτσα σόγιας, η οποία συνοδεύει συχνά το σούσι, είναι πλούσια σε αλάτι. Ένα κουτάλι της σούπας περιέχει 2,4 γραμμάρια αλατιού, γεγονός που μπορεί να συνεισφέρει σε υψηλή αρτηριακή πίεση εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα λιπαρά ψάρια που συχνά επιλέγονται για σούσι, όπως ο σολομός, μπορεί να περιέχουν ρύπους, όπως υδράργυρο, πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) και βαρέα μετάλλα. Αυτές οι ουσίες μπορούν να συσσωρεύονται στο σώμα και, σύμφωνα με τον Dr. Brewer, ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία του μωρού σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Για αυτόν τον λόγο, συνίσταται στις γυναίκες που σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδιά να περιορίζονται σε δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, ενώ οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες ίσως πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το ωμό ψάρι. Αντίθετα, οι άνδρες, τα αγόρια και οι γυναίκες που έχουν περάσει την αναπαραγωγική ηλικία δεν μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και τέσσερις μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.
«Το σούσι μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά γενικά η υπερβολική κατανάλωση δεν συνιστάται», εξηγεί η Δρ Μπρούερ. «Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν να στοχεύετε να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία είναι λιπαρή. Μια μερίδα είναι περίπου 140 γρ.»
Μια τυπική μερίδα σούσι, η οποία περιλαμβάνει περίπου έξι έως δέκα κομμάτια, συνήθως περιέχει λιγότερο από 140 γραμμάρια ψαριού. Αυτό σημαίνει ότι οι λάτρεις του σούσι μπορούν να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους γεύμα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα χωρίς να υπερβαίνουν τις προτεινόμενες ποσότητες ψαριού.
Το άγνωστο Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι κρυμμένο και προκαλεί δέος σε όλον τον…
Ποιά είναι η γυναίκα πίσω από το Άγαλμα της Ελευθερίας; Η εντυπωσιακή καλλονή που φέρει…
H Ειρήνη Μουρτζούκου επιτέθηκε σε δημοσιογράφο on camera έξω από το Α.Τ. Χαλανδρίου κατά την…
Πέθανε ο Δημήτρης Χαΐτογλου αφήνοντας ένα μεγάλο κενό και μια βαριά παρακαταθήκη! Ποιός ήταν ο…
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 10 ετών παιδί πέθανε ξαφνικά σε εμπορικό κέντρο Κατέρρευσε ενώ έκανε βόλτα…
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ με τα νεκρά μωρά στην Αμαλιάδα καθώς συνελήφθη, στα…