Advertisement
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Πότε και ποιός άνοιξε το πρώτο σουβλατζίδικο της Αθήνας και που θα το βρείτε σήμερα;

Advertisement

Πότε και ποιός άνοιξε το πρώτο σουβλατζίδικο της Αθήνας και που μπορείτε να το βρείτε σήμερα;

Το σουβλάκι, ένα από τα πιο αγαπημένα και αναγνωρίσιμα street food της Ελλάδας, έχει μια ιστορία που ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα και συνδέεται άρρηκτα με την άφιξη Μικρασιατών προσφύγων. Το 1924, ο Ισαάκ Μερακλίδης, ένας Αρμένης από τα Άδανα που είχε περάσει από την Αίγυπτο, εγκαταστάθηκε στη Νίκαια και άνοιξε το πρώτο σουβλατζίδικο, το θρυλικό “Αιγυπτιακόν”.

Το πρώτο σουβλατζίδικο της Αθήνας και που θα το βρείτε σήμερα

Ο μπαρμπα-Ισαάκ, όπως τον αποκαλούσαν, έφερε στην Ελλάδα την τέχνη του κεμπάπ από πρόβειο κρέας, το οποίο ψηνόταν στα κάρβουνα και σερβιριζόταν σε πίτα με ντομάτα. Η επιτυχία του ήταν άμεση, και σύντομα άνοιξε ένα δεύτερο κατάστημα στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως, στο Μοναστηράκι. Αυτό το κατάστημα, που σήμερα ανήκει στον Σπύρο Μπαϊρακτάρη, αποτέλεσε φυτώριο για πολλούς από τους μετέπειτα διάσημους σουβλατζήδες της Αθήνας.

Το πρώτο σουβλατζίδικο στην Αθήνα (gastronomos.gr)

Η ιστορία του “Αιγυπτιακού” στη Νίκαια συνεχίστηκε από τον γιο και τα εγγόνια του μπαρμπα-Ισαάκ, διατηρώντας την παράδοση για αρκετές δεκαετίες, αν και κανένα από τα αρχικά καταστήματα δεν λειτουργεί πλέον.

Ο Ισαάκ Μερακλίδης έξω από το μαγαζί του στο Μοναστηράκι στην οδό Βραχείας 9 (gastronomos.gr)

Το Μοναστηράκι: Η “Καρδιά” του Αθηναϊκού Σουβλακίου

Το Μοναστηράκι αναδείχθηκε γρήγορα στο κέντρο του αθηναϊκού σουβλακίου. Ο ίδιος ο μπαρμπα-Ισαάκ, μια εμβληματική φιγούρα της εποχής, με τη χαρακτηριστική του εμφάνιση και το αιώνιο τσιγάρο στο στόμα, έστησε εδώ το δικό του βασίλειο γεύσεων. Δίπλα του μαθήτευσαν ονόματα όπως ο Θανάσης, ο Μπαϊρακτάρης και ο Σάββας, οι οποίοι αργότερα δημιούργησαν τα δικά τους επιτυχημένα σουβλατζίδικα.

Advertisement

Ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, ένας από τους μαθητές του μπαρμπα-Ισαάκ, έφτασε στην Αθήνα το 1960 και ξεκίνησε την καριέρα του στο “Αιγυπτιακόν” κάνοντας τις πιο ταπεινές δουλειές. Η εργατικότητά του αναγνωρίστηκε από τον μπαρμπα-Ισαάκ, ο οποίος τον έκανε συνέταιρο. Τελικά, ο Μπαϊρακτάρης αγόρασε το ιστορικό κατάστημα και το μετέτρεψε σε ένα από τα πιο φημισμένα σουβλατζίδικα του κέντρου, γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Μια άλλη σημαντική οικογένεια στην ιστορία του σουβλακίου είναι αυτή του Σάββα Αζιμιάν, γαμπρού του μπαρμπα-Ισαάκ. Ο Σάββας συνεργάστηκε για κάποια χρόνια με τον Ισαάκ, αλλά στη συνέχεια άνοιξε το δικό του κατάστημα απέναντι, δημιουργώντας την επιτυχημένη αλυσίδα “Σάββας Κεμπάπ“, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τα εγγόνια του.

Ο Χρήστος Ράμπος, συνιδιοκτήτης του ιστορικού σουβλατζίδικου “Θανάσης” στο Μοναστηράκι, ήταν επίσης ένας από τους μαθητές του μπαρμπα-Ισαάκ. Θυμάται την Αθήνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60, μια πόλη με λιγότερα καταστήματα και πολλούς ανθρώπους που έφταναν από την επαρχία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Το “Αιγυπτιακόν” ήταν ένα από τα λίγα σημεία όπου μπορούσαν να βρουν ένα γρήγορο και χορταστικό γεύμα. Το 1966, ο Χρήστος και ο ξάδελφός του Θανάσης άνοιξαν το δικό τους μαγαζί, το οποίο με την πάροδο των χρόνων επεκτάθηκε και έγινε ένα από τα πιο εμβληματικά σουβλατζίδικα της Αθήνας.

Το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας: Που κρύβεται το κορυφαίο γυράδικο;

Από το Καρότσι στην Πίτα: Η Εξέλιξη του Σουβλακίου

Στα πρώτα χρόνια, το σουβλάκι συχνά πωλούνταν από καρότσια στους δρόμους. Στη δεκαετία του ’50, στη Λειβαδιά, καθιερώθηκε το καλαμάκι με ψωμί, ενώ λίγο αργότερα έκανε την εμφάνισή του το ντονέρ και ο γύρος. Ωστόσο, μια νομοθετική αλλαγή κατά τη διάρκεια της Χούντας, που επέβαλε το χοιρινό κρέας στον γύρο, επηρέασε τη γεύση της ελληνικής αυτής λιχουδιάς. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που το αρνίσιο σουβλάκι και το ντονέρ δεν είναι τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα όσο σε άλλες ανατολικές χώρες.

Η μορφή του σουβλακίου με πίτα, χοιρινό κρέας, ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι, στην παραδοσιακή του εκδοχή, θεωρείται μια αυθεντική ελληνική δημιουργία. Σήμερα, βέβαια, οι επιλογές είναι πολλές, με διάφορες σος και υλικά να προστίθενται, αντανακλώντας τις σύγχρονες γευστικές προτιμήσεις.

Συγκλονιστικό: Το σουβλάκι και η μεγάλη ιστορία του από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα

Οι ιδιοκτήτες των ιστορικών σουβλατζίδικων έχουν δει από τα καταστήματά τους να περνούν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, από απλούς ανθρώπους μέχρι διάσημους καλλιτέχνες, πολιτικούς και επιχειρηματίες. Το σουβλάκι παραμένει ένα προσιτό και αγαπημένο φαγητό για όλους.

Σήμερα, η παράδοση συνεχίζεται και από τη νέα γενιά. Ο Γιάννης Μερακλίδης, εγγονός του πρωτοπόρου Ισαάκ, άνοιξε το 2018 το δικό του σουβλατζίδικο στην πλατεία Συντάγματος, τιμώντας τον παππού του και την κληρονομιά του. Ένα κατάστημα με το όνομα “Αιγυπτιακόν” λειτουργεί ακόμα στη Νίκαια, κρατώντας ζωντανή την ιστορία του πρώτου σουβλατζίδικου στην Ελλάδα.

Απίστευτο: Οι θερμίδες που έχει ένα σουβλάκι ανάλογα με το τι περιέχει

Advertisement

Το σουβλάκι, λοιπόν, δεν είναι απλώς ένα γρήγορο φαγητό. Είναι μια ιστορία γεύσεων, ανθρώπων και μιας ολόκληρης εποχής, που συνεχίζει να εξελίσσεται και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button