Που βρίσκεται το «νησί της κόλασης»; Τα ανατριχιαστικά μυστικά του… Ένα νησί με σκοτεινό παρελθόν, ιδρυμένο το 1800, είναι το Hashima, γνωστό και ως «νησί των πολεμικών πλοίων». Το μικρό αυτό νησί, που εκτείνεται σε μόλις 16 στρέμματα, βρίσκεται κοντά στις ακτές της Ναγκασάκι στην Ιαπωνία.
Το Hashima αποκτά φήμη λόγω των υποθαλάσσιων ανθρακωρυχείων του, που λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια της εκβιομηχάνισης της Ιαπωνίας. Στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του, το 1959, πάνω από 5.200 άτομα ζούσαν στο νησί, περιλαμβάνοντας στρατολογημένους Κορεάτες και Κινέζους αιχμάλωτους πολέμου.
Από το 1930 μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αιχμάλωτοι εργάζονταν υπό ακραία σκληρές συνθήκες, συχνά χωρίς καμία αμοιβή. Η Mitsubishi Group είχε αποκτήσει τα ανθρακωρυχεία το 1890, με σκοπό την τροφοδοσία της αναπτυσσόμενης ναυπηγικής βιομηχανίας της Ιαπωνίας. Το συγκρότημα ανέγειρε διαμερίσματα, σχολεία, νοσοκομεία και άλλα κτίρια για τους ανθρακωρύχους και τις οικογένειές τους, αλλά οι συνθήκες εργασίας παρέμειναν ιδιαίτερα σκληρές.
Οι ανθρακωρύχοι αναγκάζονταν να κατεβαίνουν 3.000 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 37°C κάθε μέρα, όπως αναφέρει το Business Insider. Η εξαντλητική εργασία οδήγησε στον θάνατο περίπου 1.300 εργατών από πείνα, εξάντληση και υποσιτισμό. Οι σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις ήταν επίσης συχνές, λόγω της μίξης του θαλασσινού αέρα με τους καπνούς των ορυχείων.
Το 1974, με την εξάντληση των ανθρακωρυχείων, το νησί έκλεισε. Σήμερα, μισό αιώνα αργότερα, παραμένει ακατοίκητο και γεμάτο από εγκαταλελειμμένα κτίρια, μόλις 10 μίλια από τις ακτές της Ναγκασάκι. Οι επιζώντες εργάτες αποκαλούν το νησί «νησί της κόλασης».
Δείτε επίσης – Άνοιξε η «Πύλη της Κολάσεως» – Το ανθρώπινο λάθος που τη δημιούργησε
Ο Tomoji Kobata, ο οποίος εργάστηκε εκεί για ένα χρόνο σε ηλικία 24 ετών, έχει περιγράψει την εμπειρία του ως «σπαρακτική δουλειά», αναφέροντας ότι ήταν «ένας από τους τυφλοπόντικες», σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian το 2015.
«Εξορύσσω άνθρακα και στη συνέχεια βοηθώ να τον σπάσουν ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί από το νησί. Ήταν εξοντωτική δουλειά, οπότε περνούσα όλο τον ελεύθερο χρόνο μου κοιμώμενος».
Ενώ ο Tomoji επέλεξε εθελοντικά να εργαστεί στο νησί, ο… Choi Jang-seop ήταν ένας από τους Κορεάτες ανθρακωρύχους που αναγκάστηκαν να εργαστούν υπό καταναγκαστικές συνθήκες. Ο Choi περιέγραψε την εμπειρία του στη Χασίμα ως μια κατάσταση που θύμιζε φυλακή.
«Έζησα ουσιαστικά μια ζωή στη φυλακή της Χασίμα», δήλωσε προηγουμένως στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
«Αισθάνομαι φρικτά κάθε φορά που θυμάμαι την εποχή που δούλευα στον πάτο των ανθρακωρυχείων φορώντας μόνο το εσώρουχό μου».
Το νησί επαναλειτούργησε για το κοινό το 2009 και έχει αποκτήσει διεθνή φήμη ως τουριστικός προορισμός. Πολλές εταιρείες τώρα οργανώνουν περιηγήσεις στο Χασίμα, το οποίο αποτέλεσε επίσης ένα τρομακτικό σκηνικό για τις ανάγκες της ταινίας του Τζέιμς Μποντ, Skyfall.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου,…
Μια από τις πιο ασυνήθιστες και ανησυχητικές υποθέσεις λαθρεμπορίας άγριας ζωής σημειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο…
Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…
Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…
Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…