Που και πότε θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός; Ο γνωστός Τούρκος καθηγητής Osman Bektaş σοκάρει με την πρόβλεψή του
Οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Μαρμαρά, ξεκινώντας από τις 23 Απριλίου, έχουν αναζωπυρώσει στην Τουρκία την ανησυχία για τον «μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης» που πολλοί ειδικοί θεωρούν πιθανό.
Ενώ πληθαίνουν οι εξηγήσεις από τους σεισμολόγους, ο Καθηγητής Δρ. Osman Bektaş προχώρησε σε μια ανάλυση που προκάλεσε συζητήσεις. Παραλληλίζοντας την κατάσταση με το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, ο Μπεκτάς έδωσε τη δική του απάντηση στο ερώτημα αν έχει μειωθεί η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού.
Σε μια χώρα που βρίσκεται σε μια ενεργή σεισμική ζώνη, όπου οι δονήσεις είναι συχνό φαινόμενο, οι προβλέψεις των ειδικών εντείνουν την ανησυχία. Ο τελευταίος σεισμός που έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη ήταν 3,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε στη Σηλυβρία στις 13 Μαΐου. Ενώ οι επιστήμονες συζητούν αν αυτές οι δονήσεις είναι μετασεισμοί προηγούμενων ή προσεισμοί ενός μεγαλύτερου γεγονότος, ο γεωλόγος Δρ. Osman Bektaş, μέσω μιας νέας ανάρτησης, ερμηνεύει την κατάσταση λέγοντας ότι «ο Μαρμαράς έχει διακλαδωθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά».
Ο Μπεκτάς εξηγεί ότι το σχετικά αδύναμο κεντρικό ρήγμα του Μαρμαρά, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα ισχυρά ρήγματα του Γκάνος και του Ιζμίτ που έχουν προκαλέσει σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ στα δυτικά και τα ανατολικά, τείνει να παράγει σεισμούς μικρότερου μεγέθους, κάτω των 7 Ρίχτερ. Υπενθυμίζει ότι τα ισχυρά ρήγματα μετακινήθηκαν από τα δυτικά προς τα ανατολικά το 1912 και το 1999, οδηγώντας σε ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις.
Σεισμός: Τρομάζει η διαφορά που έχουν μεταξύ τους οι βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ
Σύμφωνα με τον Δρ. Μπεκτάς, το αδύναμο κεντρικό ρήγμα του Μαρμαρά έχει ήδη «σπάσει» από τους σεισμούς των Αδαλάρων το 1963 (6,4 Ρίχτερ) και της Σηλυβρίας το 2025 (6,2 Ρίχτερ – σημείωση: υπάρχει πιθανό λάθος στην αναφορά του έτους, καθώς το άρθρο αναφέρεται σε σεισμούς μετά τις 23 Απριλίου 2025). Ο ίδιος εκτιμά ότι ο μελλοντικός σεισμός στον Μαρμαρά είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε αυτό το αδύναμο (ερπυστικό) κεντρικό ρήγμα, το οποίο δεν μπορεί να συσσωρεύσει μεγάλη σεισμική ενέργεια, παρόμοια με τη συμπεριφορά του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα.
«Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα»;
Απαντώντας στο ερώτημα αν έχει παρέλθει ο κίνδυνος ενός μεγάλου σεισμού, ο ειδικός εκτιμά ότι τα αδιάσπαστα ρήγματα του κεντρικού Μαρμαρά μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μικρότερους από 7 Ρίχτερ. Συνοψίζοντας, εξηγεί ότι ο ισχυρός φλοιός των ρηγμάτων σπάει με μεγάλους σεισμούς σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ ο αδύναμος φλοιός σπάει με σεισμούς μεσαίου μεγέθους από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.
Πως μπορείτε να μάθετε ότι έρχεται μεγάλος σεισμός λίγο πριν γίνει;
Κλείνοντας, ο Δρ. Μπεκτάς επισημαίνει ότι σχεδόν κάθε περιοχή της Τουρκίας είναι σεισμογενής και οι σεισμοί που συμβαίνουν σε διάφορα μέρη δεν είναι ανεξάρτητοι. Προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος σεισμού αυξάνεται σε περιοχές όπως η Σμύρνη, η Μανίσα, η Κιουτάχεια, η Μούγλα, η Ισπάρτα και το Αφιόν Καραχισάρ, και εκτιμά ότι η σεισμική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές θα αυξηθεί στο μέλλον.
Λευκός Οίκος: Δραματική ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία Περισσότερα…
Η ισχυρή προσευχή για όλες τις δυσκολίες και οι πανίσχυροι αριθμοί 7 και 9 και…
Ο Τζο Μπάιντεν μιλά για πρώτη για τη μάχη του με τον καρκίνο και συγκλονίζει...…
Ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο έχει εκδηλωθεί σε δασική περιοχή της Ριτσώνας. Προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση…
Ένας από τους κορυφαίους και πιο επιδραστικούς χορογράφους του σύγχρονου κλασικού μπαλέτου, στενά συνδεδεμένος με…
Από αύριο, Τρίτη 20 Μαΐου στις 18:00, οι γονείς μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για…