Προειδοποίηση «βόμβα» από Τσελέντη μετά τον ισχυρό σεισμό στη Μιανμάρ: «Κινδυνεύει και η Ελλάδα από ισχυρούς σεισμούς…»
Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη Μιανμάρ, με τον τραγικό απολογισμό χιλιάδων θυμάτων και εκτεταμένες υλικές ζημιές, επαναφέρει στο προσκήνιο την ευπάθεια της Ελλάδας απέναντι στα σεισμικά φαινόμενα. Ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, μέσω των δηλώσεών του, προειδοποιεί για την πιθανότητα ανάλογων καταστροφών και στη χώρα μας.
Η βιβλική καταστροφή στη Μιανμάρ έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, με τους ειδικούς να εξετάζουν τις ευρύτερες επιπτώσεις τέτοιων ισχυρών σεισμών. Ο Άκης Τσελέντης, με σχετική ανάρτησή του, επισημαίνει ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά ευάλωτη σε μακρινούς αλλά ισχυρούς σεισμούς, λόγω της δημιουργίας επιφανειακών σεισμικών κυμάτων.
Ο καθηγητής εξηγεί ότι τα εν λόγω κύματα, εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους, έχουν την ικανότητα να διανύουν τεράστιες αποστάσεις και να φτάνουν μέχρι την Ελλάδα με σημαντική ένταση.
«Υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα; Δυστυχώς ναι!», τονίζει ο κ. Τσελέντης.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Ελληνικό Τόξο, τη ζώνη νότια της Κρήτης όπου συγκρούονται η Ευρασιατική και η Αφρικανική πλάκα. Ο σεισμολόγος υπογραμμίζει ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει δυναμικό για σεισμούς μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Αναλύοντας το φαινόμενο στη Μιανμάρ, ο κ. Τσελέντης εξηγεί ότι ουρανοξύστες κατέρρευσαν ακόμη και σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, λόγω της κυριαρχίας χαμηλόσυχων κυμάτων. Αυτά τα κύματα συντονίζονται με ψηλά κτίρια και άλλες κατασκευές με μεγάλες ιδιοπεριόδους, όπως γέφυρες, αγωγοί φυσικού αερίου και ανεμογεννήτριες.
Ο σεισμολόγος αναφέρεται σε ιστορικά σεισμικά γεγονότα στην Ελλάδα, όπως ο σεισμός της Αθήνας το 1981, όπου επλήγησαν κυρίως οι τελευταίοι όροφοι ψηλών πολυκατοικιών, και ο σεισμός του 1999, με μεγαλύτερες ζημιές σε ισόγεια και πρώτους ορόφους. Επίσης, υπενθυμίζει τον σεισμό των Θεοφανείων του 2006 από τα Κύθηρα, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα και προκάλεσε μικρές ζημιές σε ψηλά κτίρια της Αθήνας.
Ο κ. Τσελέντης εξηγεί ότι οι σεισμοί αυτού του τύπου προκαλούν χαμηλόσυχνα αλλά παρατεταμένα κύματα εδάφους. Αυτό τους καθιστά επικίνδυνους για συγκεκριμένες κατασκευές, σε αντίθεση με τους τοπικούς σεισμούς που χαρακτηρίζονται από έντονες υψηλόσυχνα κύματα.
Σεισμός: Τρομάζει η διαφορά που έχουν μεταξύ τους οι βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ
Η προειδοποίηση του Άκη Τσελέντη έρχεται ως υπενθύμιση για την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και ενίσχυσης της αντισεισμικής προστασίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε κατασκευές υψηλού κινδύνου, που ενδέχεται να επηρεαστούν από μακρινούς αλλά ισχυρούς σεισμούς.
Παπα Δημήτρης Γκαγκαστάθης Ποιος είναι ο νέος Άγιος της Εκκλησίας μας; Τα θαύματα και ο…
Ποιά είναι τα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα; Οι μάρκες που βγάζουν τις λιγότερες βλάβες και τα…
Ο Θοδωρής Κολυδάς ανακοίνωσε το τέλος... Το τελευταίο έκτακτο δελτίο και το συγκινητικό αντίο Ο…
Νηστίσιμο τυλιχτό σουβλάκι με μανιτάρια που θα λατρέψετε και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από…
"Καταπέλτης" ο Άρης Πορτοσάλτε: Το ξέσπασμα οργής για την δημόσια επίθεση στη σύζυγό του και…
Πως θα καταλάβετε εάν το ελαιόλαδο είναι νοθευμένο; Όργιο αισχροκέρδειας και νοθείας με τα νοικοκυριά…