«Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».
Το μέτρο αυτό θεσπίστηκε για την εξοικονόμηση ενέργειας πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν τη δεκαετία του ’70, είχε ξεσπάσει πάλι μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη το 1973. Έτσι, αρκετές χώρες ακολούθησαν αυτή την πολιτική, μαζί τους και η Ελλάδα.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον. Ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Αλλαγές θα έχουμε σύντομα και στις ώρες κοινής ησυχίας.
Υπενθυμίζεται πως θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου. Ενώ χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.
Έτσι, σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:
Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα όποια οφέλη της αλλαγής ώρας είναι μικρότερα από τις επιπτώσεις. Τόσο για την ψυχική, όσο και τη σωματική μας υγεία.
Σύμφωνα με το «Sleep Medicine», τις 2 πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού κατά 8%. Επίσης και ο κίνδυνος εμφράγματος ανεβαίνει σημαντικά, όπως αναφέρει το «Journal of Clinical Medicine».
Αυτός είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας. Κανονικά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, η αλλαγή της ώρας θα έπρεπε να είχε καταργηθεί ήδη από το 2019. Ωστόσο το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Σκληρή σύγκρουση Μαρινάκη με την κυβέρνηση ξεκινά μετά τις διώξεις με την ΠΑΕ Ολυμπιακός να…
Δημήτρης Σούρας: Η σύζυγος και η πανέμορφη κόρη του γνωστού ψυχιάτρου που ήταν δίπλα του…
Εμφανίστηκε ο Ιησούς Χριστός στον ουρανό; Εικόνες που προκαλούν δέος και χιλιάδες πιστοί μιλούν για…
Έκτακτη ανακοίνωση από την Εθνική Τράπεζα προκαλεί σοκ και αναστάτωση σε χιλιάδες καταθέτες Έκτακτη ανακοίνωση…
Ο Μπάιντεν χάθηκε μέσα στο δάσος στον Αμαζόνιο! Στο φως βίντεο που προκαλεί σοκ και…
Η Ελένη Ράντου εντυπωσιακή μαθήτρια! Στο φως απίστευτη φωτογραφία της αγαπημένης ηθοποιού από το παρελθόν...…