Πως μπορεί η σοκολάτα να προκαλέσει βλάβες στο DNA; Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις επικίνδυνες απολαύσεις
Μια πρόσφατη έρευνα από το Βέλγιο υποδεικνύει ότι ορισμένα γλυκίσματα που περιέχουν σοκολάτα μπορεί να εγκυμονούν για την υγεία, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ίδια η σοκολάτα δεν φαίνεται να είναι προβληματική, αλλά η διαδικασία επεξεργασίας της σε συνδυασμό με άλλα συστατικά που ενδέχεται να δημιουργήσουν επιβλαβείς ενώσεις.
Το στοιχείο που ενοχοποιείται σε αυτά τα προϊόντα είναι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που ονομάζονται α,β-ακόρεστα καρβονύλια. Αν και πολλές από αυτές θεωρούνται ασφαλείς, μια συγκεκριμένη ένωση, το furan-2(5H)-one, ενδέχεται να έχει γονιδιοτοξικές επιδράσεις, δηλαδή να προκαλέσει βλάβες στο DNA. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση του ως πρόσθετο τροφίμων, αλλά φαίνεται ότι παράγεται φυσικά κατά τη διαδικασία ψησίματος ορισμένων προϊόντων με σοκολάτα.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry , περιλάμβανε δύο βασικά σκέλη:
Ανάλυση σπιτικής σοκολάτας: Οι ερευνητές παρασκεύασαν σοκολάτες στο εργαστήριο και παρακολούθησαν τη συγκέντρωση των καρβονυλίων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Διαπίστωσαν ότι παρότι σχηματίστηκαν κατά το καβούρδισμα των κόκκων κακάο και την προσθήκη βουτύρου κακάο, οι ποσότητες που ανιχνεύθηκαν ήταν χαμηλές και εντός των ασφαλών ορίων.
Δοκιμές σε εμπορικά προϊόντα: Εξετάστηκαν 22 διαφορετικά γλυκίσματα, όπως κέικ, μπισκότα, κρέπες και βάφλες, τόσο με σοκολάτα όσο και χωρίς. Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες από τις ύποπτες ενώσεις ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις σπιτικές σοκολάτες. Ωστόσο, οι κρέπες και τα κέικ περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις του furan-2(5H)-one, φτάνοντας έως και 4,3 mg ανά κιλό τροφής, ποσότητα που ξεπερνά πολύ το όριο ασφαλείας των 0,15 μικρογραμμαρίων ανά ημέρα για γονιδιοτοξικές ουσίες.
Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας εάν τρώμε κάθε μέρα μαύρη σοκολάτα;
Είναι αξιοσημείωτο ότι η υψηλή συγκέντρωση του furan-2(5H)-one δεν σχετίστηκε άμεσα με την ποσότητα σοκολάτας στα γλυκίσματα, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς σχηματίζεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος και όχι από το ίδιο το κακό. Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί, η μελέτη επισημαίνει τη σημασία της προσεκτικής επεξεργασίας των τροφίμων και της παρακολούθησης των πιθανών τοξικών ενώσεων που προκαλούνται κατά το ψήσιμο.
Για τους λάτρεις της σοκολάτας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουν, αλλά ότι καλό είναι να καταναλώνουν γλυκίσματα με μέτρο, ειδικά εκείνα που υφίστανται έντονη θερμική επεξεργασία.
Τι συμβαίνει τη στιγμή που πεθαίνουμε; Η επιστημονική ανακάλυψη για την ψυχή μας που ανατριχιάζει…
Ραγδαίες εξελίξεις με το θάνατο του Βασίλη Καλογήρου: Οι κάμερες και τα σκαθάρια δίνουν τις…
Θρίλερ στη Βούλα Αυτή είναι η γυναίκα που βρέθηκε κρεμασμένη μέσα σε σπηλιά, κοντά στο…
Ακόμη μία Βιβλική απόδειξη Επιστήμονες βρήκαν το πότε και το που έζησαν ο Αδάμ και…
Χαμός... Μποξέρ του MMA ξυλοκόπησαν άγρια μοντέλα του OnlyFans με τις εικόνες από το βίντεο…
Η κακοκαιρία «Coral» έφερε πολικές θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας συνθήκες παγετού. Τα…