ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσοχή: Ποιά είναι τα πιο τοξικά μπαχαρικά και βότανα;

Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και βρίσκονται σε κάθε κουζίνα

Published by
Συντακτική Ομάδα

Προσοχή: Ποιά είναι τα πιο τοξικά μπαχαρικά και βότανα; Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και βρίσκονται σε κάθε κουζίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τους καταναλωτές και τις αρμόδιες αρχές, δημοσιεύοντας την έκθεσή της για το 2024 σχετικά με τους επίσημους ελέγχους στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Τα ευρήματα της έκθεσης είναι ανησυχητικά, καθώς καταγράφεται μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 8% στον συνολικό αριθμό των ειδοποιήσεων για προβλήματα ασφάλειας τροφίμων, φτάνοντας τις 9.460. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αύξηση κατά 12% των ειδοποιήσεων που αφορούν άμεσους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, οι οποίες κοινοποιήθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος RASFF και ανήλθαν σε 5.250.

Ένα από τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στην έκθεση είναι η αυξανόμενη συχνότητα νοθείας και μόλυνσης στα βότανα και τα μπαχαρικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2024, περίπου το 4% των ειδοποιήσεων που καταγράφηκαν στο Δίκτυο Συνεργασίας και Επείγουσας Ανάγκης (ACN), που αντιστοιχούν σε 392 περιπτώσεις, αφορούσαν αυτή την κατηγορία προϊόντων. Το ανησυχητικό είναι ότι το 81% αυτών των περιπτώσεων συνδέονταν με πιθανούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Προσοχή: Ποιά είναι τα πιο τοξικά μπαχαρικά και βότανα;

Η ρίγανη και το κύμινο αναδεικνύονται ως τα πλέον προβληματικά μπαχαρικά. Η ρίγανη φαίνεται να είναι συχνά επιμολυσμένη με υψηλά επίπεδα αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης, τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ το κύμινο εντοπίζεται συχνά με πολλαπλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα να ξεπερνούν τα δέκα διαφορετικά είδη στο ίδιο δείγμα. Το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι επίσης δεν μένουν αλώβητα, καθώς συνδέονται συχνά με την παρουσία μυκοτοξινών, τοξικών μεταβολιτών μυκήτων, και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο κύμινο, τόσο σε σκόνη όσο και σε σπόρους, όπου σε 41 περιπτώσεις εντοπίστηκε πληθώρα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, με ανησυχητικό ρεκόρ 18 διαφορετικών υπολειμμάτων σε ένα μόνο δείγμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, σε ποσοστό 80%, προέρχεται από την Ινδία. Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις για βότανα και μπαχαρικά αφορούν μια σειρά από ζητήματα, όπως μη συμμορφούμενα προϊόντα λόγω τυχαίας ή περιβαλλοντικής μόλυνσης και την παρουσία ξένων σωμάτων.

Και.. απάτες

Η έκθεση επιβεβαιώνει επίσης ότι οι υποψίες για απάτη στον τομέα των βοτάνων και των μπαχαρικών παραμένουν έντονες. Συνεχίζουν να εντοπίζονται απαγορευμένες και αδήλωτες χρωστικές ουσίες, όπως οι χρωστικές Sudan, Orange II και Rhodamine B, καθώς και βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος. Επιπλέον, αναφέρονται αδήλωτα συστατικά ή πρόσθετα, όπως το διοξείδιο του πυριτίου και το διοξείδιο του θείου, μη εγκεκριμένα φυτικά υλικά και μη αναφερόμενη ακτινοβόληση, καθώς και παρατυπίες στην ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση των προϊόντων.

Όσον αφορά την προέλευση των προβληματικών προϊόντων, η τάση που παρατηρείται και στα φρούτα και τα λαχανικά επαναλαμβάνεται και στα βότανα και τα μπαχαρικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει μια μεγάλη ποικιλία από τρίτες χώρες, και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτές αντιπροσωπεύουν το συντριπτικό 76% των ειδοποιήσεων. Ενώ οι ειδοποιήσεις στο σύστημα RASFF αναφέρουν συχνά την Τουρκία, την Ινδονησία, την Ινδία και την Αίγυπτο ως χώρες προέλευσης προβληματικών παρτίδων, η ανάλυση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης και υποψιών για απάτη δείχνει ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενο από τη Γερμανία, την Κίνα, την Ισπανία και την Ινδία.

Η δημοσίευση αυτής της έκθεσης αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση για τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στην εξασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρώπη. Η αύξηση των ειδοποιήσεων και η συνεχιζόμενη ανησυχία για τη νοθεία και τη μόλυνση στα βότανα και τα μπαχαρικά υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηρότερη επιτήρηση σε ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Η προστασία της υγείας των καταναλωτών απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των αυξανόμενων κινδύνων.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Αριστοτέλης: Το απαγορευμένο όσπριο που προκαλεί ερωτική διέγερση και δεν επέτρεπε στους μαθητές του ο Πυθαγόρας να το τρώνε

Αριστοτέλης: Ποιό ήταν το απαγορευμένο όσπριο που προκαλεί ερωτική διέγερση και δεν επέτρεπε στους μαθητές…

1 ώρα ago

Σοκ: Πέθανε ξαφνικά γνωστός ράπερ λίγο πριν τη συναυλία του

Πέθανε ξαφνικά γνωστός ράπερ λίγο πριν τη συναυλία του... Ήταν μόλις 31 ετών και σκόρπισε…

2 ώρες ago

Τι σημαίνουν οι λέξεις «Αστερομάτα» και «τζιβαέρι» και από πού προέρχονται;

Τι σημαίνουν οι λέξεις «Αστερομάτα» και «τζιβαέρι» και από πού προέρχονται; Ένα λεκτικό κόσμημα που…

3 ώρες ago

OGE: Ο ράπερ στο πλευρό της Klavdia στην Eurovision – Όλη η αλήθεια για τον σύντροφό της

Πέρα από την εντυπωσιακή της παρουσία στη Eurovision με το «Αστερομάτα», η Klavdia έχει κερδίσει…

5 ώρες ago

Πρωθυπουργός και Μαρέβα: Στην τελετή αποφοίτησης του γιου τους στην Ουάσινγκτον

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για να…

5 ώρες ago