«Θέλει μια προσοχή θέλει μια παρακολούθηση. Το παιδί όταν πάθει πνευμονία, δεν παύει να έχει πάθει μια πνευμονία, δεν είναι απλή ίωση. Όσο απλή και να είναι μια πνευμονία δεν παύει να μας ανησυχεί. Και να είμαστε σε εγρήγορση. Και εμείς και οι γονείς», επεσήμανε ο γιατρός και συμπλήρωσε σχετικά με τα συμπτώματα:
«Δεν είναι πνευμονία που ‘φωνάζει’ και δεν είναι όλες οι πνευμονίες το ίδιο. Κάποιες μπορεί να είναι -οι περισσότερες- πολύ ελαφριές. Αλλά υπάρχουν και μέτριες, αλλά και σοβαρές. Οι πνευμονίες από μυκόπλασμα μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα. Αλλά να κάνουν επιπλοκές και άρα το παιδί να βρεθεί στο νοσοκομείο, αλλά είναι σπάνιο».
Ο γιατρός έκανε λόγο για δύο βασικά χαρακτηριστικά, στα οποία οι γονείς θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους. Το πρώτο είναι η ακεφιά, η απώλεια της όρεξης και της διάθεσης του παιδιού. Κι η εικόνα κακουχίας. «Όταν λέμε ότι δεν είναι καλά, εννοούμε να μην είναι πραγματικά καλά. Γιατί συνήθως τα παιδιά όταν κάνουν πυρετό χοροπηδάνε. Αν έχουμε ένα παιδί λοιπόν που έχει πυρετό και δεν είναι στα καλά του, δεν έχει όρεξη και διάθεση, τότε ο γονιός θα πρέπει να ανησυχήσει», διευκρίνισε.
Στην συνέχεια, έκανε λόγο για το δεύτερο σύμπτωμα, το οποίο είναι η δύσπνοια και ο παρατεταμένος βήχας: «Προσοχή, αν το παιδί έχει δυσκολία στο αναπνευστικό, βήχα που παρατείνεται πάνω από μία εβδομάδα και έχει και πυρετό, έστω και χαμηλό. Η δύσπνοια, ειδικά, είναι ένα σοβαρό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν κάποιο παιδί κάνει δύσπνοια και δεν έχει και πολύ καλές δυνάμεις, θα πρέπει να πάει να εξεταστεί από τον γιατρό. Ξαναλέω δεν είναι όλες οι πνευμονίες το ίδιο».
Ο γιατρός εστίασε στο δεύτερο σύμπτωμα, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν την κατάσταση υγείας του παιδιού. «Το παιδί δυσπνοεί, βαριανασαίνει, έχει γρήγορη αναπνοή. Αναπνέει δύσκολα, βογγάει όταν παίρνει αναπνοές ή παίρνει γρήγορες αναπνοές. Αυτό φαίνεται πιο καθαρά εάν ο γονιός ξεντύσει το παιδί και δει το στήθος του. Τότε θα δει ότι το στήθος του παιδιού ανεβοκατεβαίνει γρήγορα. Άρα φαίνεται ένα παιδί το οποίο πάσχει από δύσπνοια. Και έχει πρόβλημα από το αναπνευστικό του», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Νταλούκας.
«Η πρόληψη έχει σημασία σε όλα τα αναπνευστικά νοσήματα. Είτε είναι ιογενή είτε από βακτήρια. Έτσι το παιδί πρέπει να έχει ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Δηλαδή να ξεκουράζεται, να κοιμάται επαρκώς, να τρώει καλά, να αθλείται. Και να είναι ψυχικά υγιές, γιατί το άγχος και το στρες καταβάλλουν το ανοσοποιητικό. Άρα ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα βοηθάει πολύ και προλαβαίνει τη μυκοπλασματική πνευμονία», κατέληξε ο γιατρός.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «ισοπέδωσε» τον Φειδία Παναγιώτου... «Όργανο στα χέρια της Τουρκίας και της προπαγάνδας…
Ληστές άδειασαν το σπίτι βουλευτή της ΝΔ στο Κολωνάκι... Μπήκαν σαν κύριοι με κλειδί πασπαρτού…
Ποιά είναι η Ρία Ελληνίδου; Η άγνωστη ζωή της εντυπωσιακής τραγουδίστριας που «σαρώνει» στο TikTok…
Γνωστός σεφ αυτοκτόνησε με καραμπίνα στην αυλή του σπιτιού του σκορπώντας σε όλους σοκ και…
Αισχρή επίθεση στην Ελλάδα από Αλβανό συνταγματάρχη... Και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αλωνίζει σε…
Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη των εξής Αγίων:…