ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσοχή στα κόκκινα αυγά: Πόσο καιρό είναι ασφαλή για κατανάλωση;

Published by
Συντακτική Ομάδα

Τα κόκκινα αυγά είναι ένα αναπόσπαστο και αγαπημένο έθιμο του Πάσχα. Ωστόσο, η χαρά των ημερών μπορεί εύκολα να επισκιαστεί από προβλήματα υγείας, αν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή στην προετοιμασία και τη συντήρησή τους.

Η σαλμονέλα, μια κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, συχνά συνδέεται με μολυσμένα αυγά. Επομένως, η σωστή διαχείριση των αυγών είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα την πασχαλινή περίοδο. Όπου συχνά τα χρησιμοποιούμε και για διακόσμηση, αφήνοντάς τα για πολλές ώρες εκτός ψυγείου – μια πρακτική ασυνήθιστη σε άλλες εποχές.

Η παρατεταμένη έκθεση των βραστών αυγών σε θερμοκρασία δωματίου δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων. Όπως η σαλμονέλα. Τα τροφιμογενή παθογόνα πολλαπλασιάζονται ραγδαία στη «ζώνη κινδύνου» θερμοκρασιών μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Ενώ η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς. Αντίθετα, η ψύξη κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών.

Οι ειδικοί υγείας τονίζουν την ανάγκη απόρριψης ευπαθών τροφίμων. Συμπεριλαμβανομένων των βραστών αυγών, που έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες. Αυτός ο κανόνας ισχύει τόσο για τα φρεσκοβρασμένα αυγά όσο και για αυτά που έχουν βγει από το ψυγείο. Κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες ή όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, το χρονικό όριο ασφαλείας μειώνεται στη μία ώρα.

Εντός μίας εβδομάδας η κατανάλωσή τους

Παρά το γεγονός ότι το βράσιμο των αυγών μπορεί να θεωρηθεί μέτρο ασφαλείας, η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας επισημαίνει ότι τα βραστά αυγά είναι στην πραγματικότητα πιο ευάλωτα σε βακτηριακή μόλυνση λόγω πιθανών μικρορωγμών στο κέλυφος κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται η άμεση ψύξη των βραστών αυγών μετά το βράσιμο και η κατανάλωσή τους εντός μιας εβδομάδας.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Η κάθε μέρα της εβδομάδας και το θρησκευτικό της νόημα

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, κάθε ημέρα της εβδομάδας έχει το δικό της ξεχωριστό θρησκευτικό…

2 ώρες ago

Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Η απάντηση της φωτιά που έγινε viral στο TikTok

Η Γαρυφαλλιά Καληφώνη έβαλε στη θέση του έναν από τους haters που την ακολουθούν συστηματικά,…

2 ώρες ago

Τραγωδία στην Πορτογαλία: «Ανεμοστρόβιλος φωτιάς» και νεκροί στις φλόγες

Η Πορτογαλία βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές, που αφήνουν πίσω τους νεκρούς και σοκαριστικές εικόνες,…

3 ώρες ago

Δείτε τα γκολ: Η Ίντερ επιβλήθηκε με 2-0 του Ολυμπιακού σε φιλική αναμέτρηση

Με μία εντυπωσιακή εμφάνιση που θύμισε την πορεία της μέχρι τον τελικό του Champions League,…

3 ώρες ago

Πελμένι: Η πιο νόστιμη συνταγή για τα παραδοσιακά ρωσικά ζυμαρικά

Αυτή η συνταγή σας δείχνει πώς να φτιάξετε πελμένι, τα ρωσικά τορτελίνια, με μια νόστιμη…

3 ώρες ago

Παναθηναϊκός: Ο Ουναΐ δεν είναι μόνος – Η άφιξη του Καλάμπρια αλλάζει τα δεδομένα

Μετά την πρόκριση επί της Σαχτάρ, ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται για το κρίσιμο ματς με τη…

4 ώρες ago