ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσοχή στα κόκκινα αυγά: Πόσο καιρό είναι ασφαλή για κατανάλωση;

Published by
Συντακτική Ομάδα

Τα κόκκινα αυγά είναι ένα αναπόσπαστο και αγαπημένο έθιμο του Πάσχα. Ωστόσο, η χαρά των ημερών μπορεί εύκολα να επισκιαστεί από προβλήματα υγείας, αν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή στην προετοιμασία και τη συντήρησή τους.

Η σαλμονέλα, μια κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, συχνά συνδέεται με μολυσμένα αυγά. Επομένως, η σωστή διαχείριση των αυγών είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα την πασχαλινή περίοδο. Όπου συχνά τα χρησιμοποιούμε και για διακόσμηση, αφήνοντάς τα για πολλές ώρες εκτός ψυγείου – μια πρακτική ασυνήθιστη σε άλλες εποχές.

Η παρατεταμένη έκθεση των βραστών αυγών σε θερμοκρασία δωματίου δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων. Όπως η σαλμονέλα. Τα τροφιμογενή παθογόνα πολλαπλασιάζονται ραγδαία στη «ζώνη κινδύνου» θερμοκρασιών μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Ενώ η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς. Αντίθετα, η ψύξη κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών.

Οι ειδικοί υγείας τονίζουν την ανάγκη απόρριψης ευπαθών τροφίμων. Συμπεριλαμβανομένων των βραστών αυγών, που έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες. Αυτός ο κανόνας ισχύει τόσο για τα φρεσκοβρασμένα αυγά όσο και για αυτά που έχουν βγει από το ψυγείο. Κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες ή όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου, το χρονικό όριο ασφαλείας μειώνεται στη μία ώρα.

Εντός μίας εβδομάδας η κατανάλωσή τους

Παρά το γεγονός ότι το βράσιμο των αυγών μπορεί να θεωρηθεί μέτρο ασφαλείας, η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας επισημαίνει ότι τα βραστά αυγά είναι στην πραγματικότητα πιο ευάλωτα σε βακτηριακή μόλυνση λόγω πιθανών μικρορωγμών στο κέλυφος κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται η άμεση ψύξη των βραστών αυγών μετά το βράσιμο και η κατανάλωσή τους εντός μιας εβδομάδας.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Μπλακ άουτ βυθίζει στο χάος Ισπανία και Πορτογαλία: Σταμάτησαν αεροδρόμια και μετρό – Ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις στη Γαλλία

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος έχουν προκαλέσει προβλήματα σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Αφήνοντας…

2 ώρες ago

Νέος τρόπος συνταγογράφησης εμβολίων από παιδιάτρους

Η διαδικασία συνταγογράφησης εμβολίων από τους παιδιάτρους αναμένεται να τροποποιηθεί τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, οι…

2 ώρες ago

Πλεύρης: Η αξιολόγηση ως προϋπόθεση για τη μονιμότητα στο Δημόσιο

Ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, προτείνει δημόσια τη σύνδεση της μονιμότητας των δημοσίων…

2 ώρες ago

«Στο παρά πέντε»: Επιστρέφει η αγαπημένη σειρά με εκπλήξεις και ανατροπές

«Στο παρά πέντε»: Επιστρέφει η αγαπημένη σειρά με πολλές εκπλήξεις και με απίστευτες ανατροπές Είκοσι…

3 ώρες ago

Πύργος: Αποκάλυψη φρίκης – 48χρονος επιτέθηκε, έγδυσε και έσερνε δεμένη 33χρονη

Στιγμές φρίκης έζησε μια 33χρονη γυναίκα από τον Πύργο, στην περιοχή Ρουπάκι του δήμου Πηνειού.…

4 ώρες ago

Μερομήνια 2025: Πρόγνωση-έκπληξη για το καλοκαίρι!

Ο μετεωρολόγος Θεοφάνης Χατζηγρίβας, μέσω ανάρτησής του, δημοσίευσε το δεύτερο μέρος των Μερομηνίων για το…

5 ώρες ago