ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα; – Πότε, πως και που γεννήθηκε το έθιμο;

Καλό μήνα σε όλους

Published by
Συντακτική Ομάδα

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό, όμως δύο από αυτές είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο.

Δείτε επίσης γιατί σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά – Το αρχαίο ελληνικό έθιμο, η ευχή και ισχυρός συμβολισμός 

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος, θα χηρέψει γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή» όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα «αντίμετρα».

Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη ψευδολογία παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού… Έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Κάν’ το όπως ο Ερντογάν: «Καθαρίζουν» τη Λεπέν στη Γαλλία με δικαστική απόφαση

Μετά το... «παράδειγμα» που έδωσε ο Ερντογάν σχετικά με το πως μπορείς εύκολα και γρήγορα…

1 λεπτό ago

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η Ρούλα Πισπιρίγκου

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, η γυναίκα που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της, μεταφέρθηκε…

2 ώρες ago

Θρήνος για τον Λέο Ζαμπά

Μια τραγική είδηση ήρθε από τη Βραζιλία, καθώς ο Λέο Ζαμπά θρηνεί την απώλεια του…

2 ώρες ago

Υποχρεωτική βίζα για τους Έλληνες από 2 Απριλίου

Από την Τετάρτη 2 Απριλίου, οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, θα χρειάζονται…

2 ώρες ago

Κατώτατος μισθός: Η αύξηση ξεκινά από αύριο – Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Υπ. Εργασίας

Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 880 ευρώ (μεικτά). Οδηγώντας σε…

3 ώρες ago

Συντάξεις Μαΐου 2025: Πότε πληρώνονται ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, ΕΦΚΑ και άλλες κατηγορίες – Νέες προσλήψεις στο Δημόσιο

Αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των συντάξεων και νέες ευκαιρίες εργασίας στο Δημόσιο ανακοινώθηκαν. Ενιαία πληρωμή…

3 ώρες ago