Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί βοήθεια από κάποιο που γνωρίζει πως θα χειριστεί την κατάσταση ή από τον πιο ψύχραιμο της παρέας. Στη συνέχεια θα δώσουμε κάποιες βασικές χρήσιμες γνώσεις και ένα video της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Ευχόμαστε οι γνώσεις αυτές να είναι αχρείαστες. Εάν όμως ποτέ χρειαστούν, μπορεί να είναι σωτήριες για τη ζωή κάποιου αγαπημένου μας προσώπου.
Συχνότερα παθαίνουν πνιγμονή παιδιά μικρότερα των 4 χρόνων, ενώ σε βρέφη μικρότερα του χρόνου η πνιγμονή αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα. Σε αυτές τις ηλικίες χρειάζεται να έχουμε το νου μας, γιατί η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση.
Τα βρέφη πολύ γρήγορα, κυρίως μετά τους 5 μήνες όταν είναι ικανά να πιάνουν μόνα τους πράγματα, μαθαίνουν να βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα. Έτσι μπορούν εύκολα να πνιγούν με μικροαντικείμενα όπως κουμπιά, κέρματα, καπάκια από μπουκάλια, τσόφλια από αυγό, μικρά παιγνίδια κλπ.
Μη δίνετε ξηρούς καρπούς, τσίχλες, καραμέλες ή σταφύλια σε μικρά παιδιά. Είναι πολύ συχνή αιτία πνιγμονής. Το παιδί παίζει ή ακόμα τρέχει ενώ τρώει, καθώς δεν έχει την νευρολογική ωριμότητα και την συναίσθηση του κινδύνου εύκολα “στραβοκαταπίνει”. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε μόνο ένα μωρό όταν τρώει ή ακόμα και να πιει το γάλα του από το μπιμπερό, γιατί εύκολα μπορεί να πνιγεί.
Προσοχή στις φθαρμένες πιπίλες Μην αμελείτε να τις αντικαθιστάτε συχνά. Από μια φθαρμένη πιπίλα εύκολα μπορεί να αποκολληθεί ένα κομματάκι και να πνίξει το παιδί.
Αν παρόλα αυτά συμβεί ένα τέτοιο περιστατικό και χρειαστεί να δώσετε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιο άτομο που του έχει «σταθεί» κάτι στο λαιμό, είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε κάποια απλά βήματα που μπορεί να το αντιμετωπίσουν με επιτυχία.
1) Δεν χτυπάμε το παιδί στην πλάτη όταν βήχει και αναπνέει. Μπορεί να σπρώξουμε χαμηλότερα το ξένο σώμα, ή χειρότερα να του σταματήσουμε το βήχα. Ο οποίος αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο για να βγάλει το ξένο σώμα.
2) Αν δεν μπορεί να αναπνεύσει, ανοίξτε το στόμα τραβώντας το σαγόνι του παιδιού. Κοιτάξτε εάν υπάρχει πίσω στο λαιμό του ξένο σώμα που μπορεί να τραβηχτεί έξω με τα δάκτυλά σας. Ποτέ μην προσπαθήσετε να βγάλετε ξένο σώμα από το φάρυγγα, αν δεν βλέπετε τι κάνετε. Υπάρχει κίνδυνος να σπρώξετε το αντικείμενο στο λάρυγγα και να χειροτερέψετε τα πράγματα.
Οι αρχηγοί των τεσσάρων ομάδων του Final Four 2025 στο Άμπου Ντάμπι, Κώστας Σλούκας (Παναθηναϊκός),…
Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Ιουνίου. Οι οποίες θα καταβληθούν στις…
Μια δημοσιογράφος/υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κατηγορείται για απάτη άνω των 70.000 ευρώ ενόψει του Final Four…
Δύο μέλη του προσωπικού της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δολοφονήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης κοντά…
Στις 22 Μαΐου, ένας ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Νεάπολης Λασιθίου ταρακούνησε την Κρήτη.…
Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Βάρκιζα με Επικίνδυνα Τοξικά Απόβλητα στη Μαρίνα και στην Παραλία; Κραυγή αγωνίας…