Ψωμί: Τα μυστικά που κρύβει και η άγνωστη ιστορία του… Το ψωμί αποτελεί θεμέλιο της διατροφής σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Παρά την απλότητά του, η ιστορία του και η μέθοδος παρασκευής του αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη του πολιτισμού και της τεχνολογίας. Ας δούμε μερικές συναρπαστικές πτυχές του ψωμιού.
Στοιχεία αρχαίων αρτοποιημάτων που χρονολογούνται 30.000 χρόνια πριν έχουν βρεθεί από αρχαιολόγους. Οι πρώιμοι άνθρωποι εξήγαγαν άμυλο από φυτά, το οποίο μαγείρευαν πάνω σε θερμαινόμενες πέτρες, δημιουργώντας την πρώτη μορφή ψωμιού. Ανακαλύψεις στην Ιταλία, την Τσεχία και τη Ρωσία αποκάλυψαν ίχνη αυτών των πρακτικών.
Οι Σουμέριοι θεωρούνται οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν φυσική μαγιά για την παρασκευή αφράτου ψωμιού. Στην αρχαία Ευρώπη, ο αφρός της μπύρας χρησιμοποιήθηκε για να φουσκώσει το ψωμί, ενώ οι Γαλάτες και οι Ίβηρες δημιούργησαν το «barm cake», μια παράδοση που συνεχίζεται στη βόρεια Αγγλία.
Το ψωμί με προζύμι παρασκευάζεται εδώ και 5.500 χρόνια, με τη μέθοδο να βασίζεται στη χρήση ζύμης από την προηγούμενη ημέρα. Η αρχαιότερη καταγεγραμμένη αναφορά για το προζύμι προέρχεται μάλιστα από την Ελβετία το 3700 π.Χ.
Στην Αρμενία, το ψωμί λάβας κατέχει σημαντικό ρόλο σε γάμους και τελετουργίες, ενώ στην αρχαία Αίγυπτο, το μουχλιασμένο ψωμί είχε για την επούλωση πληγών. Αυτές οι παραδόσεις αποδεικνύουν επίσης τη βαθιά σύνδεση του ψωμιού με τις κοινωνικές και θρησκευτικές πτυχές της ζωής.
Το 2018, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ψωμί 14.000 ετών στην Ιορδανία, κατασκευασμένο από άγριο σιτάρι και φυτικές ρίζες. Αυτή η ανακάλυψη επιβεβαίωσε τη διατροφική σημασία του ψωμιού στους πρώτους πολιτισμούς.
Η Γαλλία παράγει ετησίως 6 δισεκατομμύρια μπαγκέτες, με την παρασκευή τους να έχει ενταχθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Θεωρίες για την προέλευση της μπαγκέτας περιλαμβάνουν στρατιωτικές και επαναστατικές απαιτήσεις, ενώ η αυστηρή γαλλική νομοθεσία διασφαλίζει την αυθεντικότητα της παρασκευής της.
Δείτε επίσης – Απίστευτο: «Ζωντανό» ψωμί «θωρακίζει» τους πνεύμονες!
Το ψωμί, ένα απλό προϊόν με μεγάλη ιστορία, συνεχίζει να ενώνει πολιτισμούς και γενιές. Επίσης, από τις πρώτες του μορφές έως τις σύγχρονες παραλλαγές, αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή γεωλογικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Συνοδευόμενη από φωτογραφίες που απεικονίζουν το…
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τον καιρό των επόμενων ημερών. Προειδοποιώντας για…
Αύριο, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023, τιμάται η μνήμη των Αγίων…
Μια 26χρονη μητέρα από τη Βρετανία πέθανε στην Τουρκία μετά από μια ιατρική θεραπεία για…
Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα στη Βόνιτσα, οι…
Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες, Τετάρτη (11/12), στη Νέα Ερυθραία. Όταν μία μητέρα με…