Πυραμίδες: Τα μυστήρια και τα μυστικά που κρύβονται κάτω από την άμμο στην Γκίζα… Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατάφεραν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου, αφήνοντας πίσω τους πολλές αναρίθμητες απορίες. Μια ομάδα ερευνητών προσπάθησε να φωτίσει ένα από τα πιο μυστηριώδη ερωτήματα της αρχαιότητας, ανακαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκαν οι επιβλητικές πυραμίδες της Αιγύπτου.
Ο Βασίλης Χρυσικόπουλος, ένας αιγυπτιολόγος-αρχαιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου (ΕΕΜΑΑ), μιλώντας στην Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη και στο Newsbomb.gr, αναφέρθηκε στο “πέπλο μυστηρίου” που καλύπτει τις πυραμίδες εδώ και 4.500 χρόνια, καθώς και στη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Wilmington της Βόρειας Καρολίνας. Αυτή η έρευνα υποστηρίζει ότι οι πυραμίδες της… Αιγύπτου ενδέχεται να έχουν χτιστεί κατά μήκος ενός αποκλεισμένου τμήματος του ποταμού Νείλου.
«Οι μέθοδοι χτισίματος των πυραμίδων δεν είναι 100% γνωστές μέχρι σήμερα», ανέφερε αρχικά ο Βασίλης Χρυσικόπουλος.
«Οι ερευνητές με γεωλογικά μέσα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας αποδεικνύουν ότι κάτω από την άμμο προηγουμένως υπήρχε νερό. Μελέτες από το παρελθόν συμπίπτουν με αυτό που αναφέρουν οι γεωεπιστήμονες μέσα από την τελευταία μελέτη τους ότι υπάρχουν κανάλια που βγαίνουν από τον Νείλο προς τα Δυτικά, φτάνουν μέχρι τις πυραμίδες και προσπαθούν να δικαιολογήσουν γιατί οι πυραμίδες χτίστηκαν στα Δυτικά και είναι όλες τοποθετημένες σε ένα μήκος μερικών δεκάδων χιλιομέτρων», σημείωσε.
«Δυτική πλευρά του Νείλου σημαίνει δύση της ζωής των ανθρώπων δηλαδή θάνατος άρα νεκροταφεία επομένως μία πυραμίδα είναι ένας τάφος».
«Αυτό που έκανε εντύπωση στους ερευνητές είναι ότι τα κανάλια νερού που έβγαιναν από το Νείλο με δεκάδες μέτρα πλάτος ήταν για να ακολουθηθεί ένα τελετουργικό. Ταρίχευση του σώματος στον κάτω ναό και ανέβασμα του σώματος και εισαγωγή του στη τελική του οικία που είναι μέσα στην πυραμίδα», είπε.
Και πρόσθεσε… «Ο Νείλος είναι το καλύτερο μεταφορικό μέσο, με πλοιάρια έκοβαν τις πέτρες και τις μετέφεραν από την Ανατολή στη Δύση. Οι πυραμίδες της Γκίζας χτίστηκαν με ασβεστόλιθο ο οποίος λατομήθηκε ανατολικά με πλοιάριο από τον Νείλο. Είναι ο πιο εύκολος και ξεκούραστος τρόπος».
«Συνήθως έβγαζαν δύο ποιότητες πέτρας. η πρόχειρη ήταν η εσωτερική και η καλύτερη ποιότητα ήταν η εξωτερική της πυραμίδας», τόνισε.
Δείτε επίσης – Αποκάλυψη σοκ: Η «κατάρα του Φαραώ» και οι μυστήριοι θάνατοι
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψε ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου ενδέχεται να έχουν κατασκευαστεί κατά μήκος ενός απομονωμένου, αρχαίου κομματιού του ποταμού Νείλου – ένα τμήμα που τώρα βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την άμμο και τις αγροτικές περιοχές.
«Όλα αυτά τα χρόνια οι αρχαιολόγοι υπέθεταν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μια κοντινή πλωτή οδό για να μεταφέρουν υλικά, όπως οι λίθοι που χρειάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων, στον ποταμό. Όπως αναφέρει το BBC μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε σαφής γνώση για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την ακριβή τοποθεσία αυτής της υδάτινης οδού με την πραγματική θέση των πυραμίδων», δήλωσε η καθηγήτρια Eman Ghoneim, μία από τους συγγραφείς της μελέτης στο BBC.
«Εντοπίζοντας τον πραγματικό κλάδο ποταμού και έχοντας τα δεδομένα που δείχνουν ότι υπήρχε μια πλωτή οδός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαρύτερων τεμαχίων, εξοπλισμού, ανθρώπων, κλπ., τα πάντα μας βοηθούν πραγματικά να εξηγήσουμε την κατασκευή των πυραμίδων».
Με μια προσέγγιση που συνδυάζει διάφορες επιστημονικές περιοχές, η ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες, ιστορικούς χάρτες, γεωφυσικές αναλύσεις και δεδομένα από πυρήνα ιζήματος, μια τεχνική που εφαρμόζεται από αρχαιολόγους για την ανάκτηση πληροφοριών από δείγματα, με σκοπό να ανακαλύψουν τον κλάδο του ποταμού που πιθανότατα είχε θαφτεί από μεγάλες ξηρασίες και αμμοθύελλες πριν από χιλιάδες χρόνια.
Η ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι ο κλάδος του ποταμού, που αναφέρθηκε ως κλάδος… Ahramat (το «ahramat» στα αραβικά σημαίνει πυραμίδες), εκτείνεται περίπου σε μήκος… 64 χιλιομέτρων και έχει πλάτος μεταξύ 200 και 700 μέτρων. Αυτός ο κλάδος συνορεύει με 31 πυραμίδες, οι οποίες κατασκευάστηκαν περίπου μεταξύ 4.700 και 3.700 χρόνια πριν.
Η ανακάλυψη αυτού του εξαφανισμένου κλάδου του Νείλου βοηθά στην εξήγηση της υψηλής πυκνότητας πυραμίδων μεταξύ της… Γκίζας και του Λιστ (τόπος ταφής του Μεσαίου Βασιλείου), σε μια άγονη περιοχή της ερήμου Σαχάρας. Η προσέγγιση του κλάδου του ποταμού με τα σύνολα των πυραμίδων υποδηλώνει ότι αυτός ήταν… «Ενεργός και λειτουργικός κατά τη φάση κατασκευής αυτών των πυραμίδων».
Η δρ. Onstine εξήγησε ότι… «Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν «α χρησιμοποιήσουν την ενέργεια του ποταμού για να μεταφέρουν αυτά τα βαριά τετράγωνα, αντί για την ανθρώπινη εργασία. Απλώς είναι πολύ λιγότερη προσπάθεια. Ο ποταμός Νείλος ήταν η σανίδα σωτηρίας της Αρχαίας Αιγύπτου – και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα».
Παρόλο που οι πυραμίδες της Αιγύπτου αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά αρχαιολογικά αξιοθέατα στον κόσμο και έχουν υποστεί εκτεταμένη μελέτη, υπάρχουν ακόμα πολλά μυστήρια και άγνωστα στοιχεία για αυτές…
Η ακριβής λειτουργία και σκοπός κατασκευής των πυραμίδων παραμένουν ένα μυστήριο. Παρόλο που συνήθως συνδέονται με τους Φαραώ και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, η ακριβής λειτουργία τους παραμένει ασαφής και διερευνάται ακόμα.
Παρά τις προσπάθειες ανασύστασης του παρελθόντος, η διαδικασία κατασκευής των πυραμίδων, ιδίως της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας, παραμένει ακόμα μυστήριο. Η μεταφορά και η τοποθέτηση των τεράστιων λίθων παραμένουν ανεξήγητες διαδικασίες.
Πολλές πυραμίδες περιλαμβάνουν εσωτερικούς διαδρόμους και δωμάτια, αλλά ορισμένα από αυτά παραμένουν ακατοίκητα ή μη προσπελάσιμα λόγω ασφαλείας.
Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε για τη χρήση των πυραμίδων ως τάφων, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον πραγματικό τους ρόλο. Υπάρχουν επίσης θεωρίες, που υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να χρησίμευαν ως τάφοι, τελετουργικοί χώροι, ή ακόμα και ως αστρονομικοί πίνακες.
Παρόλο που έχουμε κάποια εκτιμήσεις σχετικά με το πότε κατασκευάστηκαν ορισμένες πυραμίδες… Η ακριβής χρονολόγηση και η σειρά κατασκευής παραμένουν επίσης αμφισβητήσιμες.
Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…
Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…
Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin Που θα φτάσει η τιμή του στο 2025; Οι Προβλέψεις…
Άγιο Όρος Στο φως το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για να προστατεύονται από τον καρκίνο…
Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι! Η απάντηση που θα σας αφήσει άφωνους και το…