Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει την ομιλία του μνημονεύοντας τις αρχές και τις αξίες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής :
Τον σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμού
Απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας
Πάντα δίπλα στους πολίτες, ειδικά τους λιγότερο ευνοημένους και
Άγρυπνοι και ασυμβίβαστοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων»
Στην ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε τα βέλη του προς τη σημερινή κυβέρνηση, ασκώντας σκληρή κριτική στην Ε.Ε. «Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Σε πλείστες, μάλιστα, περιπτώσεις η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια και η απογοήτευση είναι διάχυτες. Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις. Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.
Έκανε λόγο, μάλιστα, για αδυναμία της Ένωσης να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά η οποία, όπως είπε, εκδηλώθηκε εμφαντικά κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση που ανέκυψε το 2008 – 2009. «Αντί ταχείας και αποφασιστικής αντίδρασης επικράτησε σύγχυση, δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, έλλειψη αλληλεγγύης, ενίοτε και υστεροβουλία. Η περίπτωση της χώρας μας υπήρξε χαρακτηριστική. Προφανώς δεν αμφισβητούνται δικές μας αδυναμίες και λάθη. Δεν αμφισβητείται όμως ότι και η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων. Ούτε αμφισβητείται ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, βεβαίως κατόπιν εορτής».
Σκληρή και διττής κατεύθυνσης ήταν η κριτική του και για την εγκατάλειψη όπως είπε των προτεραιοτήτων της συνοχής και της αλληλεγγύης. «Η μόνιμη άρνηση του εύρωστου Βορρά να κατανοήσει ότι η υπό όρους αμοιβαιοποίηση του χρέους και η μεταφορά πόρων από τα εμπορικά πλεονάσματά τους προς τις ασθενέστερες χώρες, που είναι η ουσία αλλά και η βασική προϋπόθεση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και μάλιστα με επίκληση μεταξύ άλλων και έωλων ηθικοπλαστικών επιχειρημάτων, ισοδυναμεί με άρνηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και προοπτικής. Η στενόκαρδη αυτή θεώρηση έχει προκαλέσει τη διόγκωση ενός ακόμα ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου. Τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιθωριοποίηση ογκούμενων ομάδων του πληθυσμού, την έλλειψη προοπτικής για όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους. Και ακόμα την συνεχή αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους», είπε.
Ο κ. Καραμανλής ανέδειξε τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ως νάρκη νάρκη στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης και της πολιτικής ομαλότητας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση κινημάτων και κομμάτων αντισυστημικού χαρακτήρα λόγω των ασταθών κυβερνήσεων και των αδύναμων ηγεσιών της Ε.Ε.
Ο πρώην πρωθυπουργός πήρε σαφή απόσταση από τους χειρισμούς στην υπόθεση του Ουκρανικού. Όπως είπε, «πράγματι η ρωσική εισβολή ήταν πράξη απαράδεκτη και καταδικαστέα, αλλά με τους κινδύνους της κλιμάκωσης και διάχυσης της σύγκρουσης να ελλοχεύουν, προέχει η κατάπαυση του πυρός και η επάνοδος στο τραπέζι την διαπραγμάτευσεων. «Όποιος υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη οιασδήποτε των αντιμαχόμενων πλευρών είτε ουρανοβατεί είτε υστερόβουλα ευνοεί την διαιώνιση της σύγκρουσης. Και πάντως πρωτίστως η Ευρώπη βλάπτεται από την παράταση του πολέμου και τις συνέπειές του. Αντί όμως να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διεξόδου, άγεται και φέρεται αμήχανη και συρόμενη από επιλογές τρίτων. Ακόμα χειρότερα εμφανίζεται συχνά διαιρεμένη σε σχέση με τις πολιτικές της προτεραιότητες στην κρίση αυτή. Αν όμως η Ευρώπη η ίδια δεν βγει μπροστά για να τερματιστεί ο πόλεμος, που διεξάγεται στο δικό της έδαφος, ο ορίζοντας μόνο ζοφερός μπορεί να χαρακτηριστεί», είπε. Και ο νοών νοείτω.
Βεβαίως, ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής τάχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, υπέρ της ανάδειξης βιώσιμης κυβέρνησης, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας από τις επικείμενες κάλπες, προσθέτοντας ότι τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο «η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί, όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα και με τη στήριξη όλων μας, παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές.
Απευθυνόμενος, ωστόσο, προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, σημείωσε ότι «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης.
Θρήνος για τον Μιχάλη Κουϊνέλη: Πέθανε ο πατέρας του Το τραγούδι του Stavento που του…
Τι περιέχει ο μυστικός φάκελος φάντασμα με τα πυρηνικά όπλα που θα παραδώσει ο Τζο…
Παραίτηση «βόμβα» στο ΥΠΕΞ με αιχμές για παραχωρήσεις στην Τουρκία σε βάρος των εθνικών μας…
Η μητέρα του Παναγιωτάκη «έκαψε» την Ειρήνη στην κατάθεσή της και αποκάλυψε πως πριν πεθάνει…
Η Ελλάδα βρίσκεται υπό την επίδραση της κακοκαιρίας "Alexandros" από το μεσημέρι της Παρασκευής. Με…
Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι πρώτες χιονοπτώσεις επιβεβαιώνουν ότι ο χειμώνας έχει ήδη κάνει αισθητή…