ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαΐτια: Yγιεινές και εύκολες χορτόπιτες με μάραθο και πράσο!

Published by
Συντακτική Ομάδα

Μοναδική απλότητα και μεγαλείο γεύσης χαρακτηρίζουν τα σαΐτια ή τσαΐτια από τη Μονεμβασιά – Λακωνία, οι οποίες είναι οι πιο υγιεινές και εύκολες χορτόπιτες. Δοκίμασε τη γέμισή τους με πράσο και μάραθο, που είναι επίκαιρη επιλογή, και θα τις απολαύσεις.

Υλικά

Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. νερό
1½ κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
400 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
5 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ή σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας
Αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε
3-4 κ.σ. αλεύρι , για το άνοιγμα των φύλλων

Διαδικασία

Η ζύμη

Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, ζυμώνουμε για 5’ μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε, με μεμβράνη τροφίμων, και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Η γέμιση

Αρχικά σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε, σε χαμηλή φωτιά, τα πράσα για 10′ προσθέτοντας αλάτι, συνεχίζουμε ανακατεύοντας τακτικά.
Έπειτα αποσύρουμε και προσθέτουμε τον μάραθο και το πιπέρι.

Τα φύλλα

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια ίδιου βάρους και πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι.
Στην συνέχεια ανοίγουμε, με τη βοήθεια του πλάστη, το κάθε ζυμάρι σε πάχος όπως το σπιτικό χωριάτικο φύλλο σε μακρόστενο-ορθογώνιο σχήμα.
Απλώνουμε στα 6 από τα φύλλα την γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα πιέζοντας πολύ καλά ώστε να μη μας ανοίξουν.
Ψήνουμε σε μαντεμένιο ή αντικολλητικό καυτό τηγάνι, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και από τις δύο πλευρές.
Όταν τα σαΐτια αποκτήσουν χρώμα, δείχνουν “στεγνά” και ψημένα είναι έτοιμα.
Σερβίρουμε σαΐτια ζεστά ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σκέτα, με τριμμένη μυζήθρα ή με γιαούρτι.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Σοκ στην Κρήτη: «Ιπτάμενη» ψησταριά παραλίγο να σκοτώσει άνθρωπο

Σοκ στην Κρήτη: «Ιπτάμενη» ψησταριά παραλίγο να σκοτώσει άνθρωπο που έκανε ανέμελος τη βόλτα του…

47 λεπτά ago

Έρευνα σοκ: Ποιά γνωστά αναψυκτικά συνδέονται με τη λευχαιμία;

Έρευνα σοκ: Ποιά γνωστά αναψυκτικά συνδέονται με τη λευχαιμία; Η ύποπτη ουσία που έχει προκαλέσει…

1 ώρα ago

Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που «γάζωσαν» με καλάσνικοφ στα Άνω Λιόσια – Πως συνδέεται με τη δολοφονία Καραϊβάζ;

Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που γάζωσαν με καλάσνικοφ στα Άνω Λιόσια.... Πως συνδέεται με τη…

2 ώρες ago

Ποιό είναι το χωριό που δεν τολμάει κανείς να κλέψει;

Ποιό είναι το χωριό που δεν τολμάει κανείς να κλέψει; Με μηδέν εγκληματικότητα η λέξη…

2 ώρες ago

Θρήνος στην ΑΕΚ: Πέθανε ο Μανώλης Παπαδόπουλος

Θρήνος στην ΑΕΚ: Πέθανε, σε ηλικία 57 ετών, ο Μανώλης Παπαδόπουλος... Η σπουδαία καριέρα του…

3 ώρες ago

Πυροβολισμοί στα Άνω Λιόσια – «Γάζωσαν» αυτοκίνητο

Πυροβολισμοί στα Άνω Λιόσια: Γάζωσαν με καλάσνικοφ θωρακισμένο αυτοκίνητο σε ενέδρα θανάτου Ένα σκηνικό έντασης…

3 ώρες ago