Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. νερό
1½ κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
400 γρ. πράσα, ψιλοκομμένα
5 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ή σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας
Αλάτι
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, ζυμώνουμε για 5’ μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε, με μεμβράνη τροφίμων, και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Αρχικά σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε, σε χαμηλή φωτιά, τα πράσα για 10′ προσθέτοντας αλάτι, συνεχίζουμε ανακατεύοντας τακτικά.
Έπειτα αποσύρουμε και προσθέτουμε τον μάραθο και το πιπέρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια ίδιου βάρους και πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι.
Στην συνέχεια ανοίγουμε, με τη βοήθεια του πλάστη, το κάθε ζυμάρι σε πάχος όπως το σπιτικό χωριάτικο φύλλο σε μακρόστενο-ορθογώνιο σχήμα.
Απλώνουμε στα 6 από τα φύλλα την γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα πιέζοντας πολύ καλά ώστε να μη μας ανοίξουν.
Ψήνουμε σε μαντεμένιο ή αντικολλητικό καυτό τηγάνι, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και από τις δύο πλευρές.
Όταν τα σαΐτια αποκτήσουν χρώμα, δείχνουν “στεγνά” και ψημένα είναι έτοιμα.
Σερβίρουμε σαΐτια ζεστά ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σκέτα, με τριμμένη μυζήθρα ή με γιαούρτι.
Χρυσή χρονιά το 2025 για 4 ζώδια που θα πλουτίσουν και ίσως είναι η κατάλληλη…
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου,…
Μια από τις πιο ασυνήθιστες και ανησυχητικές υποθέσεις λαθρεμπορίας άγριας ζωής σημειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο…
Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…
Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…
Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…