ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαντορίνη: Έτοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο; «Η Καλντέρα ανυψώθηκε και μετακινήθηκε»

Πάνω από 15.300 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου

Published by
Συντακτική Ομάδα

Σαντορίνη: Έτοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο; «Η Καλντέρα ανυψώθηκε και μετακινήθηκε»

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και τις αρχές. Ιδιαίτερα στην Αμοργό, η κατάσταση κρίθηκε σοβαρή, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στα τηλεοπτικά μέσα, έκανε αναφορά στην Καλντέρα της Σαντορίνης, τονίζοντας τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των φαινομένων, ενώ οι κάτοικοι καλούνται να είναι σε επαγρύπνηση, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή συνεχίζεται, με τις αρχές να αξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.

«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», τόνισε αρχικά.

«Και οι μεταβολές αυτές», όπως εξήγησε ο κ. Γκανάς, «είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ.».

«Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατ. κυβικά, ενώ στην τελευταία κρίση που είχαμε στο ηφαίστειο το 2011-2012 είχε ανέβει 15 εκατ. κυβικά. Τώρα, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί», είπε, ενώ σε ό,τι αφορά το ρήγμα της Αμοργού, ο κ. Γκανάς εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί», καθώς με βάση τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η περίοδος επανάληψής του είναι των 300 ετών.

Σεισμός: Τρομάζει η διαφορά που έχουν μεταξύ τους οι βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ

Σαντορίνη: Έτοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο; «Η Καλντέρα ανυψώθηκε και μετακινήθηκε» – Τι λέει ο Παπαζάχος;

Το πρόσφατο κύμα σεισμικών δονήσεων που επηρεάζει τη Σαντορίνη και την Αμοργό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής ειδικών που παρακολουθεί τα φαινόμενα, μίλησε σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τα δεδομένα, αναλύοντας τις πιθανές και τις συνθήκες που επικρατούν στο υπέδαφος. Παράλληλα, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών καλούνται να παραμείνουν ψυχραίμοι και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, καθώς η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς από τους ειδικούς.

«Η σεισμική ακολουθία βρίσκεται στα επίπεδα των πρώτων ημερών και είναι κατά μήκος της Ανύδρου» είπε ο κ. Παπαζάχος και τόνισε πως «η κατάσταση για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι δύσκολη».”

Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις και τι μπορούμε να αναμένουμε από εδώ και πέρα, ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε: «Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί στην Άνυδρο και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό, όμως ευτυχώς η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος οι ζημιές θα είναι μικρότερες».

Αναφορικά με τις εικασίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη, ο ίδιος επισήμανε ότι… «Το ηφαίστειο βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν την σεισμική αυτή ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων και είναι ένα φαινόμενο που εξετάζεται ξεχωριστά» ενώ συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί μία ηφαιστειακή έκρηξη, καθώς το ηφαίστειο έχει φύγει από την κατάσταση της ηρεμίας».

ΕΚΠΑ: Πάνω από 15.300 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου στη Σαντορίνη

Περισσότεροι από 15.300 σεισμοί έχουν καταγραφεί στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

Συγκεκριμένα, στις 10 Φεβρουαρίου, όταν σημειώθηκαν πάνω από 1.200 σεισμικές δονήσεις, η επιτροπή διαπίστωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να μετακινείται προς τα βορειοανατολικά, πιθανώς σε άλλο τμήμα του ρήγματος. Τα επίκεντρα εντοπίστηκαν ανατολικά της Ανύδρου, ενώ οι ισχυρότεροι σεισμοί καταγράφηκαν βόρεια της περιοχής.

Πόσο γρήγορα μπορεί να φτάσει ένα τσουνάμι από τη Σαντορίνη στην Αττική;

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 15,300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13,200 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 13 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.2. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4.8.

Σημειώνεται επίσης ότι νωρίς το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου (03:14:55 τοπική ώρα) εκδηλώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5.0 με χειρακτική λύση επικέντρου περίπου 5.5 km νοτιοδυτικά της νησίδας Ανύδρου. Σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για την 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.

Σχήμα 1. Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 10 Φεβρουαρίου (ML) και στις 11 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων είναι:

– Αντωναράκου Ασημίνα, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

– Αρκαδόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής

– Βασιλάκης Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

– Διακάκης Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

– Ευελπίδου Nίκη – Νικολέττα, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

– Καβύρης Γιώργος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

– Καρτάλης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής

– Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας

– Λέκκας Ευθύμιος, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Συντονιστής Επιτροπής

– Μαυρούλης Σπυρίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

– Πικουλής Εμμανουήλ, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής

– Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας

– Χατζηχρήστου Χρυσή, Καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας

Υπεύθυνος για την προβολή του έργου και των δράσεων της Επιτροπής είναι το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης κ. Δημήτρης Κουτσομπόλης.»

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Ντενίζ Ακσού: Ποιά είναι η εντυπωσιακή Τουρκάλα που «γκρέμισε» το ΟΑΚΑ;

Ντενίζ Ακσού: Ποιά είναι η εντυπωσιακή Τουρκάλα που γκρέμισε το ΟΑΚΑ με τα... «προσόντα» της;…

15 λεπτά ago

Βασίλης Καλογήρου: Τι έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις;

Βασίλης Καλογήρου Τι έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις; Νέα τροπή στις έρευνες με ανοιχτά όλα τα…

2 ώρες ago

Τι συμβαίνει τη στιγμή που πεθαίνουμε; Η ανακάλυψη για την «ψυχή» μας που ανατριχιάζει

Τι συμβαίνει τη στιγμή που πεθαίνουμε; Η επιστημονική ανακάλυψη για την ψυχή μας που ανατριχιάζει…

4 ώρες ago

Θάνατος Βασίλη Καλογήρου: Οι κάμερες και τα σκαθάρια δίνουν τις απαντήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις με το θάνατο του Βασίλη Καλογήρου: Οι κάμερες και τα σκαθάρια δίνουν τις…

6 ώρες ago

Θρίλερ στη Βούλα: Αυτή είναι η γυναίκα που βρέθηκε κρεμασμένη σε σπηλιά

Θρίλερ στη Βούλα Αυτή είναι η γυναίκα που βρέθηκε κρεμασμένη μέσα σε σπηλιά, κοντά στο…

6 ώρες ago

Βιβλική απόδειξη: Επιστήμονες βρήκαν πότε και που έζησαν ο Αδάμ και η Εύα

Ακόμη μία Βιβλική απόδειξη Επιστήμονες βρήκαν το πότε και το που έζησαν ο Αδάμ και…

6 ώρες ago