ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαρακοστιανά εδέσματα: Οδηγίες ασφαλούς κατανάλωσης από τον ΕΦΕΤ

Πώς να επιλέξουμε με ασφάλεια

Published by
Συντακτική Ομάδα

Με την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή να πλησιάζουν, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή και τη συντήρηση των σαρακοστιανών προϊόντων. Ωστόσο ο ΕΦΕΤ παρέχει πολύτιμες οδηγίες για την ασφαλή αγορά και κατανάλωση αυτών των τροφίμων.

Κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα):

Νωπά:

  • Αρχικά προσέξτε για οσμή θάλασσας, όχι αμμωνίας ή άλλες δυσάρεστες οσμές.
  • Η επιφάνεια πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Επίσης τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα.
  • Επιπλέον η σάρκα να είναι συμπαγής και ελαστική, τα μάτια γυαλιστερά.
  • Προσοχή στις διαφορές καλαμαριού και θράψαλου.
    Κατεψυγμένα:
  • Να μην έχουν αλλοιωμένη χροιά.
  • Μετά την απόψυξη να έχουν χρώμα και οσμή νωπού προϊόντος.
    Αποψυγμένα:
  • Να πωλούνται στην αρχική συσκευασία με σήμα αναγνώρισης.
  • Να φέρουν ένδειξη “αποψυχθέν”.
  • Απαγορεύεται η απόψυξη στο λιανεμπόριο.
  • Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, στρείδια, αχιβάδες, χτένια):

Νωπά με κέλυφος:

Να είναι ζωντανά (κέλυφος κλειστό ή να κλείνει με πίεση).
Το περιεχόμενο να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
Η σάρκα να είναι υγρή και γερά προσκολλημένη.
Αποφλοιωμένα μύδια:
Η σάρκα να είναι γυαλιστερή και συνεκτική, με μυρωδιά θάλασσας.
Κατεψυγμένα:
Με ή χωρίς κέλυφος.
Μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια):

Νωπά:

Οσμή θάλασσας, όχι δυσάρεστη.
Επίσης τα πόδια να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα.
Ακόμη η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη και διαφανής.
Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, χωρίς μαύρες κηλίδες.
Επιπλέον να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις όταν είναι ζωντανά.

Αχινοί:

Να είναι ζωντανοί (κίνηση αγκαθιών).
Καθώς και κονσέρβες ιχθυηρών:

Να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.
Επίσης ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν ασφαλή και ποιοτικά σαρακοστιανά προϊόντα.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Η σύζυγος του Σλούκα σχολιάζει τη διαιτησία του Ολυμπιακού με… «μαγείρεμα»

Μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο Game 3 των τελικών, η διαιτησία…

8 λεπτά ago

Το σωστό καρπούζι και το πραγματικό του όνομα στα ελληνικά

Το σωστό καρπούζι και το πραγματικό του όνομα στα ελληνικά... Τι πρέπει να προσέξετε όταν…

24 λεπτά ago

Eurostat: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις ώρες εργασίας η Ελλάδα

Νέα στοιχεία από τη Eurostat για το 2024 φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής…

30 λεπτά ago

Σοκ με την ηλικία της Αφροδίτης Γραμμέλη: «Δεν το έκρυψα ποτέ»

Σοκ με την ηλικία της Αφροδίτης Γραμμέλη: «Δεν το έκρυψα ποτέ»... Όλα όσα αποκάλυψε η…

38 λεπτά ago

Αλησμόνητα καλοκαίρια από τα παιδικά μας χρόνια που μας σημάδεψαν – Τότε που δεν υπήρχε ώρα και μετρούσαμε τα μπάνια

Αλησμόνητα καλοκαίρια από τα παιδικά μας χρόνια που μας σημάδεψαν... Τότε που δεν υπήρχε ώρα…

50 λεπτά ago

Η συγκινητική ιστορία ενός κτηνοτρόφου από τα Τρίκαλα: Τα 9.000€ του Deal για το σχολείο του:

Μια πράξη μεγαλείου ψυχής έρχεται να συγκινήσει από τα Τρίκαλα. Όπου ένας κτηνοτρόφος τιμήθηκε από…

2 ώρες ago