Η παπαλίνα, η παστή σαρδέλα του κόλπου της Καλλονής, αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της λεσβιακής γαστρονομίας. Και διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου αλιευτικού προϊόντος της Ελλάδας με πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, έχει ήδη υποβάλει τον σχετικό φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κοσβανή, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Ηλιοτρόπιο», οι σαρδέλες εισέρχονται στον κόλπο της Καλλονής τον Μάιο για να γεννήσουν. Λόγω του πλούσιου σε πλαγκτόν περιβάλλοντος, τα ψάρια αναπτύσσονται γρήγορα και αποκτούν ιδιαίτερη γεύση. Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Νανίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιείας Καλλονής, αυτό το γεγονός κάνει τη σάρκα της σαρδέλας άσπρη, σε αντίθεση με τις σαρδέλες άλλων περιοχών που είναι κόκκινες.
Ένα ακόμα μυστικό της παπαλίνας είναι ο τρόπος αλίευσης. Σε αντίθεση με τη σαρδέλα που ψαρεύεται με δίχτυα, η παπαλίνα αλιεύεται με τον τρόπο που διατηρεί τα λέπια της, κάτι που την κάνει ιδανική για πάστωμα.
Προετοιμασία: Οι σαρδέλες τοποθετούνται σε κεραμικό ή γυάλινο σκεύος και καλύπτονται με αλάτι. Ορισμένοι παλαιότεροι δεν τις κάλυπταν πλήρως, ενώ οι νεότεροι προτιμούν την πλήρη επικάλυψη.
Αναμονή: Αφήνονται να παστωθούν για τρεις ώρες.
Καθάρισμα: Μετά την πάστωση, αφαιρούνται το κεφάλι και το δέρμα με το χέρι, ενώ καθαρίζεται και η κοιλιά.
Σερβίρισμα: Οι παπαλίνες ξεπλένονται με τρεχούμενο νερό και σερβίρονται σκέτες, χωρίς ελαιόλαδο ή λεμόνι. Για όσους τις προτιμούν πιο αλμυρές, μπορούν να τις αφήσουν για μία με δύο ημέρες επιπλέον.
Παραδοσιακά, η παπαλίνα συνοδεύεται με ούζο, κουκιά και αμπελοφάσουλα.
Φωτιά μέσα στη νύχτα στη Βάρη Αττικής στη Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου! Επί τόπου ισχυρές…
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το βράδυ της Τετάρτης 6 Αυγούστου. Έπειτα από την εκδήλωση…
Εχθρική ενέργεια -μετά τη Λιβύη- και από την Αίγυπτο με στόχο την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια…
Μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής προπόνησης στο «Γ. Καλαφάτης» την Τετάρτη, ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος…
Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, όπως έγγραφα, νομίσματα και εμπορεύματα, οι άνθρωποι στον αρχαίο κόσμο ταξίδευαν…
Τα παραθαλάσσια θέρετρα της Ιταλίας αντιμετωπίζουν φέτος μείωση του τουρισμού κατά 15%. Με την Καλαβρία…