ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαρδέλα Καλλονής: Τα μυστικά της παπαλίνας που την κάνουν μοναδική

Published by
Συντακτική Ομάδα

Η παπαλίνα, η παστή σαρδέλα του κόλπου της Καλλονής, αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της λεσβιακής γαστρονομίας. Και διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου αλιευτικού προϊόντος της Ελλάδας με πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, έχει ήδη υποβάλει τον σχετικό φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γιατί είναι ξεχωριστή η σαρδέλα Καλλονής

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κοσβανή, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Ηλιοτρόπιο», οι σαρδέλες εισέρχονται στον κόλπο της Καλλονής τον Μάιο για να γεννήσουν. Λόγω του πλούσιου σε πλαγκτόν περιβάλλοντος, τα ψάρια αναπτύσσονται γρήγορα και αποκτούν ιδιαίτερη γεύση. Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Νανίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αλιείας Καλλονής, αυτό το γεγονός κάνει τη σάρκα της σαρδέλας άσπρη, σε αντίθεση με τις σαρδέλες άλλων περιοχών που είναι κόκκινες.

Ένα ακόμα μυστικό της παπαλίνας είναι ο τρόπος αλίευσης. Σε αντίθεση με τη σαρδέλα που ψαρεύεται με δίχτυα, η παπαλίνα αλιεύεται με τον τρόπο που διατηρεί τα λέπια της, κάτι που την κάνει ιδανική για πάστωμα.

Η παραδοσιακή συνταγή

Προετοιμασία: Οι σαρδέλες τοποθετούνται σε κεραμικό ή γυάλινο σκεύος και καλύπτονται με αλάτι. Ορισμένοι παλαιότεροι δεν τις κάλυπταν πλήρως, ενώ οι νεότεροι προτιμούν την πλήρη επικάλυψη.

Αναμονή: Αφήνονται να παστωθούν για τρεις ώρες.

Καθάρισμα: Μετά την πάστωση, αφαιρούνται το κεφάλι και το δέρμα με το χέρι, ενώ καθαρίζεται και η κοιλιά.

Σερβίρισμα: Οι παπαλίνες ξεπλένονται με τρεχούμενο νερό και σερβίρονται σκέτες, χωρίς ελαιόλαδο ή λεμόνι. Για όσους τις προτιμούν πιο αλμυρές, μπορούν να τις αφήσουν για μία με δύο ημέρες επιπλέον.

Παραδοσιακά, η παπαλίνα συνοδεύεται με ούζο, κουκιά και αμπελοφάσουλα.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Φωτιά μέσα στη νύχτα στη Βάρη Αττικής

Φωτιά μέσα στη νύχτα στη Βάρη Αττικής στη Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου! Επί τόπου ισχυρές…

4 ώρες ago

Πυρκαγιά τώρα στις Σέρρες: Συναγερμός για φωτιά σε δασική έκταση στον Κουλά.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το βράδυ της Τετάρτης 6 Αυγούστου. Έπειτα από την εκδήλωση…

9 ώρες ago

Εχθρική ενέργεια και από την Αίγυπτο με στόχο την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης

Εχθρική ενέργεια -μετά τη Λιβύη- και από την Αίγυπτο με στόχο την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια…

9 ώρες ago

Παναθηναϊκός: Η τελική λίστα για την Ευρώπη και οι απουσίες πριν τη μάχη με τη Σαχτάρ

Μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής προπόνησης στο «Γ. Καλαφάτης» την Τετάρτη, ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος…

9 ώρες ago

Ο τουρισμός στην αρχαία Ελλάδα: Πώς ταξίδευαν και διασκέδαζαν οι πρόγονοί μας

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, όπως έγγραφα, νομίσματα και εμπορεύματα, οι άνθρωποι στον αρχαίο κόσμο ταξίδευαν…

9 ώρες ago

Οικονομικές δυσκολίες και καύσωνας: Τα ιταλικά θέρετρα πλήττονται από τη μείωση του τουρισμού

Τα παραθαλάσσια θέρετρα της Ιταλίας αντιμετωπίζουν φέτος μείωση του τουρισμού κατά 15%. Με την Καλαβρία…

10 ώρες ago