ΚΟΣΜΟΣ

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Πολωνία σέρνει την Γερμανία στον ΟΗΕ για τις πολεμικές αποζημιώσεις!

Γιατί σιωπούμε ενώ η χώρα μας έχει, κατά πολύ, ισχυρότερα επιχειρήματα;

Η Πολωνία, σε πλήρη αντίθεση με την Ελληνική κυβέρνηση, θα συνεχίσει να πιέζει τη Γερμανία να διευθετήσει τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στρέφεται στα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποστήριξη, έπειτα από την άρνηση των Γερμανών να καταβάλουν τα χρωστούμενα.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία απέρριψε το αίτημα της Βαρσοβίας να αρχίσει συνομιλίες για αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Πολωνία θα στραφεί τώρα στον ΟΗΕ για να υποστηρίξει την προσπάθειά της.

Στις 3 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Zbigniew Rau παρουσίασε μια διπλωματική νότα στη Γερμανία σχετικά με τις αποζημιώσεις για ζημιές που διαπράχθηκαν στην Πολωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τις οποίες το κράτος εκτιμά ότι ανέρχεται σε 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε τη θέση της ότι το θέμα «έκλεισε».

Η ανακοίνωσή της ανέφερε: «Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων για τις απώλειες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κλείσει και η Γερμανία δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί το θέμα».

Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Arkadiusz Mularczyk απέρριψε τη στάση της Γερμανίας ως εσφαλμένη όπως μετέδωσε η Deutsche Welle News ή DW.

«Η απάντηση της Γερμανίας είναι απαραδεκτη και για εμάς στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και για το πολωνικό κράτος».

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει σε ένα ερώτημα που δεν τέθηκε ποτέ. Δεν έγιναν ούτε διαπραγματεύσεις ούτε συμβιβαστικές συζητήσεις.

«Δεν αποδεχόμαστε τη θέση της Γερμανίας», είπε ο Mularczyk.

“Το απορρίπτουμε ως εντελώς αδικαιολόγητο και λάθος. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε εντός της Γερμανίας και στη διεθνή σκηνή για να παροτρύνουμε τον γερμανικό πληθυσμό και τη διεθνή κοινότητα να αλλάξει τη θέση του”.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση σιωπά, ενώ η χώρα μας έχει πολύ ισχυρότερα επιχειρήματα;

Back to top button