Σεισμός: Τρομάζει η διαφορά που έχουν μεταξύ τους οι βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ – Τα 6R προκαλούν 32 φορές ισχυρότερη δόνηση από αυτήν που μπορούν να προκαλέσουν τα 5R
Η περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού καταγράφει έντονη σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες, με δονήσεις που ήδη ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ και φτάνουν έως και τα 5. Παρόλα αυτά, με τους σεισμολόγους, το κύριο γεγονός αυτής της σεισμικής ακολουθίας δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί. Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι ο κύριος σεισμός μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 5,5 και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γεγονός που μπορεί να γίνει σοβαρά στην περιοχή.
Σαντορίνη: Σκάει το ηφαίστειο; «Όλα ανοιχτά» λέει ο Παπαδόπουλος
Αν και η διαφορά μεταξύ 5,5 και 6 Ρίχτερ φαίνεται μικρή, στην πραγματικότητα δεν είναι. Η κλίμακα Ρίχτερ είναι λογαριθμική, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε αύξηση κατά μία μονάδα συνεπάγεται δεκαπλάσια αύξηση του πλάτους των σεισμικών δονήσεων και 31,5 φορές μεγαλύτερη έκλυση ενέργειας. Αν η διαφορά φτάσει τις δύο μονάδες, η ενέργεια που εκλύεται είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη.
Για να γίνει πιο κατανοητό, ένας σεισμός 1 Ρίχτερ μπορεί να συγκριθεί με τη δόνηση που προκαλεί τη διέλευση ενός τρένου ή ενός βαρέως οχήματος. Στα 2 Ρίχτερ, η δόνηση μοιάζει με αυτή που αισθάνονται οι θεάτες μιας στρατιωτικής παρέλασης όταν περνούν άρματα μάχης.
Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους γίνεται αισθητός από την πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο. Ωστόσο, οι ζημιές είναι συνήθως ελαφρές και περιορίζονται κυρίως στο εσωτερικό των κτιρίων, χωρίς σοβαρές καταστροφές. Οι πιθανότητες για ανθρώπινες απώλειες είναι σχεδόν μηδενικές.
Σε αυτό το επίπεδο, ο σεισμός γίνεται αισθητός από όλους όσους βρίσκονται στην περιοχή του επίκεντρου. Μπορεί να προκαλέσει μέτριες έως σοβαρές ζημιές σε κτίρια με παλιά ή ανεπαρκή κατασκευή, ειδικά σε ακτίνα περίπου 10 χιλιομέτρων από το σημείο εκδήλωσής του. πιθανότητες για απώλειες ζωών είναι χαμηλές αλλά υπαρκτές, ενώ τα καλά σχεδιασμένα και ανθεκτικά κτίρια είναι ελάχιστες ή καθόλου ζημιές.
Σε αυτή την κλίμακα, οι συνέπειες γίνονται πλέον σοβαρές. Οι ισχυρές δονήσεις μπορούν να προκαλέσουν καταρρεύσεις κτιρίων σε ακτίνα έως και 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο. Οι ζημιές σε κατασκευές χωρίς αντισεισμική θωράκιση είναι εκτεταμένες, ενώ ακόμη και τα πιο σύγχρονα κτίρια ενδέχεται να υποστούν μικρές φθορές. Ο ανθρώπινος απολογισμός μπορεί να φτάσει σε πολύ ψηλά νούμερα, με καταγεγραμμένα περιστατικά σε τέτοιους μεγέθους να έχουν ακόμη και σε 25.000 θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε μία από τις πιο σεισμογενείς ζώνες της Μεσογείου. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι δονήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν με έναν ισχυρότερο σεισμό καθιστά την προετοιμασία και την επαγρύπνηση. Οι αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς ένας ισχυρότερος σεισμός μπορεί να έχει σημασία στην ασφάλεια και στις υποδομές των εθνικών εταιρειών.
Παντελής Ζερβός: Η ανατριχιαστική τραγωδία με την 12χρονη κόρη του στον σεισμό του '56 στη…
Ποινή φυλάκισης για βουλευτή της Ξάνθης που συνταγογραφούσε παράνομα φάρμακα με ναρκωτικές ουσίες Έξι ετών…
Οι Τούρκοι εξακολουθούν να αρνούνται την ιστορία τους και... «καταγγέλλουν» την «Αστερομάτα» της Κλαυδίας, που…
Τρομακτική πρόβλεψη από Ιάπωνα σεισμολόγο για το Αιγαίο που μιλάει για σεισμό πάνω από 7…
Στις 5 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμάται η μνήμη της Αγίας Αγάθης…
Κι όμως, «Βλαντιμίρ Πούτιν» και «Βολοντίμιρ Ζελένσκι» ήπιαν μαζί μπύρες αγκαλιά στην Πολωνία με την…