Σένγκεν: Πως ένα άγνωστο χωριό έγινε σύμβολο της Ευρώπης; Ένα μικρό χωριό στα Νότια του Λουξεμβούργου, το Σένγκεν, απέκτησε παγκόσμια φήμη το… 1985, όταν φιλοξένησε την υπογραφή μιας από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές Συμφωνίες. Η Συμφωνία Σένγκεν, η οποία σηματοδότησε την ουσιαστική κατάργηση των εσωτερικών συνόρων μεταξύ των χωρών-μελών της τότε Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), άλλαξε τον τρόπο μετακίνησης και εμπορίου στην Ευρώπη.
Το 1985 αποτέλεσε έτος-σταθμό για την ευρωπαϊκή πολιτική. Πέντε από τα δέκα Κράτη – μέλη της ΕΟΚ (Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δυτική Γερμανία και Βέλγιο) αποφάσισαν να υπογράψουν τη Συμφωνία ελευθερίας. Η επιλογή του τόπου υπογραφής προκάλεσε συζητήσεις. Ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν, ήθελε το Παρίσι, αλλά τελικά προκρίθηκε το Σένγκεν, μετά από πρόταση του Μεγάλου Δούκα Ζαν του Λουξεμβούργου.
Το σημείο που συναντιούνται τα σύνορα Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Γερμανίας στον ποταμό Μοζέλα θεωρήθηκε ιδανικό. Έτσι, στις 14 Ιουνίου 1985, στο Κάστρο του Σένγκεν, υπογράφηκε η συμφωνία που έμελλε να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων.
Πριν από τη διάκριση αυτή τη στιγμή, το Σένγκεν ήταν ένα ήσυχο χωριό, γνωστό για τους αμπελώνες του και την οινοποιία. Από τον 14ο αιώνα ήταν αυτόνομη κοινότητα, ενώ οι κάτοικοί του για αιώνες εμπορεύονταν το κρασί τους κυρίως στη Γερμανία. Παρά τη στρατηγική του θέσης στον ποταμό Μοζέλα, το Σένγκεν παρέμενε ανεπηρέαστο από την εμπορική ανάπτυξη.
Η Συμφωνία Σένγκεν άλλαξε την εικόνα της περιοχής. Το 1995, μια δεκαετία μετά την υπογραφή, ο τουρισμός είχε αυξηθεί κατά 1.300%! Ανακαλύψεις, όπως ο αρχαίος τάφος της «Κυρίας του Σένγκεν», που χρονολογείται 2.500 χρόνια πίσω, έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην επισκεψιμότητα. Το 2006, με πρωτοβουλία των κατοίκων, η κοινότητα μετονομάστηκε επίσημα από Ρέμερσεν σε Σένγκεν, ενισχύοντας τη σύνδεση με την ιστορική συμφωνία.
Παρά τη δημοφιλία, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν στον πειρασμό να μετατρέψουν το χωριό σε τουριστική υπερπαραγωγή. Διατήρησαν την παραδοσιακή γραφικότητά του, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τοπικά προϊόντα, όπως κρασί και εδέσματα, καθώς και να περιηγηθούν στο μουσείο που εξιστορεί τη Συμφωνία και την ιστορία της περιοχής.
Το Κάστρο του Σένγκεν, που λειτούργησε ως δημόσιο μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας, μετατράπηκε σε συνεδριακό κέντρο και, αργότερα, σε πολυτελές ξενοδοχείο. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να δουν το ιστορικό δωμάτιο της υπογραφής και να απολαύσουν τη θέα στο… «Τριεθνές σημείο» των πρώην συνόρων.
Η Συμφωνία Σένγκεν παραμένει θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής ενότητας, παρά τις προκλήσεις, όπως η αποχώρηση της… Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. και οι περιορισμοί σε περιόδους κρίσεων. Επηρεάζει άμεσα 29 χώρες, αλλά και περισσότερες που την εφαρμόζουν έμμεσα.
Το Σένγκεν, από ένα μικρό χωριό, έγινε σύμβολο της ελευθερίας, της συνεργασίας και της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας… Υπενθυμίζοντας τη δύναμη της ενότητας και του διαλόγου.
Τι κρύβει το Μπούρτζι; Η «μαύρη» ιστορία του και το «σκοτεινό» παρελθόν του εμβληματικού κάστρου…
Ο Ηλίας Ψινάκης δίνει κρυφά μάχη με τον καρκίνο; Η αποκαλυπτική εξομολόγηση που «πάγωσε» τους…
Ο Ρονάλντο κάνει μπάνιο σε παγωμένο νερό στους -20°C στην Λαπωνία και το απολαμβάνει σαν…
Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι το «Χιλιόμετρο 0» της Ελλάδας, από όπου ξεκινούν οι…
Σάλος Στη φόρα το βίντεο της απιστίας πασίγνωστης καλλονής Σάλος: Στη φόρα το βίντεο της…
Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα σε δύο ομάδες ατόμων οδήγησε σε βίαιη σύγκρουση, ενώ σύμφωνα με…