«Σκοτώνει» η μοναξιά; Τι είναι το συναίσθημα απομόνωσης που νοιώθουμε; Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες πραγματικά μόνος, όχι απλώς σε μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι με φαγητό και μια ταινία, αλλά μια πιο βαθιά αίσθηση απομόνωσης; Αν αυτή η αίσθηση σε περιτριγυρίζει πολλές φορές να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 7% του πληθυσμού, δηλαδή άνθρωποι, δηλώνουν ότι βιώνουν μοναξιά.
Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που συνδέεται συχνά με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Guangzhou στην Κίνα προσφέρει μια διαφορετική οπτική σε σχέση με αυτό το συναίσθημα.
Οι Κινέζοι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από το UK Biobank, μια μεγάλη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες για πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Κατά την ανάλυση των δεδομένων, διαπίστωσαν ότι η μοναξιά δεν αποτελεί άμεση αιτία για τα προβλήματα υγείας που της αποδίδονται. Αντίθετα, φαίνεται ότι η μοναξιά λειτουργεί ως δείκτης ή σύμπτωμα, που μπορεί να συνυπάρχει με προβλήματα όπως η κατάθλιψη ή οι δυσκολίες στην καθημερινή ζωή, χωρίς να χρειάζεται να τα προκαλεί.
Με άλλα λόγια, η μοναξιά μπορεί να υπάρχει μαζί με διάφορα ψυχολογικά ή σωματικά προβλήματα, αλλά δεν ευθύνεται για την ανάπτυξή τους. Η έρευνα υποστηρίζει ότι τα προβλήματα αυτά μπορεί να σχετίζονται με άλλους παράγοντες στη ζωή ενός ατόμου, όπως οι επαγγελματικές πιέσεις, το άγχος ή οι προσωπικές δυσκολίες που βιώνει.
Παρόλο που η έρευνα αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της μοναξιάς, παρουσιάζει και ορισμένους περιορισμούς. Τα δεδομένα από το UK Biobank δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά του γενικού πληθυσμού, καθώς οι συμμετέχοντες είναι κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, λευκής φυλής και με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να μην ισχύουν για όλους.
Επιπλέον, η μελέτη εξέτασε τη μοναξιά μόνο σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη ζωή των συμμετεχόντων, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που μπορούν να υπάρξουν μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων ή την επίδραση από την διάρκεια της μοναξιάς. Είναι γνωστό ότι η αίσθηση της μοναξιάς που βιώνει κάποιος στα 20 του χρόνια δεν είναι ίδια με αυτήν στα 40 ή στα 60.
Δείτε επίσης – Ποιος ψυχολόγος; To φρούτο- φάρμακο που βελτιώνει την ψυχική υγεία!
Ενώ η μοναξιά μπορεί να φαίνεται απειλητική, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι δεν είναι ο κύριος «ένοχος» για τα προβλήματα υγείας. Αντίθετα, λειτουργεί ως ένας συναγερμός που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν άλλα ζητήματα που απαιτούν προσοχή, όπως ψυχολογικές δυσκολίες, εργασιακές πιέσεις ή φόβοι για το μέλλον. Αυτό είναι σημαντικό ώστε να αναγνωρίσουμε την αιτία πίσω από αυτό το συναίσθημα και να αναζητήσουμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την πραγματική απειλή αποτελεσματικά.
Ποιά είναι η ύπουλη ασθένεια που πάσχει ο Πέτρος Φιλιππίδης; Στο φως για πρώτη φορά…
Τι είναι η σκοτεινή δύναμη που καταστρέφει τον Γαλαξία μας; Άφωνοι οι επιστήμονες με αυτό…
Ποιός είναι ο γνωστός Περιφερειάρχης που χτίζει πολυτελέστατη παραθαλάσσια βίλα στη Βουλιαγμένη; Ποιός Περιφερειάρχης χτίζει…
Γιατί τα παράθυρα σε αεροπλάνα και πλοία είναι στρογγυλά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει και…
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε γνωστό μπαρ που ήταν γεμάτο κόσμο στο Παγκράτι και προκλήθηκε πανικός…
Καταγγελία για τελετές σοκ σε Τεκτονική Στοά με τη μαρτυρία να προκαλεί δέος και ανατριχίλα…