ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σοκ: Ανακαλούνται παγωτά Magnum Classic – Δείτε τι βρέθηκε μέσα!

Οι επικίνδυνες παρτίδες

Χορηγούμενο

Σοκ: Ανακαλούνται πασίγνωστα παγωτά Magnum Classic – Δείτε τι βρέθηκε μέσα! Οι επικίνδυνες παρτίδες

Ανακαλούνται από την Unilever παγωτά της, τα οποία βρίσκονται σε συσκευασία 3 τεμαχίων, καθώς βρέθηκαν μεταλλικά κομμάτια μέσα στα προϊόντα…

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Telegraph, αποσύρονται πέντε παρτίδες των… Magnum Classic αφού οι έλεγχοι ασφαλείας αποκάλυψαν ότι μπορεί να περιέχουν μικρά μεταλλικά θραύσματα… «Κάτι, που το καθιστά επικίνδυνο για κατανάλωση».

Χορηγούμενο

Η Magnum, η οποία ανήκει στην Unilever, ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία.

Τα προϊόντα στα οποία εντοπίστηκε το πρόβλημα έχουν ημερομηνία λήξης τον Νοέμβριο του… 2025 και αφορούν τις εξής παρτίδες: L3324, L3325, L3326, L3327, L3328.

Οι πελάτες μπορούν να βρουν τον αριθμό παρτίδας καθώς και περισσότερες πληροφορίες στο πλάι του κουτιού.

Χορηγούμενο

Ανακαλούνται πατατάκια Lay’s με πάπρικα λόγω επικίνδυνου συστατικού

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σλοβενίας, ανακαλεί από την αγορά πατατάκια Lay’s με πάπρικα. Στην ανακοίνωση ανάκλησης αναφέρει:

«Στο πλαίσιο της επίσημης δειγματοληψίας των τροφίμων που κυκλοφορούν, η Υπηρεσία Ασφαλών Τροφίμων, Κτηνιατρικών Φαρμάκων και Φυτοπροστασίας πήρε δείγμα τσιπς πατάτας στο οποίο αποδείχθηκε η περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο, που δεν συμμορφώνεται με την τιμή αναφοράς».

To όριο που έχει θέσει η ΕΕ για την παρουσία ακρυλαμιδίου σε πατατάκια με τον κανονισμό 2017/2158 είναι 750 μg/Kg και υποχρεώνει τους υπεύθυνους παραγωγής τροφίμων να εφαρμόζουν μέτρα μείωσης της παρουσίας ακρυλαμιδίου με δειγματοληψία και ανάλυση της παραγωγής τους, αποδεικνύοντας ότι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου είναι κάτω από τα καθορισμένα επίπεδα αναφοράς

Χορηγούμενο

Δείτε επίσης τη σοκολάτα που κρίθηκε επικίνδυνη και ακατάλληλη 

Πρόκειται για το προϊόν Lay’s Hot Pepper Chips 200 γρ. με ημερομηνία λήξης: 28/04/2024, EAN 8606017377535 προέλευσης Σερβίας.

Το 2015, η EFSA εξέδωσε επιστημονική γνώμη σχετικά με την παρουσία ακρυλαμιδίου (ΑΑ) στα τρόφιμα, εκφράζοντας ανησυχία για τις καρκινογόνες επιδράσεις του και συνιστούσε περαιτέρω μελέτες για τους κινδύνους που συνδέονται με τη διατροφική πρόσληψη. Σύμφωνα με τη γνώμη, τα προϊόντα με βάση την πατάτα, τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά και ο καφές είναι οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην έκθεση σε ΑΑ.

Τι είναι το ακρυλαμίδιο;

Το ακρυλαμίδιο που έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο είναι χημική ουσία που σχηματίζεται σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής, όπως οι πατάτες, κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 120οC), όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στο φούρνο. Αν και ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου μπορεί να συμβεί σε όλα τα αμυλούχα τρόφιμα έρευνες έχουν δείξει πως η κύρια πηγή έκθεσης των καταναλωτών σε αυτή την επικίνδυνη χημική ουσία είναι οι πατάτες και τα πατατάκια.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΟΚ 315/93 ( Κανονισμός του Συμβουλίου, 1993 ), το ΑΑ θεωρείται ρύπος διεργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακούσια στα τρόφιμα ως υπόλειμμα από την επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών πρακτικών μαγειρέματος και της βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button