Την ίδια ώρα, εκατοντάδες είναι αυτοί που προσπαθούν να επωφεληθούν οικονομικά από αυτή την αύξηση της τιμής, χωρίς να ενδιαφέρονται για την υγεία των άλλων ανθρώπων.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή πατέρας και γιος έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς «βάφτιζαν» εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το ηλιέλαιο που προμηθεύονταν από τη Βουλγαρία. Την ίδια ώρα οι αρχές στην Ισπανία και την Ιταλία «ξεσκέπασαν» μία σπείρα που προσπάθησε να προωθήσει στην παγκόσμια αγορά νοθευμένο ελαιόλαδο.
Όμως τις τελευταίες εβδομάδες όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες για νοθεία στο λάδι και οι επιτήδειοι δεν σταματάνε εκεί: καταγγελίες για ηλιέλαια που ήδη έχουν τηγανιστεί ή για λάδια με χρώμα μέσα για να ξεγελάσουν τους καταναλωτές βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.
Υποθέσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία, για αυτό γιατροί και χημικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μιλώντας στο LiveNews εξηγούν τη μεθοδολογία των δραστών αλλά και τους κινδύνους για την υγεία.
Όπως είπε ο πρόεδρος Ελληνικής Διατροφικής Εταιρείας Δημήτρης Γρηγοράκης, αυτές οι περιπτώσεις «ευθύνονται για μια σειρά από χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και διάφορες μορφές καρκίνου».
Το μόνο σίγουρο είναι πως από τη μέρα που οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν, πολλαπλασιάστηκαν και οι νοθείες στο ελαιόλαδο. Όπως αποκαλύπτει ο επίτιμος καθηγητής χημείας ΑΠΘ Νίκος Μενάδης… «Όλες οι περιπτώσεις που ήρθαν για έλεγχο, έχουν να κάνουν με καταναλωτές που δελεάστηκαν να αγοράσουν λάδι που βρήκαν σε πολύ χαμηλές τιμές».
Όπως αποκαλύπτουν χημικοί, οι επιτήδειοι νοθεύουν τα προϊόντα… «Βάζοντας χρώμα στο ηλιέλαιο, ή προσθέτοντας ποσοστά ηλιέλαιο ή σπορέλαιο στο παρθένο ελαιόλαδο».
Βέβαια, υπάρχουν τρόποι για να καταλάβει κάποιος αν έχει αγοράσει νοθευμένο λάδι – χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να πάει στο χημείο.
Βάζοντας το λάδι στο ψυγείο για περίπου μια ημέρα, στους 4 βαθμούς Κελσίου, μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι νοθευμένο. Όπως λέει ο χημικός και διευθυντής του σχολείου ελαιολάδου και ελιάς Καλαμάτας κ. Κουτσούκος ένα γνήσιο λάδι σε αυτες τις θερμοκρασίες θα παγώσει.
Βέβαια όπως εξηγεί αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς εξαρτάται από την ποικιλία και τα συστατικά του λαδιού. Δηλαδή, υπάρχει και η περίπτωση το λάδι να είναι γνήσιο και να μην παγώσει. Πάντως, όπως λέει και ο κ. Κουτσούκος, δεν δημιουργείται πρόβλημα στο λάδι αν παγώσει και ξεπαγώσει μετά.
Την ίδια ώρα υπάρχει κι ένα άλλο κόλπο, αυτό με το καντήλι. Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ, αν το λάδι είναι γνήσιο, τότε θα «καεί». Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν είναι νοθευμένο, δεν θα καεί.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου,…
Μια από τις πιο ασυνήθιστες και ανησυχητικές υποθέσεις λαθρεμπορίας άγριας ζωής σημειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο…
Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…
Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…
Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…