Σοκ: Η καθημερινή συνήθεια που μας κόβει χρόνια και μας γερνάει… Η αναγνώριση της σημασίας της διατροφής στην υγεία μας και την επιβράδυνση της γήρανσης είναι κρίσιμη, καθώς οι παράγοντες που δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε επηρεάζουν την υγεία μας. Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να συμβάλλουμε στη διατήρηση της κυτταρικής μας υγείας είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης. Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
Σύμφωνα με την έρευνα, η υψηλή κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης συνδέεται με ταχύτερη βιολογική γήρανση. Ειδικότερα, η μείωση της ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση μιας νεότερης βιολογικής ηλικίας σε κυτταρικό επίπεδο. Η σύσταση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων είναι οι ενήλικες να μην καταναλώνουν πάνω από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ημερησίως. Για σύγκριση, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αντιστοιχεί σε 12,5 γραμμάρια.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του UC San Francisco, αναδεικνύει ότι ακόμα και οι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά από την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης. Ειδικότερα, η έρευνα εξετάζει πώς τρεις διαφορετικές μετρήσεις υγιεινής διατροφής επηρεάζουν το «επιγενετικό ρολόι», μια βιοχημική δοκιμή που προσεγγίζει την υγεία και τη διάρκεια ζωής.
Δείτε επίσης – Πεντανόστιμες και δροσερές σαλάτες για άμεση αποτοξίνωση
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Barbara Laraia, επεσήμανε ότι η μείωση της κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης κατά 10 γραμμάρια την ημέρα μπορεί να ισοδυναμεί με την ανατροπή της βιολογικής ηλικίας κατά 2,4 μήνες, αν αυτή η αλλαγή διατηρηθεί στο χρόνο. Η εστίαση σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να ενισχύσει την υγεία και τη μακροχρόνια ευζωία.
Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της κατανάλωσης τροφών που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως η μεσογειακή διατροφή, η οποία φάνηκε να σχετίζεται με τη χαμηλότερη επιγενετική ηλικία. Η συν-επικεφαλής της μελέτης, Elissa Epel, σημείωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με επιδεινωμένη μεταβολική υγεία και πρώιμες ασθένειες, και η επιγενετική γήρανση είναι πιθανώς ένας από τους κύριους λόγους γι’ αυτό.
Δείτε επίσης – Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας
Η νέα έρευνα προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τη γήρανση και ενθαρρύνει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για την προαγωγή της μακροχρόνιας υγείας.
Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι! Η απάντηση που θα σας αφήσει άφωνους και το…
Αστυνομικός που ήταν και παντρεμένος ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και μικρών παιδιών Αστυνομικός…
Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου; Η απάτη και η μπίζνα με τους εικονικούς…
Το άγνωστο Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι κρυμμένο και προκαλεί δέος σε όλον τον…
Ποιά είναι η γυναίκα πίσω από το Άγαλμα της Ελευθερίας; Η εντυπωσιακή καλλονή που φέρει…
H Ειρήνη Μουρτζούκου επιτέθηκε σε δημοσιογράφο on camera έξω από το Α.Τ. Χαλανδρίου κατά την…