ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Σοκ: Πόσοι πέθαναν από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα; Οι θάνατοι και οι παρενέργειες

Ομολογία - 'βόμβα' από τον ΕΟΦ!

Μετά από δύο χρόνια κοροϊδίας και διαβεβαιώσεων από «ειδικούς» και κυβέρνηση για την ασφάλεια των εμβολίων Covid-19 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), έδωσε στη δημοσιότητα, όλα τα στοιχεία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τους θανάτους από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Οι περισσότερες παρενέργειες αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer, το οποίο «διαφήμιζαν» στη χώρα μας ως το πιο ασφαλή και με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια πολίτες.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, το σύνολο των αναφορών έχουν διαβιβαστεί στην ευρωπαϊκή βάση (EudraVigilance). Βάσει των ίδιων στοιχείων το σύνολο αναφορών εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για το έτος 2022 ανέρχεται σε 1633 ανεπιθύμητες ενέργειες (οι 1.344 σοβαρές) και 63 θάνατοι εκ των οποίων οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, οι 6 της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Janssen.

Τα περιστατικά αυτά είτε αναφέρθηκαν εξαρχής ως θάνατοι, είτε η πληροφορία της έκβασης λήφθηκε από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων (follow-up) για την αξιολόγηση της αναφοράς.

Από τα περιστατικά αυτά τα 38 έλαβαν μάλιστα χώρα το 2021, τα 21 έλαβαν χώρα το 2022 και για τα 4 είναι χωρίς πληροφορία. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι η πρώτη ομολογία του ΕΟΦ για θανάτους από το εμβόλιο Covid-19. Και αφορούν άμεσα περιστατικά, δηλαδή όχι κάποια παρενέργεια που μπορεί να έρθει μετά από χρόνια.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι σίγουρα οι παρενέργειες είναι πολλαπλάσιες, καθώς όπως είναι γνωστό οι παρενέργειες υποκαταγράφονται παντού, κυρίως στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των συγκεκριμένων σκευασμάτων αποκαλούταν «συνωμοσιολόγος»!

Οι δόσεις εμβολίων για την Covid που έχουν χορηγηθεί το 2022 στην Ελλάδα

COMIRNATY (Pfizer) : 4.050.772
SPIKEVAX (Moderna): 278.123
VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0
JCOVDEN (Johnson & Johnson): 118.128
NUVAXOVID (Novavax): 9.094

Όλα τα ανωτέρω εμβόλια, που χορηγήθηκαν/χορηγούνται στην Ελλάδα έχουν λάβει Κανονική Άδεια Κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων… Πλην του Nuvaxovid. Το οποίο έχει λάβει υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών Ε.Ε. 726/2004 και 507/2006.

Στην έκθεση γίνεται επίσης εκτενής αναφορά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν δηλωθεί μέσω της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ:

Μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρει ο ΕΟΦ… Είναι μάλιστα από δερματολογικά προβλήματα, μέχρι νευρολογικά και ζητήματα σχετιζόμενα με καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα οποία έχουν καταγραφεί από γιατρούς και πολίτες στις κίτρινες κάρτες του ΕΟΦ.

Το 60,2% των αναφορών έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες. Ενώ, οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών… Που δήλωσαν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Back to top button