Ο εισαγγελέας του Πρωτοδικείου του Πειραιά μίλησε σε ένα διήμερο εργαστήριο που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε ένα ξενοδοχείο της Αθήνας στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2024. Το θέμα της συζήτησης ήταν η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε υπηρεσίες για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Ο εισαγγελέας αποκάλυψε ότι, ενώ παλαιότερα η Ελλάδα θεωρούνταν κυρίως χώρα διαμετακόμισης ή προορισμού της εμπορίας ανθρώπων, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επίσης χώρα προέλευσης, ιδιαίτερα για πολύ νέες γυναίκες.
Στο εργαστήριο, το οποίο διοργανώθηκε από Ουκρανούς, συμμετείχε αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Εξωτερικών, εισαγγελείς των Αθηνών, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, δικηγόροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που ασχολούνται με το μεταναστευτικό θέμα. Η αντίδρασή τους ήταν έντονη όταν άκουσαν τον εισαγγελέα του Πειραιά να αναφέρει ότι παρατηρείται εμπορία ανθρώπων με θύματα πολύ νεαρά κορίτσια, τα οποία συνήθως καταλήγουν σε χαρέμια.
Κατά την διάρκεια της διημερίδας στην οποία συμμετείχε και ο Εισαγγελέας Πειραιά κ. Σακελλαρόπουλος, παρουσίασε στοιχεία που αναφέρουν ότι η εμπορία ανθρώπων έχει εντονώς αλλάξει χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση των λεγόμενων “lover boys”. Αυτοί οι άνθρωποι συνδέονται με πολύ νέα κορίτσια, επιδιώκοντας να τα εκμεταλλευτούν σε σκοτεινές πρακτικές, είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες χώρες, όπου συχνά καταλήγουν σε εγκληματικές δομές.
Οι συμμετέχοντες στη διημερίδα συμφώνησαν ότι η έγκαιρη αναγνώριση και η αποτελεσματική υποστήριξη των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία των δικαιωμάτων τους και την πρόσβασή τους σε κατάλληλες υπηρεσίες.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην έννοια του “κοινωνικού μονοπατιού”, που αναφέρεται στη διαδικασία εντοπισμού και στήριξης θυμάτων εμπορίας ανθρώπων μέσω μακροχρόνιας κοινωνικής προστασίας, εκτός από το ποινικό σύστημα. Αυτό έχει ως στόχο να προσφέρει προστασία στα θύματα με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται στο θύμα της εμπορίας ανθρώπων η ευκαιρία να αποφασίσει αν και πότε θα συνεργαστεί με τις αρχές. Οι δύο εισαγγελείς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση εξήγησαν ότι η διστακτικότητα του θύματος της εμπορίας ανθρώπων να συνεργαστεί με τις αρχές οφείλεται κυρίως στο ψυχολογικό τραύμα που υφίσταται και στον φόβο των εκδικητικών ενεργειών από τα εγκληματικά κυκλώματα, καθώς και στην απειλή για τα μέλη της οικογένειάς του.
Οι συμμετέχοντες στη διημερίδα συμπέραναν ότι η προστασία των θυμάτων του trafficking είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως της συνεργασίας τους με τις αρχές. Το κοινωνικό μονοπάτι παρέχει μακροπρόθεσμη υποστήριξη και λύσεις για τα θύματα, με ειδική προσοχή στα θύματα που προέρχονται από άλλες χώρες. Στόχος είναι η αποφυγή της επανεμπορίας τους μέσω της κοινωνικής ένταξης.
Από την πλευρά τους, οι εισαγγελείς υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας των θυμάτων με τις αρχές για τη δίωξη των εγκληματιών και την προστασία τους. Η κατάθεση του θύματος είναι ζωτική για την απόδειξη του εγκλήματος, και κανείς δεν εξαιρείται από την υποχρέωση αυτή. Επιπλέον, το δικαστικό σύστημα λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των θυμάτων του trafficking, εξασφαλίζοντας την ορθή διαδικασία και την πλήρη προστασία τους.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου,…
Μια από τις πιο ασυνήθιστες και ανησυχητικές υποθέσεις λαθρεμπορίας άγριας ζωής σημειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο…
Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…
Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…
Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…