ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκ: Τι προκαλεί η γλουτένη στον ανθρώπινο οργανισμό;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα δημητριακά.

Προστίθεται επίσης σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στην περιφερική φλεγμονή στο γαστρεντερικό και το εντερικό νευρικό σύστημα.

Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι η γλουτένη του σιταριού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον εγκέφαλο ποντικιών.

Τι έδειξε η νέα μελέτη;

Η πρόσφατη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία έδειξε ότι η γλουτένη που προστίθεται σε μια δίαιτα χαμηλής ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προκαλεί φλεγμονή στον υποθάλαμο, την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον μεταβολισμό.

Τα αστροκύτταρα και τα μικρογλοία είναι δύο τύποι ανοσοποιητικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Είναι παρόμοια με τα μακροφάγα, τα οποία βρίσκονται στο αίμα και παίζουν ρόλο στη φλεγμονή.

Η υποθαλαμική περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των μεταβολικών λειτουργιών που ελέγχουν το βάρος και το σάκχαρο στο αίμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Δρα Alexander Tups, «ο εγκέφαλος έχει δύο τύπους ανοσοκυττάρων παρόμοια με τα μακροφάγα στο αίμα. Αυτά ονομάζονται αστροκύτταρα και μικρογλοία.

Βρήκαμε ότι η γλουτένη καθώς και διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αυξάνουν τον αριθμό αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Η επίδραση της γλουτένης που προστέθηκε σε μια κανονική δίαιτα αύξησε τον αριθμό των κυττάρων στον ίδιο βαθμό. ‘Οπως αν τα ποντίκια τρέφονταν με πολλά λιπαρά.

Όταν προστέθηκε γλουτένη στην διατροφή με τα πολλά λιπαρά, ο αριθμός των κυττάρων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο».

Ο Tups σημείωσε επίσης ότι τα ποντίκια και οι άνθρωποι έχουν αρκετούς κοινούς παράγοντες φυσιολογίας.

«Τα ποντίκια έχουν παρόμοιο κυκλοφορικό, αναπαραγωγικό, πεπτικό, ορμονικό και νευρικό σύστημα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό η ίδια φλεγμονή που βρήκαμε στα ποντίκια να μπορεί να εμφανιστεί και στον άνθρωπο», είπε επίσης.

Πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε γλουτένη;

Αναφορικά με το εύλογο ερώτημα που τίθεται, αν πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε γλουτένη;… Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.

«Δεν λέμε ότι η γλουτένη είναι κακή για όλους. Εάν τα άτομα που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη την κόψουν τελείως, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Συχνά οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν φρέσκα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν συχνά χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη».

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Δέσποινας Μοιραράκη για την περιπέτεια της υγείας της – Τι συνέβη;

Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…

51 λεπτά ago

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την επόμενη εβδομάδα – Τριήμερο για τους μαθητές

Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…

2 ώρες ago

Άγριο ξύλο μεταξύ μαθητών δημοτικού σχολείου

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…

2 ώρες ago

Γάλα σύκου: Ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης

Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…

6 ώρες ago

Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin: Που θα φτάσει η τιμή του μέσα στο 2025;

Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin Που θα φτάσει η τιμή του στο 2025; Οι Προβλέψεις…

6 ώρες ago

Άγιο Όρος: Το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για τον καρκίνο

Άγιο Όρος Στο φως το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για να προστατεύονται από τον καρκίνο…

6 ώρες ago