Το θέμα της κατανάλωσης εντόμων ως μέρος της ανθρώπινης διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη, με αρκετούς ειδικούς να προτείνουν ως μια βιώσιμη λύση για το μέλλον. Ο επίκουρος καθηγητής γεωργικής και παραγωγικής εντομολογίας, Αντώνης Τσαγκαράκης, μίλησε στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ1, με παρουσιαστές τους Θανάση Αναγνωστόπουλο και Νάνσυ Ζαμπέτογλου, εξηγώντας τα θέματα που αφορούν την κατανάλωση εντόμων και την ασφάλεια αυτής της πρακτικής.
Ο καθηγητής Τσαγκαράκης αναφέρθηκε στις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με την εισαγωγή εντόμων στη διατροφή των Ευρωπαίων, τονίζοντας ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να είναι ασφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται συγκεκριμένα πρότυπα. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα έντομα περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του διατροφικού μας συστήματος.
Ένα σημαντικό σημείο της συζήτησης ήταν η ύπαρξη εντόμων σε προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, χωρίς οι καταναλωτές να το γνωρίζουν. Ο κ. Τσαγκαράκης ανέλυσε πώς μπορούμε να μάθουμε αν καταναλώνουμε ήδη έντομα ως συστατικό σε τρόφιμα, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν είδη τροφίμων που συχνότερα από άλλα περιέχουν υποπροϊόντα εντόμων, όπως οι χρωστικές ουσίες και τα πρόσθετα.
Στη συνέχεια, ο ειδικός μίλησε για τις σημειώσεις που πρέπει να φέρουν τα προϊόντα που περιέχουν έντομα, υπογραμμίζοντας τα κενά στη νομοθεσία που υπάρχουν σήμερα. Παρόλο που έχουν γίνει βήματα για την ένταξη των εντόμων στη διατροφή μας, υπάρχουν ακόμη νομικές και κανονιστικές προτάσεις που πρέπει να ρυθμιστούν. Η εκτροφή εντόμων για την παραγωγή ζωοτροφών είχε εγκριθεί πολύ πριν τα έντομα θεωρηθούν κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, κάτι που δείχνει πόσο μπροστά είναι αυτή η πρακτική σε σχέση με την τρέχουσα συζήτηση.
Εκτός από τα έντομα που προορίζονται για κατανάλωση, ο κ. Τσαγκαράκης ανέφερε και την περίπτωση της μέλισσας, ένα έντομο που δεν καταναλώνουμε άμεσα, αλλά μας προσφέρει πολύτιμα προϊόντα όπως το μέλι. Επισήμανε τη σημασία της μέλισσας για την παραγωγή τροφίμων και την επικονίαση φυτών, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που παίζει στο οικοσύστημα και τη γεωργία.
Σοκ: 21χρονη ήπιε καφέ από το αεροδρόμιο, που ήταν γεμάτος… έντομα, και κατέληξε στην Εντατική!
Η συνέντευξη του Αντώνη Τσαγκαράκη προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της παγκόσμιας συζήτησης γύρω από τα έντομα στη διατροφή, τονίζοντας τις προοπτικές, τις προκλήσεις και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρωθούν για να ενταχθούν με ασφάλεια στα πιάτα μας. Αναδεικνύει επίσης τη σύνδεση της ανθρώπινης διατροφής με τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική συνείδηση, θέτοντας τις βάσεις για έναν πιο πράσινο και οικολογικό φιλικό τρόπο ζωής.
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…
Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin Που θα φτάσει η τιμή του στο 2025; Οι Προβλέψεις…
Άγιο Όρος Στο φως το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για να προστατεύονται από τον καρκίνο…
Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι! Η απάντηση που θα σας αφήσει άφωνους και το…
Αστυνομικός που ήταν και παντρεμένος ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και μικρών παιδιών Αστυνομικός…
Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου; Η απάτη και η μπίζνα με τους εικονικούς…