ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σούβλισμα: Μια μαγειρική παράδοση με ρίζες στην αρχαιότητα

Published by
Συντακτική Ομάδα

Το σούβλισμα, μια πανάρχαια τεχνική ψησίματος, παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για την παρασκευή εξαιρετικά νόστιμων φαγητών, κυρίως κρεάτων. Η σύνδεση του σουβλίσματος με το Πάσχα είναι άρρηκτη, με τα αρνιά και τα κοκορέτσια να γυρίζουν πάνω από τη φωτιά, δημιουργώντας μια μοναδική εορταστική ατμόσφαιρα. Ωστόσο, το σούβλισμα δεν περιορίζεται μόνο σε εορταστικές περιστάσεις. Καθώς καθημερινά εδέσματα όπως το σουβλάκι και ο γύρος παρασκευάζονται με την ίδια αρχαία τεχνική.

Η λέξη “σούβλα” έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική λέξη “οβελός” και τη λατινική “subula”, η οποία πέρασε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και επέστρεψε στα νέα ελληνικά ως “σούβλα”. Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σούβλες για να ψήνουν διάφορα είδη τροφίμων. Από κρέατα και λαχανικά μέχρι ψάρια και ψωμιά, πάνω από τη φωτιά.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς της διατροφής, το ψήσιμο πάνω από τη φωτιά αποτελεί την αρχαιότερη μαγειρική τεχνική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τεχνικές βρασμού και ψησίματος σε φούρνο απαιτούν ειδικά σκεύη και τεχνολογία. Τα οποία αναπτύχθηκαν αργότερα. Αντίθετα, το ψήσιμο πάνω από τη φλόγα απαιτούσε μόνο μια σούβλα, η οποία μπορούσε να είναι ξύλινη ή κοκάλινη. Αρχαιολογικά ευρήματα, όπως κοκάλινες παλαιολιθικές σούβλες από κόκκαλο μαμούθ στο Mezhirich της Ουκρανίας, μαρτυρούν τη χρήση της τεχνικής από τα προϊστορικά χρόνια.

Στην Ελλάδα, το σούβλισμα έχει μακρά ιστορία, με ευρήματα σούβλων διαφόρων υλικών στην Κρήτη από τη μινωική εποχή. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι μια πήλινη βάση από το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, που χρησιμοποιούνταν για το στήριγμα μικρών σούβλων.

Το σούβλισμα σύμφωνα με τον Όμηρο

Οι ομηρικοί ήρωες συχνά απολάμβαναν κρέας ψημένο σε σούβλα. Στην Ιλιάδα, ο Όμηρος περιγράφει τον Πάτροκλο να ψήνει χοιρινό, αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας σε σούβλα. Από τις περιγραφές αυτές, μαθαίνουμε ότι το κρέας κοβόταν σε μικρά κομμάτια. Όπως το σημερινό κοντοσούβλι, και καρυκευόταν μόνο με αλάτι.

Εκτός από το κρέας, οι αρχαίοι Έλληνες ψήνανε και ψάρια στη σούβλα. Όπως μαρτυρά ένα απόσπασμα από τον κωμικό ποιητή Σωτάδη. Επιπλέον, υπήρχε το “οβελίας άρτος”, ένα είδος ψωμιού που ψηνόταν στη σούβλα.

Ακόμα και σήμερα, το σούβλισμα παραμένει μια αγαπημένη τεχνική ψησίματος. Που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε την αυθεντική γεύση των τροφίμων.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Το αποκάλυψε ο Λάκης Γαβαλας: Τα όργια και τα ναρκωτικά μέσα στη βίλα του

Το αποκάλυψε ο Λάκης Γαβαλας Τα όργια και τα ναρκωτικά που έγιναν μέσα στη βίλα…

2 ώρες ago

Ο Σταμάτης Γονίδης ανακοίνωσε το τέλος

Ο Σταμάτης Γονίδης ανακοίνωσε το τέλος... Η ξαφνική αποκάλυψη του τραγουδιστή σε live εμφάνιση που…

3 ώρες ago

Το νέο όνομα του κλειστού του ΟΑΚΑ και οι στόχοι της συμφωνίας

Με μια ιστορική συμφωνία, ο Παναθηναϊκός AKTOR και η Telekom ενώνουν τις δυνάμεις τους, με…

3 ώρες ago

Lake Party Trichonida: Εκπλήξεις και υπερθέαμα μέσα στη φύση

Επιστρέφει το Lake Party Trichonida με πολλές εκπλήξεις και ένα μοναδικό υπερθέαμα μέσα στη φύση...…

3 ώρες ago

Χαλκιδική και Αττική στην κορυφή των καταγγελιών για παρανομίες σε παραλίες

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες στο MyCoast για παραβάσεις στις παραλίες. Με τους πολίτες να αξιοποιούν…

3 ώρες ago

Τι συμβαίνει στο Μεσολόγγι; Εμφανίστηκαν σταυροί από αλάτι

Τι συμβαίνει στο Μεσολόγγι; Εμφανίστηκαν σταυροί από αλάτι στη λιμνοθάλασσα... Ένα συγκλονιστικό θέαμα και μια…

4 ώρες ago