Οι κρίσιμες φωτιές έχουν εξαπλωθεί στην Ιταλία, την Αλγερία, την Τυνησία και την Ελλάδα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημιές.
Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) παρακολουθεί συνεχώς τις πυρκαγιές μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, οι καυτές θερμοκρασίες, η ξηρή βλάστηση και οι ριπές ανέμων οδήγησαν σε φωτιές, οι οποίες «σάρωσαν» τη χώρα για πάνω από 10 ημέρες.
Στις 15 Ιουλίου, η συνολική έκταση που κάηκε στην Ελλάδα από την αρχή του έτους ήταν κάτω από 10.000 στρέμματα . Μόλις 12 ημέρες αργότερα, στις 27 Ιουλίου, ο αριθμός είχε αυξηθεί σε πάνω από 500.000 στρέμματα, αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου… 95.000 γήπεδα ποδοσφαίρου. Πρόκειται για μια τρομακτική αύξηση σε σύγκριση με τη μέση αύξηση της καμένης έκτασης περίπου 70.000 στρεμμάτων για την ίδια περίοδο μεταξύ 2006 και 2022.
Η περίμετρος της πυρκαγιάς και τα ενεργά hot spots – Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών του ΚΚΕρ
Με βάση τα στοιχεία του EFFIS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Φωτιές) για την τρέχουσα κατάσταση και την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς για τις επόμενες ημέρες, και σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες διαχείρισης πυρκαγιών, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει αναπτύξει περισσότερα από 9 αεροπλάνα από το European Civil Protection Pool και το rescEU για να προσπαθήσει να ελέγξτε τις φωτιές. Μέσω του Μηχανισμού έχουν επίσης κινητοποιηθεί 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα.
«Κάτι δεν πάει καθόλου καλά από επιχειρησιακής απόψεως και δεν φταίει ούτε η κλιματική αλλαγή ούτε οι πολλές πυρκαγιές», σημειώνει η ομάδα «Prometheus», παρουσιάζοντας τα στατιστικά του EFFIS COPERNICUS που αφορούν τη χώρα μας και χώρες με χειρότερες συνθήκες καύσωνα.
Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕρ δείχνουν ότι πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν πληγεί μέχρι στιγμής από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλγερία και την Τυνησία. Ωστόσο, αυτή είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση για τους ανθρώπους που κατοικούν σε περιοχές που κάηκαν από πυρκαγιές και δεν περιλαμβάνει αυτούς που υπέστησαν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, όπως καπνό ρύπανση, εκκενώσεις κ.λπ.
Οι πυρκαγιές έχουν επίσης επηρεάσει πάνω από 200.000 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών Natura2000 στην Ιταλία και την Ελλάδα. Μόνο τον Ιούλιο, 3,5 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα έχουν εκλυθεί στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των δασικών πυρκαγιών.
Η παρακολούθηση δείχνει ότι μια συνολική καμένη έκταση 135.000 εκταρίων στις τέσσερις μεσογειακές χώρες σε μόλις 12 ημέρες.
Ο Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – meteo.gr, πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος, μίλησε στους Times του Λονδίνου για το μέγεθος της καταστροφής:
«Μιλώντας εχθές στους Times του Λονδίνου, μαζί με τον Mark Parrington από ECMWF και Thomas Smith από LSE, για τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Όταν έδωσα τη συνέντευξη, τα δεδομένα του EFFIS για τη συνολικά καμένη έκταση στη χώρα μας ήταν περίπου 290.500 στρέμματα. Σήμερα το πρωί, τα στοιχεία δείχνουν περίπου 350.000 στρέμματα.
Η έκταση αυτή είναι περίπου 5 φορές ο αντίστοιχος μέσος όρος της περιόδου 2006 – 2022 (για την ίδια δηλαδή περίοδο του έτους, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως την 22η Ιουλίου)», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook.
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…
Εκτίμηση σοκ για το Bitcoin Που θα φτάσει η τιμή του στο 2025; Οι Προβλέψεις…
Άγιο Όρος Στο φως το θαυματουργό μυστικό των μοναχών για να προστατεύονται από τον καρκίνο…
Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι! Η απάντηση που θα σας αφήσει άφωνους και το…
Αστυνομικός που ήταν και παντρεμένος ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και μικρών παιδιών Αστυνομικός…
Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου; Η απάτη και η μπίζνα με τους εικονικούς…