Το δισκάκι πουλούσε σαν… ζεστό ψωμί κι ας το λοιδορούσαν οι… καθώς πρέπει της εποχής.
Με την ευκαιρία δείτε και πως έγινε ‘σκόνη’ η περιουσία του Στέλιου Καζαντζίδη κάνοντας ‘κλικ’ εδώ.
Την… απάντηση την έδωσε ο χρόνος. Στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα το τραγούδησαν ο Αντώνης Ρέμος με την Άννα Βίση, το είδαν και το άκουσαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Πόσες παράλληλες ιστορίες μπορεί να κρύβει ένα απλό τραγούδι, έτσι κι αν έγινε… γκραν σουξέ κι ακούγεται μέχρι τις μέρες μας; Αυτές θα αναζητήσουμε σήμερα, γιατί σπάνια ένα τραγούδι μπορεί να κρύβει τόσες, διαφορετικές. ιστορίες.
Καταρχήν η «Μαντουμπάλα» έλκει την έμπνευσή της από ένα ινδικό τραγούδι. Το ερμήνευσε η διασημότερη ηθοποιός και τραγουδίστρια της χώρας, η Ναργκίς που γνώρισε τεράστια αποδοχή και στην Ελλάδα.
Δημιουργοί του ήταν το διασημότερο δίδυμο τραγουδοποιών της εποχής. Οι Σανκάρ (1922-87) και Τζαϊκισάν (1929-71). Έγραψαν μουσική για δεκάδες ταινίες και πολλά από αυτά έγιναν σούπερ επιτυχίες.
Όσο για την ταινία που ακούστηκε είχε τον τίτλο «Awaara»,γυρίστηκε το 1951 και αφηγείται τον έρωτα ενός φτωχού που έκλεβε για να ζήσει και μιας πλούσιας. Η ταινία έχει διάρκεια 193′ και το 2003 το περιοδικό «Time» την κατέταξε στις 10 αντιπροσωπευτικότερες του Ινδικού κινηματογράφου.
Όμως και στην εποχή της γνώρισε την αποδοχή του κόσμου όχι μόνο στην Ινδία, αλλά και στην ΕΣΣΔ, στην Κίνα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Εκεί μάλιστα γυρίστηκαν οκτώ ριμέικ του πρωτότυπου!
Πολλοί κριτικοί της εποχής τη χαρακτήρισαν…. σοσιαλιστική αφού με αφορμή έναν αδιέξοδο έρωτα, η ταινία μιλούσε για τις κοινωνικές ανισότητες και την την αδικία που υπάρχει στον κόσμο. Το 1953 μάλιστα ήταν υποψήφια για καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ των Κανών.
Στη Ελλάδα κατά την πάγια συνήθεια της εποχής προβλήθηκε με καθυστέρηση. Έκανε πρεμιέρα στις 10 Δεκεμβρίου 1956 σε μόλις δύο κινηματογράφους Α’ προβολής, το «Κοτοπούλη» και το «Άστορ» όπως βλέπουμε και στη σχετική καταχώρηση στις αθηναϊκές εφημερίδες. Ο ελληνικός της τίτλος ήταν «Ο αλήτης της Βομβάης».
Οι ινδικές ταινίες συγκινούσαν τη φτωχολογιά, τους ανθρώπους που ταυτίζονταν με την ηρωίδα ή τον ήρωα της ταινίας. Κι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα για το «ακριβό» εισιτήριο της Α’ προβολής. Περίμεναν να την προβάλει το συνοικιακό σινεμά. Έτσι μπορούσε να παίζεται με επιτυχία ακόμα για ένα χρόνο στις συνοικίες της Αθήνας κι από εκεί σε όλη την Ελλάδα.
Σε κάποιο από αυτά θα την είδε κι ο Στέλιος Καζαντζίδης. Εντυπωσιάστηκε από το τραγούδι. Ζήτησε από την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου να του γράψει τους στίχους. Ήθελε να έχει μέσα το όνομα της ηθοποιού που ήταν διάσημη στην Ελλάδα. Η Ευτυχία, όμως, που ήταν λάτρης του ινδικού κινηματογράφου άλλαξε την ηρωίδα. Προτίμησε την Μαντουμπάλα, μια άλλη πανέμορφη και εξίσου διάσημη ηθοποιό του «Μπόλιγουντ».
Ο Καζαντζίδης προσπάθησε να διασκευάσει το τραγούδι να του δώσει γρηγορότερο ρυθμό, αλλά δεν τα κατάφερνε. Απευθύνθηκε στον Θόδωρο Δερβενιώτη με τον οποίο είχαν πολλές επιτυχίες. Αυτός ολοκλήρωσε το τραγούδι. Ουσιαστικά κράτησε τον ρυθμό μόνο στο ρεφρέν…
Κι η ηθοποιός Μαντουμπάλα που.. κολλάει σε όλη αυτή την ιστορία. Όπως και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έτσι κι αυτή «σημαδεύτηκε«» από τη μοίρα. Ποτέ δεν κατάφερε να γνωρίσει την απόλυτη ευτυχία. Όπως και η η δική μας Ευτυχία διέθετε πλούσιο ταλέντο, αλλά ευτυχία δεν γνώρισε…
Η Ινδή Μαντουμπάλα έζησε μόλις 36 χρόνια. Παιδί πάμφτωχης οικογένειας άρχισε την κινηματογραφική της καριέρα όταν ο πατέρας της έκανε μεροκάματα σε κινηματογραφικά στούντιο, είχε δέκα αδέλφια και τα τέσσερα πέθαναν βρέφη κιόλας από τις κακουχίες. Ως Μουσουλμάνα οι γονείς δεν την έστειλαν σε σχολείο. Το μυαλό της έπαιρνε στροφές. Έμαθε Αγγλικά σε μόλις τρεις μήνες! Ένα εκ γενετής πρόβλημα στην καρδιά το ανακάλυψε σχεδόν με τα πρώτα της κινηματογραφικά βήματα.
Τη σημάδεψε η προφητεία ενός σιούφι (ασκητική κοινότητα του Ισλάμ) που όταν γεννήθηκε είπε στους γονείς της ότι θα γίνει διάσημη, πλούσια, αλλά θα πεθάνει δυστυχισμένη. Έτσι κι έγινε. Ακόμα κι ο άντρας που αγάπησε και παντρεύτηκε δεν μπορούσε να την παρουσιάσει στους δικούς του και τους φίλους του. Ήταν ινδουιστής κι εκείνη μουσουλμάνα. Υποχρεώθηκαν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο. Πέθανε το 1969 κι ενώ είχε υποχρεωθεί να διακόψει μια για πάντα την κινηματογραφική της καριέρα/
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου,…
Μια από τις πιο ασυνήθιστες και ανησυχητικές υποθέσεις λαθρεμπορίας άγριας ζωής σημειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο…
Η Δέσποινα Μοιραράκη έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της μετά την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας…
Δύο περιοχές της Ελλάδας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ακόμη τριήμερο πριν από…
Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στα Τρίκαλα. Εκεί ένας έντονος καβγάς ανάμεσα σε μαθητές…
Το γάλα σύκου είναι ο ανεκτίμητος χυμός της φύσης με τα απίστευτα οφέλη για τον…