ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στρείδια, τα όστρακα του έρωτα! Τι μυστικά κρύβουν;

Published by
Συντακτική Ομάδα

Σύμφωνα με ένα μύθο ο Giacomo Casanova έτρωγε κάθε πρωί 50 στρείδια στο μπάνιο με την εκάστοτε συνοδό του. Ισχυριζόταν ότι του έδιναν ώθηση στο πνεύμα και στον έρωτα. Συνδέοντας τα στρείδια με τη libido.

Ο μύθος περιέχει και μια δόση αλήθειας, καθώς τα στρείδια είναι εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος συνδέεται με την παραγωγή τεστοστερόνης. Επιπρόσθετα έχει βρεθεί ότι τα στρείδια περιέχουν ένα σπάνιο αμινοξύ που προκαλεί την διέγερση των σεξουαλικών ορμονών. Είναι γνωστό ότι αποτελούν πολύτιμη πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το ασβέστιο, ενώ περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες βιταμίνες Α και Β12 έχοντας παράλληλα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Παλαιότερα αφθονούσαν στις ελληνικές θάλασσες, την τελευταία 20ετία έχουν μειωθεί πολύ. Δύο είναι τα κυρίαρχα είδη στρειδιών που κυκλοφορούν στην αγορά, τα στρείδια του Ειρηνικού που είναι ευρέως καλλιεργούμενα. Και τα αγγλικά στρείδια που είναι πιο νόστιμα, έχουν πιο πλούσια σάρκα. Αλλά είναι εποχιακά και ελαφρώς ακριβότερα. Στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι να βρούμε στρείδια εισαγωγής. Η τιμή εξαρτάται από την προέλευση, το μέγεθος, την ποικιλία. Έχουν πολύ νόστιμη, γλυκιά και μαλακή σάρκα και δίκαια θεωρούνται το πιο πολύτιμο όστρακο. Τα στρείδια ανοίγονται πάντα ζωντανά και το κέλυφός τους είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Για να τα ανοίξουμε τοποθετούμε ένα μαχαίρι στο άνοιγμα του κελύφους και το μετακινούμε αργά μέχρι να βρούμε το σημείο που ενώνεται η σάρκα με το κέλυφος. Κόβοντας τον δεσμό αυτόν το στρείδι είναι έτοιμο να ανοίξει. Χρειάζεται προσοχή στο άνοιγμα. Ώστε να μην χαθούν οι χυμοί του οστράκου.

Τα στρείδια τρώγονται τόσο ωμά με λίγο λεμόνι ή κάποια ωμή σάλτσα όσο και ελαφρά περασμένα στο γκριλ πάντα με κάποια σάλτσα. Σάλτσες με βούτυρο και μυρωδικά ή πιο περίπλοκες. Αλλά πάντα φινετσάτες είναι οι αγαπημένες τους. Μπορούν να αρτυθούν με ένα συνδυασμό χυμών εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, grape fruit, lime) που τους πηγαίνει πολύ, αλλά και με πολλά άλλα υλικά.. Δεν αχνίζονται ούτε μαγειρεύονται γιατί σκληραίνουν και χάνουν τη νοστιμιά τους.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Άγιος Παΐσιος: «4 χρόνια θα κρατήσει το χάος» – Η συγκλονιστική προφητεία που φαίνεται να επιβεβαιώνεται

Άγιος Παΐσιος: «4 χρόνια θα κρατήσει το χάος» - Η συγκλονιστική προφητεία που φαίνεται να…

9 ώρες ago

Βουλευτής βρέθηκε νεκρός μέσα στο Κοινοβούλιο

Ο νεαρός βουλευτής Έμελι Πελτόνεν βρέθηκε νεκρός μέσα στο Κοινοβούλιο σκορπώντας σοκ και θλίψη σε…

14 ώρες ago

Ανατροπές και εκπλήξεις στα μπουζούκια: Τα νέα σχήματα στις πίστες της Αθήνας

Έρχονται ανατροπές και εκπλήξεις στα μπουζούκια... Τα νέα σχήματα που θα δούμε στις νυχτερινές πίστες…

20 ώρες ago

Παναθηναϊκός – Σαμσουνσπόρ: Που και πότε θα δούμε τον αγώνα για τα play-off του Europa League

Παναθηναϊκός - Σαμσουνσπόρ: Που και πότε θα δούμε τον αγώνα για τα play-off του Europa…

21 ώρες ago

Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας: Η Φίνος Φιλμ μας ταξιδεύει μέσα από το φακό του ελληνικού κινηματογράφου

Σήμερα, 19 Αυγούστου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας, και η Φίνος Φιλμ δεν θα μπορούσε…

21 ώρες ago

Συναγερμός στη Σαλαμίνα: Ψαράδες κρεμούν λαγοκέφαλους στα δέντρα ως προειδοποίηση

Μια ασυνήθιστη και ανησυχητική εικόνα υποδέχεται τους επισκέπτες στην παραλία ΝΑΤΟ της Σαλαμίνας. Όπου ψαράδες…

21 ώρες ago