Θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες η επιχείρηση εντοπισμού σορών στα βαγόνια του τρένου που συγκρούστηκε στα Τέμπη. Αυτή την ώρα τα γερανοφόρα έχουν ανασηκώσει τα δύο πρώτα βαγόνια και οι πυροσβέστες αφαιρούν τα κομμάτια της λαμαρίνας για να διευκολύνουν τις έρευνες.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι. Τα κομμάτια του συρμού είναι άμορφες μάζες, ενώ οι σοροί που ανασύρθηκαν μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο μέσω DNA.
Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, οι αγνοούμενοι είναι 56 μέχρι στιγμής, οι νεκροί 57 και οι επιβάτες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι 48, εκ των οποίων 6 που βρίσκονται σε ΜΕΘ.
Όλος ο κρατικός μηχανισμός ρίχνει στο «ανάθεμα» έναν άνθρωπο, τον 59χρονο σταθμάρχη, τοποθετημένο στη συγκεκριμένη θέση πριν από ένα μήνα.
Αν βέβαια ο πρωθυπουργός έχει δίκιο, τότε κακώς παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, κάκιστα και η «σκούπα» που ακολούθησε στις διοικήσεις των οργανισμών που σχετίζονται με τους σιδηροδρόμους. Τι φταίνε αυτοί για το λάθος του σταθμάρχη Λάρισας;
Οι ασφαλιστικές δικλείδες που προσφέρει η τεχνολογία για να αποσοβείται ο κίνδυνος από τα «ανθρώπινα λάθη», παραγνωρίζονται από την κοινή γνώμη, ίσως γιατί η λειτουργία των σιδηροδρόμων δεν αποτελεί «κοινή» γνώση. Θα μπορούσε όμως κανείς να σκεφτεί το εξής σενάριο. Τους δρόμους της Αθήνας χωρίς φανάρια και έναν τροχονόμο να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με το… χάος. Όταν το ατύχημα θα γίνει, θα φταίει ο δύσμοιρος τροχονόμος ή εκείνοι που άφησαν τα φανάρια σε αχρηστία;
Οι προσωπικές ιστορίες, ο θρήνος των συγγενών μπορεί να διαβάζεται από το αναγνωστικό κοινό όταν αναρτάται στις ιστοσελίδες ή παίζει στην τηλεόραση, δεν απαντά όμως στο ερώτημα που παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός ότι του απηύθυναν οι συγγενείς στο σημείο της τραγωδίας. «Γιατί;».
Το «γιατί;» όμως έχει ήδη απαντηθεί. Ίσως οι σχετικές ειδήσεις να χάθηκαν μέσα στον ωκεανό «αναρτήσεων» που πλημμύρισε από τα μεσάνυχτα της Τρίτης την ειδησεογραφία. Είναι όμως εκεί. Και απαντούν όλα τα κρίσιμα ερωτήματα της τραγωδίας.
«Δεν είναι σωστό να εστιάσουμε στο ανθρώπινο λάθος. Για αυτό υπάρχουν οι ασφαλιστικές διατάξεις και οι δικλείδες ασφαλείας, σε οποιαδήποτε συστήματα που λειτουργούν» δήλωσε στο Newsbomb.gr, ο σύμβουλος ασφαλείας και εγκαταστάσεων Γιώργος Περιβολιώτης και προσθέτει: ««ό,τι μέτρα δεν παίρνω, ή δεν ερευνώ αν χρειάζεται για να τα πάρω, αναλαμβάνω τον πιθανό κίνδυνο».
«Τέτοια ατυχήματα δεν πρέπει να αποδίδονται σχεδόν ποτέ σε ανθρώπινο λάθος αλλά σε σχεδιαστικό λάθος, σχεδόν πάντα. Το ανθρώπινο λάθος είναι αναμενόμενο να γίνει αλλά το θέμα είναι κατά πόσο το σύστημα επιτρέπει να συνεχίσει να υφίσταται» αναφέρει ο μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος – μηχανικός, ειδικός πραγματογνώμνας, Χρήστος Γκλαβόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.
Ακόμα και ο πραγματογνώμονας Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, Αναστάσιος Δέδες που μίλησε στην ΕΡΤ, έκανε λόγο μεν για «ξεκάθαρο ανθρώπινο λάθος» πρόοσθεσε όμως «σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη των συστημάτων».
Για να είμαστε καθαροί. Το να εξαρτάται η ζωή 350 ανθρώπων από ένα ανθρώπινο λάθος, μπορεί να έστεκε σαν επιχείρημα το 1950. Το 2023 είναι μια εξοργιστική προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών. Και αν ο σταθμάρχης πάθαινε ανακοπή; Θα λέγαμε “εντάξει, η κακιά η ώρα, πάμε παρακάτω”;
Ο Χρήστος Κατσιούλης, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής ETCS (το σύστημα που επεμβαίνει στα φρένα αν κάτι πάει λάθος), ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του τον Απρίλιο του 2022, με μια επιστολή – κόλαφο για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, σε επικοινωνία του με το Newsbomb.gr, ανέφερε: «Έχω ενημερώσει τους πάντες από το 2014. Υπάρχουν επιστολές μου σε όλους τους υπεύθυνους. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι σταθμάρχης έκανε λάθος αν υπήρχαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Γι’ αυτό υπάρχουν αυτές οι τεχνολογίες για να αποτρέπουμε τα ανθρώπινα λάθη».
Τις τεράστιες ελλείψεις και τις επικίνδυνες συνθήκες στο σιδηροδρομικό δίκτυο είχαν επισημάνει με εξώδικο τον Νοέμβριο του 2022 προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και την Hellenic Train, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης.
Πριν από μια εβδομάδα, στις 15 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – που δεν είναι άμοιρη ευθυνών- ανακοίνωσε ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη τήρηση των κανόνων για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.
Πριν δύο εβδομάδες ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης στους σιδηρόδρομους ανέφερε επί λέξη: «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις».
Θα προκαλούσαν θυμηδία αν δεν υπήρχε μια τραγωδία με δεκάδες νέους ανθρώπους νεκρούς, οι ερωτήσεις που δέχονται οι συνδικαλιστές στα τηλε-παράθυρα. «Και γιατί δεν κάνατε μια απεργία για τις συνθήκες ασφαλείας». Κι αυτό την ώρα που κάθε φορά που προκηρύσσεται μια απεργία, όταν δεν βγαίνει παράνομη από τα δικαστήρια – των οποίων τις αποφάσεις δεν μπορούμε να κρίνουμε γιατί τότε «δεν θα έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» – αναλαμβάνουν τα ΜΜΕ να ενημερώσουν για «την ταλαιπωρία στους δρόμους».
Πως είναι να σε κατασπαράζει ένας καρχαρίας; Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τα τα σαγόνια του…
Τροχαίο σοκ στην Καβάλα με αυτοκίνητο που απογειώθηκε από το δρόμο και σφηνώθηκε σε 3οροφο…
Χάρτης σοκ με τους στόχους της Ρωσίας στην Ευρώπη... Σε πόση ώρα μπορεί να πλήξει…
Black Friday: Η ανατριχιαστική ιστορία της μέρας που έγινε θεσμός και οι μαύρες σελίδες Black…
Ποιός είναι ο φιλόλογος και υποψήφιος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ που συνελήφθη στη γιάφκα στο Παγκράτι;…
«Καταπέλτης» ο Καραμανλής για τη διαγραφή Σαμαρά! Ολόκληρη η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στην Πάτρα…