ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός για τα σνακ: Μάθετε ποια 12 δημοφιλή τρόφιμα συνδέονται με προβλήματα υγείας

Published by
Συντακτική Ομάδα

Την ώρα που τα επεξεργασμένα σνακ καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της διατροφής των παιδιών, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη παρουσία πετρελαιοχημικών ουσιών σε αυτά. Τα χημικά αυτά, που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά, χρωστικές και ενισχυτικά γεύσης, μπορεί να βελτιώνουν την εμφάνιση και τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, ωστόσο η μακροχρόνια κατανάλωσή τους συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Από πού προέρχονται και πού τα βρίσκουμε

Τα τεχνητά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων προέρχονται συχνά από το πετρέλαιο. Βρίσκονται σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από πολύχρωμες καραμέλες και πατατάκια μέχρι δημητριακά και αναψυκτικά.

Παραδείγματα τέτοιων ουσιών περιλαμβάνουν:

Τεχνητές χρωστικές (π.χ. Red 40, Yellow 5): Χρησιμοποιούνται για να δώσουν έντονα χρώματα σε ζαχαρωτά και ποτά.

Συντηρητικά (BHA, BHT): Παρατείνουν τη διάρκεια ζωής σε μπισκότα και άλλα συσκευασμένα σνακ.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (Ασπαρτάμη): Χρησιμοποιούνται σε τσίχλες και προϊόντα χωρίς ζάχαρη.

Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG): Ένα δημοφιλές ενισχυτικό γεύσης που συναντάται σε στιγμιαία noodles και πατατάκια.

Οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών

Αν και οι ουσίες αυτές έχουν εγκριθεί σε μικρές δόσεις από τις αρμόδιες αρχές, η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί με πλήθος προβλημάτων υγείας. Ειδικά στα παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλουν σε υπερκινητικότητα, αλλεργικές αντιδράσεις, πονοκεφάλους και μεταβολικές διαταραχές. Σε μακροπρόθεσμη έκθεση, υπάρχει ακόμη και πιθανός αυξημένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών και καρκίνου.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Η αυξανόμενη ανησυχία για τους κινδύνους αυτούς καθιστά την επιλογή πιο υγιεινών εναλλακτικών επιτακτική. Αντί για επεξεργασμένα σνακ, οι γονείς μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους:

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Ξηρούς καρπούς (εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος πνιγμού)

Είδη διατροφής με λιγότερα τεχνητά πρόσθετα

Επίσης η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων είναι το πρώτο βήμα. Επιλέγοντας προϊόντα με όσο το δυνατόν λιγότερα και πιο φυσικά συστατικά, οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της υγείας των παιδιών τους. Και στην αποφυγή των κινδύνων που ελλοχεύουν στα επεξεργασμένα σνακ.

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Recent Posts

Πληρωμή συντάξεων Οκτωβρίου 2025: Οι ημερομηνίες που μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

Σε μια σημαντική αλλαγή προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τον…

43 λεπτά ago

Συναγερμός: Άνδρας απειλεί να αυτοκτονήσει – Στο σημείο διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές στο Παλαιό Φάληρο. Καθώς ένας άνδρας απειλεί να βάλει…

51 λεπτά ago

Παναθηναϊκός: Η μεγάλη απόφαση Βιτόρια για Σάντσες στο ντέρμπι με Ολυμπιακό

Η απόκτηση του Ρενάτο Σάντσες από τον Παναθηναϊκό δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Ωστόσο η αγωνιστική του…

1 ώρα ago

Απίστευτο: Αστυνομικοί «εγκλωβισμένοι» σε χασισοφυτεία στην ορεινή Κορινθία εδώ και 3 ημέρες

Σε μια απίστευτη κατάσταση βρίσκονται επί τρεις ημέρες αστυνομικοί στην ορεινή Κορινθία, καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι…

1 ώρα ago

Νέα υπηρεσία 1555: Εξυπηρέτηση μέσω βιντεοκλήσης στη νοηματική γλώσσα

Το 1555 επεκτείνει τις ψηφιακές του υπηρεσίες: Εξυπηρέτηση στη νοηματική γλώσσα μέσω βιντεοκλήσης Το Υπουργείο…

1 ώρα ago

Θρήνος στον Παναθηναϊκό: Πέθανε ο Αλέξης Τσαντίλης, μέλος της πρωταθλήτριας ομάδας του 1984

Πένθος στην οικογένεια του Παναθηναϊκού AKTOR. Καθώς η ΚΑΕ ανακοίνωσε με βαθιά θλίψη την απώλεια…

2 ώρες ago